248
Ο (τυπικά υπηρεσιακός) πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ | REUTERS/Sergio Perez

Ο Σάντσεθ έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά όχι τις ελπίδες του για την πρωθυπουργία

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουλίου 2019, 23:32
Ο (τυπικά υπηρεσιακός) πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ
|REUTERS/Sergio Perez

Ο Σάντσεθ έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά όχι τις ελπίδες του για την πρωθυπουργία

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουλίου 2019, 23:32

Μια προεξοφλημένη αλλά σχετικά ανώδυνη κοινοβουλευτική ήττα, που όμως φέρνει την Ισπανία κοντά ακόμη και σε πρόωρες εκλογές, υπέστη ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Κοινοβουλίου για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Στην ψηφοφορία την Τρίτη έλαβε 124«ναι», ενώ καταψηφίστηκε από 170 βουλευτές. Αλλοι 52 βουλευτές, αυτοί του Podemos, απείχαν. Μόνο ένας βουλευτής , πέρα από αυτούς των Σοσιαλιστών, ψήφισε υπέρ, όπως σημειώνει το Reuters.

Ο Σάντσεθ, ο οποίος ασκεί χρέη πρωθυπουργού μετά τις εκλογές του Απριλίου στις οποίες το κόμμα του δεν εξασφάλισε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, χρειαζόταν απόλυτη πλειοψηφία τουλάχιστον 176 επί συνόλου 350 βουλευτών προκειμένου να γίνει πρωθυπουργός.

Εχει πλέον περιθώριο δύο ημερών για να καταλήξει σε συμφωνία με το Podemos πριν από μια δεύτερη ψηφοφορία την Πέμπτη, όταν ο Σάντσεθ θα χρειαστεί απλή πλειοψηφία.

Ωστόσο, αν λάβουμε υπόψη πόσο δύσκολες ήταν οι συνομιλίες τους τρεις τελευταίους μήνες και το τεταμένο κλίμα κατά τις ομιλίες Σάντσεθ και του ηγέτη του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας στη Βουλή αργά τη Δευτέρα, μένει να φανεί πόσο σταθερή θα ήταν μια τέτοια κυβέρνηση συνασπισμού.

Το politico.eu σημειώνει ότι η συμφωνία με το αριστερό κόμμα –ο δρόμος για να εξασφαλίσει ο Σάντσεθ την πρωθυπουργία- είναι πιο πιθανή όταν ο επικεφαλής του Podemos εγκατέλειψε τις ελπίδες του για κυβερνητικό θώκο.

Εάν πάλι ο Σάντσεθ δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης την Πέμπτη, μπορεί να υπάρξουν και νέες ψηφοφορίες τον Σεπτέμβριο. Εάν αποτύχει και τότε, μπορεί να διενεργηθούν και πάλι εκλογές στις 10 Νοεμβρίου – θα είναι η τέταρτη αναμέτρηση σε ισάριθμα χρόνια για την Ισπανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...