572
Παροχές; «Παρών» δηλώνει πλέον και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος | INTIMEnews

Ο Τσακαλώτος βρήκε τελικά χώρο για προεκλογικές παροχές

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2019, 14:45
Παροχές; «Παρών» δηλώνει πλέον και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
|INTIMEnews

Ο Τσακαλώτος βρήκε τελικά χώρο για προεκλογικές παροχές

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2019, 14:45

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος «κρατούσε γερά», παρά τις φωνές στον ΣΥΡΙΖΑ για παροχές που θα λείαιναν τον δρόμο προς τις εκλογές. Συχνά πυκνά (σ.σ. με τελευταία την αντίδραση του στην προαγγελία δώρου Πάσχα από τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσο Πετρόπουλο / περισσότερα ΕΔΩ) είχε εκφράσει τη διαφωνία του με τη λογική της ακατάσχετης παροχολογίας στην οποία επιδίδεται έστω και με δόσεις η κυβέρνηση.

Τώρα όμως, και υπό το βάρος των ευρημάτων των δημοσκοπήσεων που δείχνουν ανησυχητική συμπίεση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται υποχρεωμένος να ανοίξει «παράθυρο» παροχών, οι οποίες όπως ευελπιστούν σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου θα «γλυκάνουν» τους ψηφοφόρους στο κρισιμότερο σημείο της προεκλογικής περιόδου.

Ετσι, σε δήλωσή του στο «Εθνος», ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επισημαίνει με νόημα ότι πλέον «µπορούµε (σ.σ. η κυβέρνηση) να διεκδικήσουµε πράγµατα γιατί ήδη κερδίσαµε την αξιοπιστία µας».

Παίρνοντας θάρρος και ορμή από το πρωτογενές πλεόνασµα – μαμούθ, ύψους 4,29%, που επιβεβαίωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο υπουργός εκτιμά πως η επίτευξη του στόχου -και μάλιστα µε υπεραπόδοση- αποτελεί ένα ισχυρό χαρτί στη διαπραγµάτευση µε τους θεσµούς, για μέτρα ελάφρυνσης στα οποία μπορεί να συμπεριληφθεί ακόµη και η µη εφαρµογή της µείωσης του αφορολόγητου.

«Εµείς µπορούµε να διεκδικήσουµε πράγµατα γιατί ήδη κερδίσαµε την αξιοπιστία µας. Η Νέα Δηµοκρατία µάς λέει ότι, στην απίθανη περίπτωση που γίνει κυβέρνηση, όταν αποκτήσει αξιοπιστία, τότε θα µπορέσει να διεκδικήσει κι αυτή κάτι. Συνιστώ στους ψηφοφόρους της Νέας Δηµοκρατίας να έχουν µεγάλη υποµονή», σχολίασε ο κ. Τσακαλώτος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα αποτελέσει εφαλτήριο για το έκτακτο πακέτο κοινωνικών µέτρων (σ.σ. αλλιώς παροχές) που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση αµέσως µετά το Πάσχα.

Τρία είναι να επικρατέστερα σενάρια για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις «προς όφελος των πολιτών» λίγο πριν στηθούν οι κάλπες των εθνικών εκλογών:

  • Η μείωση  του πρώτου συντελεστή φυσικών προσώπων στο 20% από 22%, σε συνδυασμό με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% από 24% (κλέβοντας ουσιαστικά τη σχετική εξαγγελία που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της ΝΔ).
  • Η έτσι και αλλιώς αποφασιμένη παροχή κάποιας μορφής 13ου μισθού (έστω και κουτσουρεμένου) σε Δημόσιο και συνταξιούχους, η οποία μάλιστα μπορεί να αποκτήσει ακόμα και μορφή έκτακτου φθινοπωρινού επιδόματος για τα πρώτα έξοδα της σεζόν, ακριβώς δηλ. την παραμονή της κάλπης του Οκτωβρίου.
  • Η εξαγγελία (με πιο συγκεκριμένο τρόπο) της πολυαναμενόμενης επιστροφής των αναδροµικών στους συνταξιούχους από τις περικοπές του 2012 που κρίθηκαν αντισυνταγµατικές το 2015, για την περίοδο µεταξύ της δηµοσίευσης της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (Ιούνιος 2015) και της ψήφισης του νόµου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016). Το σχετικό «παράθυρο» άλλωστε άνοιξε ήδη η συναρμόδια υπουργός Εφη Αχτσιόγλου με δήλωσή της τη Μ. Τρίτη.

Ωρες μετά τη δήλωση Τσακαλώτου στο «Εθνος», ήρθε και η διαρροή του Μαξίμου μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Η κυβέρνηση, ανέφερε το σχετικό τηλεγράφημα του Πρακτορείου, εξετάζει «νέο πακέτο θετικών μέτρων» για μετά το Πάσχα, εκ των οποίων κάποια θα είναι μόνιμου χαρακτήρα και ένα θα είναι εφάπαξ, ενώ παράλληλα μελετάται και το ενδεχόμενο επαναφοράς της έκπτωσης φόρου στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής, προκειμένου να επιβραβεύονται οι συνεπείς φορολογούμενοι!

Σύμφωνα πάντα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο νέος κύκλος των θετικών μέτρων συζητήθηκε το πρωί της Μ. Τετάρτης σε σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Οικονομικών στο Μέγαρο Μαξίμου και «οι συγκεκριμένες ανακοινώσεις αναμένονται το διάστημα μετά το Πάσχα».

Σε κάθε περίπτωση το συμπέρασμα είναι ότι στην τελική ευθεία πια για τις  εκλογές, στην κυβέρνηση βάζουν μπροστά το ύστατο «όπλο» για την ανατροπή -όπως ευελπιστούν- των δεδομένων πριν την κάλπη: τις παροχές. Και σύμμαχος πια στην προσπάθεια αυτή είναι και ο μέχρι σήμερα πιο «σφικτός» Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...