578
Αργά μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, η Τερέζα Μέι αποχωρεί από τη συνέντευξη Τύπου | REUTERS/Toby Melville

Παράταση στο Brexit υπό όρους και με ασφυκτικές προθεσμίες

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2019, 07:38
Αργά μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, η Τερέζα Μέι αποχωρεί από τη συνέντευξη Τύπου
|REUTERS/Toby Melville

Παράταση στο Brexit υπό όρους και με ασφυκτικές προθεσμίες

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2019, 07:38

Η Τερέζα Μέι πήγε στις Βρυξέλλες με την ελπίδα να εξασφαλίσει τρίμηνη αναβολή στην ημερομηνία εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ως τις 30 Ιουνίου. Την εξασφάλισε, αλλά με τους όρους που επέβαλε η ΕΕ και στις προθεσμίες που έθεσε – προθεσμίες πολύ μικρότερες από αυτές του αιτήματος.

Ουσιαστικά η Βρετανία εξασφάλισε έπειτα από οκτώ ώρες συνομιλιών δύο ημερομηνίες για δύο σενάρια, ένα (σχετικά) ομαλής και ένα άτακτης εξόδου.

Η απόφαση αποτρέπει την άτακτη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου. «Η 12η Απριλίου είναι τώρα η νέα 29η Μαρτίου» ήταν το ευφυολόγημα που χρησιμοποίησε ευρωπαίος αξιωματούχος.

Οι «27» αποφάσισαν να προσφέρουν στο Λονδίνο αναβολή ως τις 22 Μαΐου, με την προϋπόθεση ότι η Συμφωνία Αποχώρησης θα εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα, δηλαδή πριν από τις 29 Μαρτίου, διευκρινίζει η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Εάν όμως η συμφωνία απορριφθεί για τρίτη φορά, η παράταση της διαδικασίας θα διαρκέσει ως τις 12 Απριλίου και επαφίεται στο Λονδίνο «να υποδείξει τα επόμενα βήματα» για να τα εξετάσουν οι Βρυξέλλες.

Στην τελική ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής, οι ηγέτες των 27 κρατών μελών επαναλαμβάνουν ότι δεν θα υπάρξει καμία επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για το διαζύγιο των δύο πλευρών και προειδοποιούν τη Μέι πως η όποια δέσμευση κάνει για να κερδίσει ψήφους στη Βουλή των Κοινοτήτων «πρέπει να συμμορφώνεται προς το γράμμα και προς το πνεύμα της Συμφωνίας Αποχώρησης».

Η Βρετανία έχει να αποφασίσει ως τότε εάν θα συμμετάσχει ή όχι στις ευρωεκλογές (23-26 Μαΐου) – κάτι που το Λονδίνο δεν επιθυμεί. Εάν η απάντηση στο ερώτημα είναι αρνητική, «η επιλογή της μακράς παράτασης θα γίνει αυτομάτως αδύνατη», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

Ο Τουσκ διαβεβαίωσε πως μέχρι τις 12 Απριλίου, όλες οι επιλογές θα παραμείνουν ανοιχτές: «αποχώρηση με συμφωνία, αποχώρηση χωρίς συμφωνία, μακρά παράταση ή ανάκληση του Brexit».

Είχαν προηγηθεί πολύωρες συνομιλίες και μια συζήτηση 90 λεπτών του Τουσκ με τη Μέι.

Η συμφωνία έχει ήδη απορριφθεί δύο φορές με συντριπτική πλειοψηφία από το βρετανικό κοινοβούλιο ενώ δεν μπορεί να έλθει και Τρίτη φορά χωρίς ουσιώδεις αλλαγές, όπως έκρινε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Τζον Μπέρκοου.

Μέι: «Ωρα αποφάσεων»

«Εχουμε τώρα φθάσει στην ώρα της απόφασης. Θα κάνω κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσω πως θα μπορέσουμε να φύγουμε βάσει συμφωνίας και να πάμε τη χώρα μας μπροστά», τόνισε σε δηλώσεις της η Τερέζα Μέι.

Στη Σύνοδο έγινε «μια πολύ τίμια και σημαντική συζήτηση», εκτίμησε η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας πως «θέλαμε να υποστηρίξουμε την Τερέζα Μέι» για να ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, και ότι «πιστεύω πως το εκφράσαμε αυτό».

«Προσφέραμε επιλογές και δώσαμε μια απάντηση στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, αλλά με όρια, τα δικά μας όρια, και με όρους, τους δικούς μας όρους», είπε από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Πληροφορίες φέρουν τον γάλλο πρόεδρο να λέει στους συνομιλητές του ότι πριν να πάει στις Βρυξέλλες, θεωρούσε πως οι πιθανότητες η αρχηγός των Τόρις να κερδίσει την τρίτη ψηφοφορία κυμαίνονταν γύρω στο 10%. Αλλά αφού άκουσε την πρωθυπουργό, συμπλήρωσε, άλλαξε άποψη: οι πιθανότητές της είναι 5%. Οπερ μεθερμηνευόμενον: άτακτο Brexit, χωρίς συμφωνία.

Ο δε Ντόναλντ Τουσκ υπερθεμάτισε καθώς χαρακτήρισε την εκτίμηση του Μακρόν «υπερβολικά αισιόδοξη» – και πολλοί άλλοι ηγέτες φάνηκαν να συμφωνούν.

Εν τω μεταξύ, στην παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε να δοθεί παράταση μέχρι τις 22 Μαΐου ενώ τόνισε πως, αν δεν ψηφιστεί η συμφωνία στο Λονδίνο, τότε υπάρχουν δύο δρόμοι, είτε η αποχώρηση χωρίς Συμφωνία είτε η συμμετοχή της Βρετανίας στις ευρωεκλογές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...