278
Ο Ρομάν Πολάνσκι, κεντρικό πρόσωπο μιας πολυετούς δικαστικής διαμάχης με τις ΗΠΑ | Reuters

Οι ΗΠΑ κλείνουν την πόρτα στον Ρομάν Πολάνσκι

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2017, 09:14
Ο Ρομάν Πολάνσκι, κεντρικό πρόσωπο μιας πολυετούς δικαστικής διαμάχης με τις ΗΠΑ
|Reuters

Οι ΗΠΑ κλείνουν την πόρτα στον Ρομάν Πολάνσκι

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2017, 09:14

Η αμερικανική Δικαιοσύνη είναι από αυτές που δεν ξεχνούν ποτέ, που δεν πείθονται εύκολα και δεν δίνουν εύκολα διαβεβαιώσεις. Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι το ξέρει αυτό καλά.

Τη Δευτέρα απορρίφθηκε αίτημα να του παρασχεθούν διαβεβαιώσεις ότι, αν επισκεφτεί τη χώρα, δεν θα αντιμετωπίσει στα 83 του το ενδεχόμενο να βρεθεί πίσω από τα σίδερα λόγω της γνωστής καταδίκης εναντίον του για σεξουαλικές σχέσεις με ανήλικη. Ο Πολάνσκι είχε καταδικαστεί το 1977 και είχε διαφύγει στην Αγγλία. Εκτοτε δεν μπορεί να επιστρέψει στις ΗΠΑ καθώς εκκρεμεί η ποινή φυλάκισης.

Το αίτημα των δικηγόρων του ανέφερε ότι είναι πρόθυμος να επιστρέψει στη χώρα, αν του δοθεί διαβεβαίωση ότι δεν θα εκτίσει μεγαλύτερη ποινή, έγραψε σχετικά το BBC.

Οι εισαγγελείς απάντησαν όμως ότι δεν μπορεί να έχει ειδική μεταχείριση επειδή είναι «πλούσια διασημότητα».

Πρακτικά του είπαν ότι, αν θέλει να δώσει ένα τέλος σε αυτή τη δικαστική διαμάχη, πρέπει να έλθει στη χώρα, πράγμα που με τη σειρά του σημαίνει ότι αν έλθει θα ενεργοποιήσει την απόφαση για την έκτιση ποινής. Δηλαδή, δεν μπορεί να υπαγορεύσει τους όρους της επιστροφής του.

Ο Πολάνσκι είχε καταδικαστεί ομολογώντας ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με μια 13χρονη έναν χρόνο νωρίτερα.

Εφυγε από τις ΗΠΑ πριν εκτίσει την ποινή του και έκτοτε κινείται μόνο μεταξύ της Γαλλίας, της Ελβετίας και της Πολωνίας, που αρνούνται να τον εκδώσουν στις ΗΠΑ.

Παρά ταύτα, ο Πολάνσκι εξακολουθεί να «κυνηγά» την υπόθεση. Μέσα στον Απρίλιο έρχεται στο δικαστήριο αίτημα να αποδεσμευτεί μαρτυρία για την αρχική υπόθεση που μιλά για επιλήψιμη συμπεριφορά του δικαστή.

Τις προσπάθειες να εκδοθεί ο Πολάνσκι στις ΗΠΑ δεν έχουν εγκαταλείψει ούτε οι αμερικανικές Αρχές. Τον περασμένο Δεκέμβριο το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολωνίας απέρριψε αίτημα για την έκδοσή του σκηνοθέτη, ο οποίος έχει και γαλλική υπηκοότητα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...