407
O Ζαν-Μαρί και η Μαρίν Λεπέν, ο «πατριάρχης» και η διάδοχος της γαλλικής Ακροδεξιάς | Reuters/Creative Protagon

Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν τίθεται υπό τη νομική κηδεμονία των θυγατέρων του

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2024, 12:05
O Ζαν-Μαρί και η Μαρίν Λεπέν, ο «πατριάρχης» και η διάδοχος της γαλλικής Ακροδεξιάς
|Reuters/Creative Protagon

Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν τίθεται υπό τη νομική κηδεμονία των θυγατέρων του

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2024, 12:05

Ο 95χρονος ιδρυτής του ακροδεξιού γαλλικού κόμματος του Εθνικού Μετώπου, Ζαν-Μαρί Λεπέν, ετέθη υπό την κηδεμονία των τριών θυγατέρων του, λόγω της φθίνουσας κατάστασης της υγείας του.

Η παραχώρηση της νομικής ευθύνης του πατέρα τους στις Μαρί-Καρολίν, Γιαν και Μαρίν Λεπέν σημαίνει μεταξύ άλλων ότι ο «πατριάρχης του εθνικιστικού κινήματος» είναι απίθανο να δικαστεί τελικά τον Σεπτέμβριο για απάτη από το κόμμα που ίδρυσε, όπως ήταν προγραμματισμένο να συμβεί,  επισημαίνουν οι Times.

Η 55χρονη Μαρίν Λεπέν, η οποία ανέλαβε τα ηνία του κόμματος το 2011, ύστερα από πέντε υποψηφιότητες του πατέρα της για τη γαλλική προεδρία, είναι συγκατηγορούμενή του, όπως και άλλα δώδεκα στελέχη του κόμματος. Η βασική κατηγορία είναι ότι χρησιμοποίησαν εκατομμύρια ευρώ από τα κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη χρηματοδότηση του κόμματος. Το αποτέλεσμα της δίκης θα μπορούσε να επηρεάσει τα σχέδιά της να είναι υποψήφια για τέταρτη φορά για την προεδρία στις εκλογές του 2027.

Η υγεία του πατέρα της έχει επιδεινωθεί έπειτα από εγχείρηση καρδιάς στην οποία υπεβλήθη πριν από έναν χρόνο. Ο Λουί Αλιό, ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Συσπείρωσης (όπως μετονομάστηκε το Εθνικό Μέτωπο το 2017), προέβλεψε ότι το δικαστήριο θα απαλλάξει τον Λεπέν λόγω της νοητικής του κατάστασης. «Είναι ένας άντρας προχωρημένης ηλικίας, που είναι πολύ κουρασμένος», είπε ο Αλιό, ο οποίος είναι δήμαρχος της πόλης Περπινιάν.

Αφού έδιωξε τον πατέρα της από το κόμμα, το 2015, και αποστασιοποιήθηκε από το τοξικό παρελθόν του, η Μαρίν Λεπέν αποκατέστησε τους δεσμούς της μαζί του. Η ίδια και οι μεγαλύτερες αδελφές της παρευρίσκονται συχνά σε οικογενειακές συγκεντρώσεις με τον πατέρα τους και τη σύζυγό του, Ζανί, στο σπίτι του στο προάστιο του Παρισιού Οτ-ντε-Σεν. Η Πιέρ Λεπέν, μητέρα τους και πρώτη σύζυγος του Λεπέν, ζει σε ένα διαμέρισμα στο Μοντρτού.

Ο Λεπέν είναι γιος ενός ψαρά από τη Βρετάνη και υπηρέτησε ως αξιωματικός αλεξιπτωτιστών τη δεκαετία του 1950 στους πολέμους της Ινδοκίνας και της Αλγερίας. Μπήκε στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά ως σκληροπυρηνικός δεξιός βουλευτής, το 1956.

Ιδρυσε το Εθνικό Μέτωπο το 1972 μαζί με μια ομάδα εθνικιστών, μεταξύ των οποίων και συμπαθούντες τους Ναζί εν καιρώ πολέμου. Παρά τις ποινικές καταδίκες του κόμματος για ρητορική μίσους, ο Λεπέν πέρασε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών εναντίον του Ζακ Σιράκ το 2002.

Η Μαρίν τα πήγε πολύ καλύτερα, καθώς έφερε το κόμμα πιο κοντά στο συντηρητικό κοινό. Ηρθε αντιμέτωπη εκλογικά με τον Εμανουέλ Μακρόν το 2017 και το 2022. Στις πιο πρόσφατες εκλογές τερμάτισε δεύτερη με 41,5 % των ψήφων έναντι 58,5 % του Μακρόν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...