691
Η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, που ψήφισε πρόωρα, επανεξελέγη εύκολα στη Βουλή των Αντιπροσώπων | REUTERS/Andrew Kelly/File Photo

Οι μάχες στο Κογκρέσο – Κέρδη και απώλειες για Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2020, 08:19
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 04/11/2020, 11:55
Η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, που ψήφισε πρόωρα, επανεξελέγη εύκολα στη Βουλή των Αντιπροσώπων
|REUTERS/Andrew Kelly/File Photo

Οι μάχες στο Κογκρέσο – Κέρδη και απώλειες για Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2020, 08:19
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 04/11/2020, 11:55

Ανατροπές σε τοπικό επίπεδο φέρνουν τα αποτελέσματα για τη Βουλή και τη Γερουσία των ΗΠΑ, όπως και στις εκλογές για κυβερνήτες.

Οι Δημοκρατικοί φέρεται να διατηρούν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, κερδίζοντας μάλιστα, κάποιες έδρες ακόμα, και όλα δείχνουν ότι η Νάνσι Πελόζι θα είναι πρόεδρός της και την επόμενη τετραετία.

Τα σενάρια για το πώς θα πορευτεί ο επόμενος πρόεδρος τα ακόλουθα χρόνια εξαρτώνται, όμως, από τα τελικά αποτελέσματα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε απέναντί του τη Βουλή των Αντιπροσώπων και μαζί του τη Γερουσία. Αν κερδίσει, θα εξακολουθήσει να έχει πλειοψηφία των Δημοκρατικών και στη Βουλή, καθώς και φιλική, από ό,τι φαίνεται έως τώρα, Γερουσία.

Από την άλλη πλευρά, ο Τζο Μπάιντεν, αν αυτός είναι ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου, θα έχει μαζί του τη Βουλή, αλλά, το πιθανότερο, απέναντί του τη Γερουσία, το ειδικό βάρος της οποίας δεν μπορεί να αγνοήσει κανένας πρόεδρος.

Γερουσία

Στη Νότια Καρολίνα, ο Ρεπουμπλικανός Λίντσεϊ Γκρέιαμ κερδίζει τέταρτη θητεία, απέναντι στον Δημοκρατικό Τζέιμι Χάρισον, ο οποίος είχε συγκεντρώσει μεγάλα χρηματικά ποσά. Η πολιτεία παραδοσιακά είναι υπέρ των Ρεπουμπλικανών.

Ο Μιτς ΜαΚόνελ, επικεφαλής της ομάδας των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, κέρδισε, όπως ήταν αναμενόμενο, εκ νέου την έδρα στο Κεντάκι.

Αντιθέτως, στην Αριζόνα ο πρώην αστροναύτης Μαρκ Κέλι αναμένεται να αποσπάσει μία έδρα υπέρ των Δημοκρατικών.

Ανατροπή υπέρ των Δημοκρατικών και στο Κολοράντο όπου ο πρώην κυβερνήτης Τζον Χίκενλούπερ κέρδισε τον Κόρι Γκάρντνερ – η πρώτη ανατροπή υπέρ των Δημοκρατικών κατά την εκλογική βραδιά για τη Γερουσία, σημειώνουν οι New York Times.

Στο Τέξας, οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν μία έδρα με τον Τζον Κόρνιν, ενώ στην Αλαμπάμα απέσπασαν από τους Δημοκρατικούς μία έδρα.

Στη Μινεσότα, οι Δημοκρατικοί κρατούν μία έδρα που είχαν με την Τίνα Σμιθ, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα, υπέρ των Ρεπουμπλικανών, στην Αϊόβα όπου κέρδισε ξανά ο Τζόνι Ερνστ. Οι Ρεπουμπλικανοί κρατούν μία έδρα τους και στη Μοντάνα.

Βουλή των Αντιπροσώπων

Στη Νέα Υόρκη, η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ κέρδισε πολύ εύκολα την έδρα για τη Βουλή. Αυτή τη φορά, όπως γράφει το CNN, η βουλευτής έκανε μια πολύ συγκροτημένη εκλογική μάχη, συγκεντρώνοντας διπλάσια χρήματα από τους αντιπάλους της.

Στο Μίσιγκαν επανεξελέγη και η μουσουλμάνα Ιλχάν Ομάρ, επίσης για τους Δημοκρατικούς. Και αυτή, όπως η Οκάσιο-Κορτέζ ήταν το φαβορί.

Αλλες δύο γυναίκες των Δημοκρατικών, όλες στην αριστερή και μαχητική πτέρυγα του κόμματος, κέρδισαν την επανεκλογή τους, είναι η Αγιάνα Πρέσλεϊ στη Μασαχουσέτη και η Ρασίντα Τλάιμπ στο Μίσιγκαν. «Η αδελφότητά μας αντέχει» έγραψε στο Twitter η Ιλχάν Ομάρ, προβάλλοντας και τις τέσσερις νικήτριες.

Η Κόρι Μπους, των Δημοκρατικών, είναι η μαύρη που κερδίζει έδρα από το Μιζούρι, μια ιστορική πρωτιά για την πολιτεία και μια νίκη για το κίνημα Black Lives Matter, με το οποίο είχε δραστηριοποιηθεί η υποψήφια.

Μια μικρή απόδειξη της μεγάλης στροφής της συντηρητικής Αμερικής προς τα σκοτάδια και πέρα από τον ορθολογισμό, κατεγράφη στην Τζόρτζια, όπου εξελέγη η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, υποψήφια του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που έχει στηρίξει δημόσια το συνωμοσιολογικό κίνημα QAnon.

Στη Μινεσότα, μια ανατροπή με σημασία υπέρ των Ρεπουμπλικανών, όπου έχασε την έδρα του ο Κόλιν Πέτερσον, ο μόνος από τους βουλευτές των Δημοκρατικών που ψήφισε κατά της καθαίρεσης του Ντόναλντ Τραμπ. Η έδρα πήγε στην Μισέλ Φίσμπαχ των Ρεπουμπλικανών.

Το Νέο Μεξικό θα εκπροσωπηθεί στη Βουλή μόνο από γυναίκες, είτε Λατινοαμερικάνες είτε από τις φυλές των αυτοχθόνων Αμερικανών.

Ιστορικές πρωτιές και επιτυχίες για τις μειονότητες είχαν και άλλες αναμετρήσεις, από τη μία άκρη των ΗΠΑ στην άλλη.

Στη Νέα Υόρκη εξελέγη ο πρώτος μαύρος γκέι βουλευτής, ο Ρίτσι Τόρες για τους Δημοκρατικούς, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να επικρατήσει στη δική του περιφέρεια και άλλος ένας. Η Στέφανι Μπάιερς θα είναι η πρώτη διεμφυλική μαύρη γυναίκα στη Βουλή της πολιτείας.

Δύο (ή τρεις, ανάλογα με τα αποτελέσματα) ομοφυλόφιλοι βουλευτές εκλέγονται στην Βουλή του Τενεσί, μία από τις ελάχιστες πολιτείες που δεν είχαν εκλέξει ποτέ εκπροσώπους της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Ενδιαφέρον έχουν και τα δημοψηφίσματα που γίνονται ανά πολιτεία για ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος, όπως αυτό στη Νότια Ντακότα και τη Μοντάνα που νομιμοποίησαν τη χρήση μαριχουάνας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...