707
Μικταριάν (όρθιος) και Οζίλ την εποχή που ήταν συμπαίκτες στην Αρσεναλ | Reuters

Οζίλ – Μικταριάν: η σύρραξη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ απειλεί τη φιλία τους

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2020, 16:52
Μικταριάν (όρθιος) και Οζίλ την εποχή που ήταν συμπαίκτες στην Αρσεναλ
|Reuters

Οζίλ – Μικταριάν: η σύρραξη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ απειλεί τη φιλία τους

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2020, 16:52

Είναι φίλοι χρόνια – άλλωστε, διετέλεσαν επί σειρά ετών συμπαίκτες στην Αρσεναλ.

Ομως ο Γερμανός, τουρκικής καταγωγής, Μεσούτ Οζίλ και ο Αρμένος Χένρικ Μικταριάν (που φέτος άφησε τους «Κανονιέρηδες» για τη Ρόμα) βλέπουν τη φιλία τους να απειλείται λόγω της γενικευμένης σύρραξης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καθώς αμφότεροι επέλεξαν πλευρές με δηλώσεις και tweet τους.

Πρώτα ο Οζίλ εξέφρασε την υποστήριξή του προς το Αζερμπαϊτζάν (που αποτελεί και την επίσημη θέση της Αγκυρας) καθώς την Τρίτη ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter το συμβολικό «Το πρόβλημα του Αζερμπαϊτζάν είναι και πρόβλημά μας / Η χαρά του είναι και χαρά μας», αποδίδοντας τα λόγια αυτά στον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, τον πρώτο πρόεδρο της Τουρκίας.

«Ενα έθνος, δύο κράτη», έγραψε ο ποδοσφαιριστής, συνοδεύοντας την ανάρτησή του με δύο emoji, τις σημαίες της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν δίπλα δίπλα.

Το tweet του Oζίλ συνοδεύτηκε από μια μεγαλύτερη και πιο λεπτομερειακή δήλωση:

«Για μένα είναι σημαντικό όλοι στον κόσμο να γνωρίζουν ότι η περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ αναγνωρίζεται νομικά και διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, ωστόσο αυτή τη στιγμή καταλαμβάνεται παράνομα [από την Αρμενία]».

«Τον Μάρτιο του 2008, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ψήφισμα που επιβεβαιώνει την εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν, απαιτώντας ταυτόχρονα την απόσυρση των δυνάμεων της Αρμενίας. Επομένως, οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να τηρούνται και να αναγνωρίζονται από όλους», σημειώνει.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι «συμμερίζεται τις ανησυχίες του ΟΗΕ για την ένοπλη σύγκρουση που θέτει σε κίνδυνο τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», καταλήγοντας με νόημα ότι:

«Ας πετύχουμε την ειρήνη και ας εργαστούμε προς ένα δίκαιο και ένα χωρίς βία μέλλον. Κάθε θάνατος και από τις δύο πλευρές είναι απώλεια για όλους».

Η δημόσια υποστήριξη του Οζίλ στο Αζερμπαϊτζάν δεν ήταν η πρώτη παρέμβασή του σε πολιτικά και ανθρωπιστικά ζητήματα.

Ο ποδοσφαιριστής της Αρσεναλ νωρίτερα φέτος καταδίκασε δημόσια τη βίαιη καταστολή της Κίνας εναντίον των μουσουλμάνων Ουιγούρων, εξυπηρετώντας άψογα την ατζέντα του προέδρου της χώρας του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος –ας μην ξεχνάμε– υπήρξε και κουμπάρος στον γάμο του, τον Ιούνιο του 2019.

Μεσούτ Οζίλ

Σε αντίθεση με τον Oζίλ, ο αρμένος ποδοσφαιριστής (και αρχηγός της Εθνικής της χώρας του) έγραψε την περασμένη εβδομάδα μια επιστολή την οποία απηύθυνε σε παγκόσμιους ηγέτες, ζητώντας δράση εναντίον των «τρομοκρατών Αζέρων».

«Η πατρίδα μου η Αρμενία και το Αρτσάχ [έτσι αποκαλούν το Ναγκόρνο-Καραμπάχ στην Αρμενία] υπερασπίζουν τον εαυτό τους ενάντια στους επιτιθέμενους Αζέρους οι οποίοι αμφισβητούν το πρωταρχικό μας δικαίωμα να είμαστε έθνος, να ζούμε στα ιστορικά μας εδάφη και να διατηρούμε  την παγκόσμια γνωστή χριστιανική κληρονομιά και τις αξίες μας».

Ο Mικταριάν κατηγόρησε τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν ότι πυροβολεί γυναικόπαιδα και πολίτες και διαπράττει εγκλήματα πολέμου, προσθέτοντας ότι η κατάσταση βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ανθρωπιστικής κρίσης.

«Αυτά τα τραγικά γεγονότα συμβαίνουν με την άμεση παρέμβαση εξωτερικών δυνάμεων και ξένων μαχητών κοντά στη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση – ένα γεγονός που αποτελεί άμεση απειλή για την ασφάλεια και των δικών σας χωρών», τονίζει.

«Η Αρμενία και το Αρτσάχ είναι μόνες στον αγώνα τους κατά της διεθνούς τρομοκρατίας», κατέληξε στην επιστολή του.

Ο Μικταριάν με τη φανέλα της Ρόμα, όπου μετακόμισε φέτος

Στην υπόθεση μπήκε και ένας τρίτος ποδοσφαιριστής, ο αρχηγός της Εθνικής του Αζερμπαϊτζάν, Μαξίμ Μεντβέντεβ, ο οποίος έκανε με τη σειρά του μια ανάρτηση ενάντια στα «fake news που διασπείρει ο Μικταριάν».

«Η στρατιωτική κλιμάκωση ξεκίνησε αφού πρώτα η Αρμενία πυροβόλησε πολιτικές και στρατιωτικές θέσεις του Αζερμπαϊτζάν στις 27 Σεπτεμβρίου. Χρησιμοποιώντας μισθοφόρους από τη Συρία, τον Λίβανο και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, η Αρμενία συνεχίζει να πυροβολεί αδιακρίτως πολίτες του Αζερμπαϊτζάν», έγραψε ο Μεντβέντεφ σε μια μακρά ανάρτηση στο Facebook, γράφοντας πάνω πάνω «Μια απάντηση στον Χένρικ Μικταριάν».

«Ισχυρίζεσαι ότι ανησυχείς για τη χριστιανική κληρονομιά και τις ανθρώπινες αξίες στη ζώνη των συγκρούσεων. Επίτρεψέ μου να σου πω ότι ως πολυεθνική και πολυπολιτισμική χώρα, το Αζερμπαϊτζάν διατηρεί και αυτό μια τεράστια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά», δήλωσε ο 31χρονος ποδοσφαιριστής του Αζερμπαϊτζάν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...