488
Κλειστά τα σπίτια στη Συνοικία με τα Κόκκινα Φώτα του Αμστερνταμ. Πίσω όμως από τις κουρτίνες κάποια κορίτσια παίζουν την υγεία τους «κορώνα γράμματα»... | EPA

Ολλανδία: Λιμοκτονούν λόγω κορονοϊού οι εργαζόμενες του σεξ

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2020, 19:03
Κλειστά τα σπίτια στη Συνοικία με τα Κόκκινα Φώτα του Αμστερνταμ. Πίσω όμως από τις κουρτίνες κάποια κορίτσια παίζουν την υγεία τους «κορώνα γράμματα»...
|EPA

Ολλανδία: Λιμοκτονούν λόγω κορονοϊού οι εργαζόμενες του σεξ

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2020, 19:03

Θύματα του κορονοϊού αλλά και της αβλεψίας της κυβέρνησής τους έχουν πέσει οι εργαζόμενες στη βιομηχανία του σεξ, στην Ολλανδία.

Στην περιβόητη Συνοικία με τα Κόκκινα Φανάρια του Αμστερνταμ, αλλά και σε άλλες περιοχές, εκατοντάδες γυναίκες  -κυρίως- αναγκάζονται να δουλεύουν παράνομα, παρά το lockdown γιατί η κυβέρνηση δεν έχει προβλέψει επίδομα για αυτές.

Η Τζούλια, μία 31χρονη τρανσέξουαλ, πρόσφυγας από την Κεντρική Αμερική, εξηγεί στην Telegraph ότι δέχεται άντρες στο σπίτι της στο Αϊντχόβεν, με τον φόβο του κορονοϊού αλλά και της αστυνομίας, γιατί δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. «Ζω μία κόλαση. Είχα δουλειά και σε ένα εστιατόριο, αλλά την έχασα τον Μάρτιο, στο πρώτο lockdown. Καθώς είχε κλείσει και ο οίκος ανοχής έως τον Ιούλιο, έχασα όλο μου το εισόδημα», λέει.

Το καλοκαίρι δούλεψαν για λίγο διάστημα, με διάφορα μέτρα προφύλαξης, αλλά όταν ανέβηκαν οι μολύνσεις το φθινόπωρο, έκλεισαν ξανά. Η Τζούλια είναι από τις λίγες που δικαιούται επιδόματος, αλλά τα 1.000 ευρώ τον μήνα καλύπτουν μέρος μόνο των εξόδων της.

«Ετσι, αναγκάστηκα να συνεχίσω να εργάζομαι στο σπίτι μου κρυφά. Δεν το είπα σε κανέναν γιατί φοβάμαι μην με πιάσουν», συνέχισε.

Η μόνη της προστασία από τους πελάτες είναι να τους ρωτάει αν έχουν κάποιο σύμπτωμα και να ελπίζει φυσικά ότι λένε την αλήθεια ή ότι δεν είναι ασυμπτωματικοί. Ομως, έτσι, έχει αποκλειστεί από το δίκτυο οργανώσεων και ανθρώπων που την στήριζε, καθώς δεν μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί τους. Η απομόνωση φέρνει μαζί και ψυχολογικά βάρη.

«Συνήθως πάω στο Αμστερνταμ συχνά για συναισθηματική στήριξη από οργανώσεις τρανς, όπου έχουν και γιατρούς και μπορώ να εξεταστώ για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και HIV. Αλλά τώρα έχω χάσει την πρόσβαση σε αυτά», εξηγεί.

Καθώς οι εργαζόμενες στον κλάδο δεν δικαιούνται επιδόματος ανεργίας, έχουν μείνει χωρίς χρήματα και παλεύουν να επιβιώσουν. Πολλές ξόδεψαν τις καταθέσεις τους, πήραν δάνεια ή συνεχίζουν να εργάζονται κρυφά, όπως η Τζούλια.

«Εχω συναδέλφους που δεν μπορούν να δώσουν φαγητό στα παιδιά τους και παίρνουν ρίσκο για να παραμείνουν ζωντανές», είπε η Ελα Ντέι, μέλος του συνδικάτου των εργαζομένων στη βιομηχανία του σεξ στην Ολλανδία.

Βοήθεια… τον Φεβρουάριο

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας δήλωσε ότι το υπουργείο γνωρίζει την κατάσταση και το πρόβλημα που έχει προκύψει. Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση σχεδίασε ένα πρόγραμμα βοήθειας ύψους 130 εκατ. ευρώ για τον κλάδο, που θα ενεργοποιηθεί τον Φεβρουάριο και θα ισχύσει μέχρι το καλοκαίρι.

Οι περισσότερες εργαζόμενες όμως, χρειάζονται άμεσα τα χρήματα και έτσι συνεχίζουν τη δουλειά, λέει ο Ρους Ντε Βιλντ, ερευνητής ινστιτούτου στην Ουτρέχτη, που συνέταξε έκθεση για την επίδραση του κορονοϊού στη βιομηχανία του σεξ.

Το συνδικάτο της Ντέι συγκέντρωσε 20.000 ευρώ για να δώσει άμεση βοήθεια σε όσες χρειάζονται χρήματα. Σταγόνα στον ωκεανό βέβαια, σε μία βιομηχανία αξίας 500 εκατομμυρίων τον χρόνο, η οποία έχει χάσει το 97% των πελατών της το 2020.

Σύμφωνα με έρευνα της Διεθνούς Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Εργαζομένων στη Βιομηχανία του Σεξ στην Ευρώπη, αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζει ο κλάδος σε πολλές χώρες. Τα θέματα αυτά παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα της Red Light Covid.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...