229
Η γέφυρα Αντονόφσκι στον ποταμό Δνείπερο, την οποία κατέστρεψαν οι Ρώσοι όταν αποχώρησαν από τη Χερσώνα | Metin Aktas/Anadolu Agency via Getty Images

Ουκρανικά στρατεύματα στην ανατολική όχθη του Δνείπερου – ετοιμάζονται για την αντεπίθεση

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2023, 12:31
Η γέφυρα Αντονόφσκι στον ποταμό Δνείπερο, την οποία κατέστρεψαν οι Ρώσοι όταν αποχώρησαν από τη Χερσώνα
|Metin Aktas/Anadolu Agency via Getty Images

Ουκρανικά στρατεύματα στην ανατολική όχθη του Δνείπερου – ετοιμάζονται για την αντεπίθεση

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2023, 12:31

Τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν προωθηθεί σε θέσεις στην ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου στη νότια περιοχή της Χερσώνας.

Η περιοχή ελέγχεται εν μέρει από τους Ρώσους και η διέλευση του ποταμού θα μπορούσε να είναι σημαντική σε μελλοντικές επιθέσεις.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου που εδρεύει στις ΗΠΑ ανέφερε ότι ρώσοι στρατιωτικοί bloggers -συχνά έγκυρη πηγή πληροφοριών- έχουν ανεβάσει φωτογραφίες και βίντεο που επιβεβαιώνουν την ουκρανική προέλαση, σύμφωνα με το BBC.

Ο στρατός της Ουκρανίας δεν έχει επιβεβαιώσει την κίνηση, ενώ η Ρωσία έχει διαψεύσει τις πληροφορίες.

Αλλά αν η Ουκρανία έχει εξασφαλίσει θέσεις στην ανατολική όχθη του Δνείπερου, οι ένοπλες δυνάμεις της θα μπορούν ευκολότερα να απωθήσουν τα ρωσικά στρατεύματα.

Μια ουκρανική προέλαση στην περιοχή θα μπορούσε, στο μέλλον, να κόψει ακόμη και τον χερσαίο διάδρομο προς την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε παράνομα από τη Ρωσία το 2014.

Ωστόσο, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι οποιαδήποτε μετακίνηση ουκρανικών στρατευμάτων στην περιοχή -όπου βρίσκονται αρδευτικά κανάλια και άλλα υδάτινα εμπόδια- δεν είναι εύκολη.

Ο στρατός της Ουκρανίας αναφέρεται εδώ και αρκετό καιρό δημοσίως σε προετοιμασίες για μια μεγάλη αντεπίθεση, χωρίς να διευκρινίζει πού και πότε θα μπορούσε να ξεκινήσει.

Μέχρι τώρα, όλη η περιοχή της Χερσώνας στην ανατολική όχθη του Δνείπερου βρισκόταν υπό ρωσικό έλεγχο, με τον ποταμό να λειτουργεί ως φυσικό εμπόδιο.

Η πρωτεύουσα της περιοχής -που βρίσκεται στη δυτική όχθη του ποταμού- απελευθερώθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις τον περασμένο Νοέμβριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...