409
Από τη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον Βάλντις Ντομπρόβσκις στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 26 Οκτωβρίου 2015 | Nick Paleologos / SOOC

Ο Ντομπρόβσκις και η (Κομισιόν) κατά του λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2016, 17:56
Από τη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον Βάλντις Ντομπρόβσκις στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 26 Οκτωβρίου 2015
|Nick Paleologos / SOOC

Ο Ντομπρόβσκις και η (Κομισιόν) κατά του λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2016, 17:56

Είναι η Κομισιόν ο νέος σκληρός αντίπαλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ; Από τους ασπασμούς και τις διαχυτικότητες του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον Αλέξη Τσίπρα, στο «κάρφωμα» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα «κόκκινα» δάνεια που φέρεται να πούλησε η ελληνική κυβέρνηση στα funds χωρίς κάτι τέτοιο να αποτελεί προαπαιτούμενο. Και από τις ευτυχισμένες πόζες του Βλάντις Ντομπρόβσκις πέρυσι τον Οκτώβριο στο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό στα καρφιά του κατά του λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Ισως να υπάρχει ένα αόρατο νήμα που τα συνδέει όλα αυτά. Ισως να είναι και σύμπτωση, αν και στην πολιτική οι συμπτώσεις είναι κάτι σπάνιο. Η ουσία είναι ότι η Κομισιόν που μέχρι πρότινος εμφανιζόταν ως μέγας ισορροπιστής και ένας παράγοντας σταθερότητας στο περιβάλλον αστάθειας στο οποίο κινείται η χώρα μας τους τελευταίους 18 μήνες, ξαφνικά εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτική απέναντι στους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το περιστατικό που καταγράφηκε τη Δευτέρα με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, να δηλώνει ότι η Ελλάδα υφίσταται σκληρότερη οικονομική προσαρμογή εξαιτίας της «λαϊκιστικής στάσης» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2015.  Μιλώντας σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στη Ρίγα της Λετονίας για τον λαϊκισμό στην ΕΕ, ο λετονός επίτροπος επέλεξε να φέρει ως «παράδειγμα» την περίπτωση της Αθήνας.

«Ο λαϊκισμός δεν λύνει προβλήματα, αλλά δημιουργεί προβλήματα» είπε, λέγοντας πως «αυτό μπορούμε να το δούμε στην κλασική περίπτωση της Ελλάδας».

«Μία νέα κυβέρνηση ήρθε με μία λαϊκιστική στάση, πως δεν χρειαζόμαστε πλέον λιτότητα, πως θα ξοδέψουμε όσα θέλουμε, και ουσιαστικά η Ελλάδα σήμερα εφαρμόζει αυστηρότερα μέτρα λιτότητας από ό,τι θα χρειαζόταν εάν οι (μεταρρυθμίσεις) της προηγούμενης κυβέρνησης είχαν συνεχιστεί» είπε ο Ντομπρόβσκις, όπως μετέδωσε και το Reuters.

Ο επίτροπος ανέφερε επίσης, σύμφωνα με τις αναφορές, πως η πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται για την παραμονή της ελληνικής οικονομίας σε ύφεση και το 2015 αντί της ανάπτυξης που προβλεπόταν, εξαιτίας της «μη συνέχισης» των μεταρρυθμίσεων.

Oι δηλώσεις Ντομπρόβσκις φαίνονται να ακολουθούν τη διαρροή μιας πληροφορίας το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με την οποία υπάρχει επίσημο έγγραφο της Κομισιόν που αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση παραχώρησε τα «κόκκινα» δάνεια σε funds χωρίς να παρέχεται το δικαίωμα στον οφειλέτη να εξαγοράσει το δάνειο του. Η Επιτροπή αναφέρει σε αυτό το έγγραφο, που έφερε στη δημοσιότητα ο ΣΚΑΪ, ότι δεν περιλαμβανόταν στα προαπαιτούμενα οι συγκεκριμένοι χειρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία είχε την πρωτοβουλία να συντάξει το νόμο και δεν αντιμετώπισε από τους θεσμούς κανένα περιορισμό σε κανένα στάδιο της νομοθετικής διαδικασίας.

Απαντώντας, ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, υποστήριξε ότι «η απελευθέρωση της αγοράς των “κόκκινων δανείων» ήταν ρητή μνημονιακή δέσμευση στη συμφωνία του Αυγούστου. Συνεπώς οτιδήποτε άλλο είναι παραπλανητικό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...