672
Περιθώρια βελτίωσης στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας υπάρχουν, εμείς όμως, ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα, σε όλα τα επίπεδα, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας | INTIMEnews

Παναγιωτόπουλος: Διαπιστώσαμε ότι το πρόβλημα με το μνημόνιο Ερντογάν -Ες Σαράζ δεν είναι φοβερό

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2019, 12:17
Περιθώρια βελτίωσης στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας υπάρχουν, εμείς όμως, ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα, σε όλα τα επίπεδα, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας
|INTIMEnews

Παναγιωτόπουλος: Διαπιστώσαμε ότι το πρόβλημα με το μνημόνιο Ερντογάν -Ες Σαράζ δεν είναι φοβερό

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2019, 12:17

Τόσο η Ελλάδα, όσο και η Κομισιόν έχουν ζητήσει επιτακτικά τη δημοσιοποίηση του αυθαίρετου μνημονίου κατανόησης (Memorandum of Understanding / MOU) που υπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης, στη Λιβύη, Φαγιέζ Ες Σαράζ.

Κατά δήλωση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, πάντως, στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Λονδίνο, διαπιστώθηκε ότι το θέμα δεν ήταν και τόσο φοβερό, καθώς η Τουρκία θα προχωρούσε έτσι κι αλλιώς στην επικύρωση του μνημονίου μέσω του κοινοβουλίου της, όπερ και εγένετο την Πέμπτη.

«Διαπιστώσαμε και συμφωνήσαμε ότι το πρόβλημα δεν είναι φοβερό, καθώς εφόσον η συμφωνία θα περάσει από την τουρκική Βουλή θα δημοσιοποιηθεί και θα την δούμε κι εμείς. Μάλιστα “χαριτολογώντας” ο Ερντογάν είπε στον πρωθυπουργό “μα, θα μπορούσατε να πάρετε ένα αντίγραφο από τον Λίβυο πρέσβη, αλλά… τον απομακρύνετε”…», δήλωσε ο υπουργός στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

Την ώρα ωστόσο που το περιεχόμενο του τουρκο-λιβυκού μνημονίου τυγχάνει ιδιαίτερης προβολής από τα ελληνικά ΜΜΕ, θα πρέπει να σημειωθεί ότι για να τεθεί σε ισχύ το νομικό έωλο ΜΟU, ακόμα και σε διμερές επίπεδο, θα πρέπει να επικυρωθεί και από το κοινοβούλιο της Λιβύης.

Μόλις πριν από δύο ημέρες ωστόσο, ο ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Τρίπολη, σύμβουλος Ακίλα Σαλέχ, με επίσημη επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες και τον γενικό γραμματέα της Αραβικής Ένωσης, Αχμέτ Αμπούλ Γκέιτ, τούς ζήτησε να αποσύρουν την αναγνώριση τους προς την κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας, αναγνωρίζοντας το κοινοβούλιο ως «νόμινο εκπρόσωπο της Λιβύης».

Σύμφωνα με τον Σαλέχ, η νομοθετική αρχή «δεν αναγνωρίζει το μνημόνιο συνεννόησης που έχει υπογραφεί μεταξύ της κυβέρνησης συμφιλίωσης και του τουρκικού κράτους και τις συνακόλουθες υποχρεώσεις», επισημαίνοντας πως «η πρωτοβουλία της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας για τη σύναψη συμφωνιών και μνημονίων κατανόησης με ορισμένες χώρες στο όνομα της Λιβύης, έγινε προκειμένου να αποφύγει την επικύρωση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων».

Στην ίδια επιστολή υπογραμμίζεται επίσης πως απώτερος στόχος της υπογραφής του ΜΟU χωρίς την επικύρωση του από το Συμβούλιο, δεν είναι παρά «η παραχώρηση της κυριαρχίας του κράτους της Λιβύης και των νόμιμων δικαιωμάτων του επί των χωρικών υδάτων του», ώστε να επιτραπεί η «εισβολή του τουρκικού στρατού στο έδαφος του λιβυκού κράτους και του εναέριου χώρου του».

Είχε προηγηθεί η αντίδραση του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), που ελέγχεται από το στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Στη σχετική ανακοίνωση του LNA, ο Χαφτάρ εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά του Ερντογάν και της «κλινικά νεκρής» κυβέρνησης Σαράζ, αναφέροντας τα ακόλουθα:

«Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιχειρεί να εκμεταλλευθεί τον “κλινικό θάνατο” της Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης (GNA), με επικεφαλής τον Φαγέζ Ες Σαράζ, ώστε να υπογράψει παράνομες συμφωνίες που συνιστούν σοβαρό ρήγμα στο διεθνές δίκαιο και αδιαφορεί για το νόμιμα δικαιώματα άλλων χωρών της ανατολικής Μεσογείου».

Ζητείτο τέλος η άμεση παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να μπουν τέλος στις φιλοδοξίες της Τουρκίας στην Λιβύη.

Στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας τόνισε πως ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στη συνάντηση με τον Ερντογάν όλα τα θέματα μέχρι κεραίας.

«Είπε ό,τι ήθελε να πει και ό,τι ήθελε να στηλιτεύσει για την συμπεριφορά από τουρκικής πλευράς και αυτό το έκανε χωρίς φόβο και πάθος. Ο Ερντογάν, έβαλε κι αυτός μια σειρά στο τραπέζι και τελικώς, συμφωνήσαμε σε καλό κλίμα ό,τι διαφωνούμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Συμφωνία υπήρξε μόνο για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

«Συμφωνήσαμε ότι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης πρέπει να συνεχιστούν ως ένας δίαυλος επικοινωνίας, έστω και εν μέσω έντασης. Δεν βιαζόμαστε να δώσουμε απαντήσεις ως προς τις ημερομηνίες έναρξης των ΜΟΕ, αυτές θα εξαρτηθούν από πολλά», δευκρίνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Για το ενδεχόμενο τέλος, καθόδου τουρκικών πλοίων (πολεμικών, σεισμογραφικών ή/και πλοίων-γεωτρύπανων) στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο υπουργός Αμυνας απάντησε λέγοντας ότι «μπορεί να έχουμε στείλει εμείς δικό μας γεωτρύπανο, για να “τρυπήσουμε” εμείς, πριν από μια πιθανή κίνηση της Τουρκίας να στείλει γεωτρύπανο εντός της ελληνικής επικράτειας». «Αυτό», συμπλήρωσε, «μας προβληματίζει, αλλά δεν πρέπει να μας φοβίζει κι αυτό το λέω ως υπουργός Αμυνας».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξή τους ο κ. Παναγιωτόπουλος επανέλαβε πως ναι μεν «υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας», «εμείς -ωστόσο- ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα, σε όλα τα επίπεδα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...