615
Μητσοτάκης - Σολτς σε φωτογραφία από τη συνάντηση που είχαν τον περασμένο Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ο Σολτς στην Αθήνα 26-27 Οκτωβρίου (μαζί με Lynx και Leopard)

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2022, 14:17
Μητσοτάκης - Σολτς σε φωτογραφία από τη συνάντηση που είχαν τον περασμένο Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ο Σολτς στην Αθήνα 26-27 Οκτωβρίου (μαζί με Lynx και Leopard)

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2022, 14:17

Την επίσκεψη του γερμανού καγκελαρίου Ολαφ Σολτς στην Αθήνα, το διήμερο 26 και 27 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε επισήμως την Παρασκευή,  ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ.

Ο κ. Σολτς θα έρθει στη χώρα μας απευθείας από το Παρίσι την Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου και την Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου, παραμονή της εθνικής επετείου του «ΟΧΙ»,  θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μητσοτάκης και Σολτς θα έχουν στη συνέχεια γεύμα εργασίας, ενώ ο καγκελάριος θα  αναχωρήσει για το Βερολίνο το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών, σύμφωνα με τον κ. Μπούχνερ, διμερή και τρέχοντα οικονομικά και ευρωπαϊκά θέματα, ωστόσο σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η επίσκεψη Σολτς θα σηματοδοτήσει μία νέα εποχή στην αμυντική συνεργασία Ελλάδος – Γερμανίας, με την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για την αγορά νέων τεθωρακισμένων (Lynx) και την αναβάθμιση παλαιών (Leopard).

Oπως γράφουν και «Τα ΝΕΑ» στο φύλλο της Παρασκευής, η επίσκεψη του γερμανού καγκελαρίου προγραμματίστηκε να συμπέσει με την υπογραφή της νέας διακρατικής αμυντικής συμφωνίας -σε συνέχεια αυτής για τα Μarder 1A3 (εδώ)– για  την απόκτηση νέων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) KF 41 Lynx.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, η εν λόγω συμφωνία  δεν έχει απλώς «κλειδώσει», αλλά είναι έτοιμη να περάσει από την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής τις επόμενες μέρες, με πιθανότερη την ερχόμενη Τρίτη.

Πρόκειται, συγκεκριμένα, για την προμήθεια τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης Lynx KF-41, το πιο σύγχρονο μοντέλο που κατασκευάζει η γερμανική Rheinmetall, με μεγάλη ισχύ πυρός, πανίσχυρη θωράκιση, υψηλής τεχνολογίας ηλεκτρονικά βοηθήματα και εμβέλεια δράσης μεγαλύτερη των 500 χλμ.

Πηγές της εφημερίδας κάνουν μάλιστα λόγο για αγορά 205 ΤΟΜΑ Lynx συνολικής  αξίας 2,1 δισ. ευρώ, που θα συνοδεύεται και από συμφωνία με τον έτερο κολοσσό της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας Kraus-Maffei-Wegman (ΚΜW) για τον εκσυγχρονισμό των Leopard (προϋπολογισμού  571 εκατ. ευρώ).

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται οι πληροφορίες περί πρότασης της Rheinmetall για μεταφορά της γραμμής παραγωγής του Lynx στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ πρόσφατο ρεπορτάζ της Welt με την υπογραφή του Γκέρχαρντ Χέγκμαν, αναφερόταν σε σχέδιο συμπαραγωγής αρμάτων μάχης Leopard της ΚΜW με τη ΜΕΤΚΑ του Ομίλου Mytilineos.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «με φόντο τον πόλεμο της Ουκρανίας και μια πολύπλοκη εκστρατεία κυκλικής ανταλλαγής οπλικών συστημάτων, ένα μεγάλο έργο βρίσκεται τώρα στα σκαριά. Πρόκειται για τη δυνατότητα πρόσθετης συμπαραγωγής ή εκσυγχρονισμού εκατοντάδων παλαιότερων αρμάτων μάχης Leopard στην Ελλάδα».

Σε ερώτηση της WELT, η KMW «ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις συνομιλίες με τη ΜΕΤΚΑ, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες».

Μια λιτή δήλωση από τον εξοπλιστικό όμιλο του Μονάχου, συνεχίζει το δημοσίευμα, αναφέρει μόνο ότι «οι συζητήσεις αφορούν το Leopard 1A5 και το Leopard 2 ενώ σχέδια για παραγωγή του χαλύβδινου σκάφους των αρμάτων μάχης βρίσκονται υπό συζήτηση. Ωστόσο, δεν υπάρχουν σχέδια για δημιουργία νέων παραγωγικών μονάδων Leopard ή ακόμη για μετεγκατάσταση μονάδων παραγωγής από τη Γερμανία στην Ελλάδα».

Αντίστοιχα, σχολιαστές σημείωναν τη συμβολική σημασία της κίνησης Σολτς να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποστολής των πρώτων έξι από τα συνολικά 40 Μarder 1A3 που θα πάρει η χώρα μας -ως αντιστάθμισμα για τα ΒΜΡ-1 που έστειλε στην Ουκρανία – ώστε τα ΤΟΜΑ να κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση με το εθνόσημο στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

Καταδικάζει τις απειλές Ερντογάν το Βερολίνο

Στην ενημέρωση της Παρασκευής, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Βόλφγκανγκ Μπούχνερ, κλήθηκε να σχολιάσει τις επαναλαμβανόμενες απειλές του τούρκου προέδρου εναντίον της Ελλάδας με τα «Θα έρθουμε μια νύχτα…» κ.τ.λ.

«Το σημειώνουμε», είπε ο κ. Μπούχνερ, και «πάντα καθιστούμε σαφές ότι δεν θεωρούμε σωστές απειλές και μη φιλικές δηλώσεις απέναντι σε γείτονες. Η κυβέρνηση το καθιστά σαφές σε κάθε ευκαιρία. Το καθιστά σαφές πάντα και το υπουργείο Εξωτερικών».

«Πιστεύω όμως», πρόσθεσε, «και ότι δεν πρέπει να συζητούμε πολύ για κάθε φράση που λέγεται».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...