957
. | REUTERS/Juan Medina

Ο «κατά λάθος» (και επόμενος;) πρωθυπουργός της Ισπανίας

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2019, 01:05
.
|REUTERS/Juan Medina

Ο «κατά λάθος» (και επόμενος;) πρωθυπουργός της Ισπανίας

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2019, 01:05

Πριν από λιγότερο από έναν χρόνο η δημοτικότητα του Πέδρο Σάντσεθ ως ηγέτη της αντιπολίτευσης ήταν ανησυχητικά χαμηλή, γεγονός απόλυτα δικαιολογημένο, λαμβάνοντας υπόψη πως το κόμμα του είχε υποστεί δύο ταπεινωτικές εκλογικές ήττες.

Την ερχόμενη Κυριακή, ωστόσο, ο 47χρονος πολιτικός πρόκειται να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα ως πρωθυπουργός της χώρας και γνωρίζοντας πως κατά πάσα πιθανότητα το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα  θα σημειώσει την πρώτη του εκλογική επιτυχία από το 2008. «Αξιοποίησε την περίοδο που κατείχε την εξουσία για να προβάλει μια σοβαρή εικόνα του εαυτού του, κάποιου που είναι κατάλληλος για τον πρωθυπουργικό θώκο», ανέφερε στο BBC ο Γιοσέπ Λοβέρα, ένας κοινωνιολόγος από Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, σημειώνοντας πως η διακυβέρνηση της χώρας από τον Σάντσεθ είχε ως αποτέλεσμα να κερδίσει την εμπιστοσύνη και τη συμπάθεια πολλών εκ των ψηφοφόρων της Αριστεράς. «Ανεξάρτητα από το εάν πράγματι κυβέρνησε αποτελεσματικά τη χώρα, προέβαλε αυτήν την εικόνα», πρόσθεσε ο ισπανός ακαδημαϊκός.

Η μοίρα του Πέδρο Σάντσεθ άρχισε να αλλάζει πέρυσι τον Μάιο, όταν αναπάντεχα υπέβαλε πρόταση μομφής κατά του κεντροδεξιού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, το Λαϊκό Κόμμα του οποίου ήταν βουτηγμένο σε μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς. Έχοντας τη στήριξη των αριστεριστών του Podemos και των καταλανών και βάσκων εθνικιστών, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών κατάφερε να εξασφαλίσει την υπερψήφιση, για πρώτη φορά στη δημοκρατική Ισπανία, της πρότασης μομφής, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια την πρωθυπουργία.

Έως τότε το Λαϊκό Κόμμα εξακολουθούσε να είναι η κύρια πολιτική δύναμη της Ισπανίας. Αλλά όταν ο Σάντσεθ ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα, τα ποσοστά των Σοσιαλιστών είχαν ήδη βελτιωθεί σημαντικά. Και τους έντεκα μήνες που κυβερνούσε τη χώρα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατείχε διαρκώς το προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του.

Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε αναμφίβολα και ο ίδιος, προβαίνοντας σε ενέργειες που εκτίμησαν οι ψηφοφόροι της αριστεράς. Αύξησε, για παράδειγμα, τον κατώτατο μισθό, σχημάτισε ένα υπουργικό συμβούλιο στο οποίο πλειοψηφούν, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, οι γυναίκες, και δέχτηκε στην Ισπανία το πλοίο Aquarius με τους εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες το οποίο έπλεε στη Μεσόγειο δίχως προορισμό μετά την άρνηση της Ιταλίας και της Μάλτας να το δεχτούν σε δικά τους λιμάνια. Θετική εντύπωση προκάλεσε επίσης και η έναρξη των απαραίτητων διαδικασιών για την εκταφή των οστών του δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο από το μαυσωλείο του και τη μεταφορά τους σε άλλη τοποθεσία.

Μάχη για την μετάλλαξη της Ισπανίας

Ο Σάντσεθ παραδέχτηκε πως δεν μπορούσε να αναλάβει την πρωτοβουλία για την προώθηση και την εφαρμογή των σημαντικών, δομικών, μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η Ισπανία. Γιατί το κόμμα του κατείχε μόλις το 24% των εδρών του κοινοβουλίου.

Iσπανικές σημαίες φαίνονται δίπλα σε μια τηλεοπτική οθόνη που δείχνει τον ισπανό πρωθυπουργό και υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Πέδρο Σάντσεθ κατά τη διάρκεια απευθείας τηλεοπτικής συζήτησης στη Μαδρίτη | REUTERS/Susana Vera

Μιλώντας ενώπιον υποστηρικτών κατά τη διάρκεια κομματικής εκδήλωσης ο ισπανός πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι «είναι αλήθεια πως μέσα σε δέκα μήνες και με 84 έδρες δεν μπορέσαμε να αλλάξουμε την Ισπανία, αλλά καταφέραμε να αλλάξουμε την πορεία της». Τα σχέδιά του για την μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, την αλλαγή της εργασιακής νομοθεσίας, τη νομιμοποίηση της ευθανασίας και την αναδιάρθρωση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης της Ισπανίας παρέμειναν στο συρτάρι. Αλλά αποτελεί γεγονός πως ο κατακερματισμός της ισπανικής πολιτικής σκηνής ωφέλησε σημαντικά τον σοσιαλιστή ηγέτη.

Το Κόμμα των Πολιτών (Ciudadanos) ενώ αρχικά διεκδικούσε την ψήφο των κεντρώων ψηφοφόρων μετατοπίστηκε προς τη Δεξιά. Όσον αφορά το Podemos, τον κύριο αντίπαλο των Σοσιαλιστών στον χώρο της Αριστεράς, το κόμμα που πριν από μερικά χρόνια φιλοδοξούσε να κυβερνήσει την Ισπανία απώλεσε το έρεισμά του στην κοινωνία, κυρίως λόγω των έντονων εσωκομματικών αντιπαραθέσεων, γεγονός που ανάγκασε τον Πάμπλο Ιγκλέσιας να παραδεχτεί πρόσφατα πως το κόμμα του «απογοήτευσε πολλούς ανθρώπους», οι οποίοι έχουν στραφεί, πλέον, προς τους Σοσιαλιστές.

Τα βελτιωμένα ποσοστά του Σάντσεθ στις δημοσκοπήσεις οφείλονται εν μέρει και στο γεγονός ότι ο ισπανός πρωθυπουργός απέδειξε πως έχει ισχυρές αντοχές. Το 2016, κατά την πρώτη του θητεία στην ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, σημαντική μερίδα στελεχών του εξεγέρθηκαν εναντίον του, απαιτώντας την απομάκρυνση του. Έχοντας υποστεί δύο ταπεινωτικές εκλογικές ήττες ως υποψήφιος πρωθυπουργός ο Σάντσεθ αναγκάστηκε τελικά να παραιτηθεί. Το 2017, ωστόσο, διεκδίκησε εκ νέου και κέρδισε την ηγεσία των Σοσιαλιστών, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια, λιγότερο από έναν χρόνο μετά, και την πρωθυπουργία.

Το αγκάθι της Καταλονίας

Αλλά ενώ στάση του Σάντσεθ είχε ως αποτέλεσμα να ανέβει η δημοτικότητά στον χώρο της Κεντροαριστεράς, οι δεξιοί ψηφοφόροι της Ισπανίας τον επικρίνουν έντονα, ειδικά όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης της Καταλονίας, καθώς ο ισπανός πρωθυπουργός επιδίωξε την εκτόνωση της έντασης.

Η κυβέρνηση του δεν αρνείται την επικοινωνία με την καταλανική κυβέρνηση που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, συναίνεσε στην επανασυγκρότηση μιας διμερούς ομάδας εργασίας και ενέκρινε τη μεταγωγή των καταλανών πολιτικών που κρατούνταν, εν αναμονή της δίκης τους, σε φυλακή της Μαδρίτης σε σωφρονιστικά κέντρα της Καταλονίας.

Ο Σάντσεθ κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης του κόμματος του στη Σεβίλλη |REUTERS/Jon Nazca

Ακόμα και με τον Κιμ Τόρα, τον πρόεδρο της καταλανικής κυβέρνησης, συναντήθηκε ο Πέδρο Σάντσεθ, γεγονός που εξόργισε τους δεξιούς, ψηφοφόρους και πολιτικούς, σε τέτοιο βαθμό που ο 38χρονος ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Κασάδο δεν δίστασε να τον χαρακτηρίσει «αχρείο», παρουσιάζοντάς τον, συγχρόνως, ως έναν οπορτουνιστή πρόθυμο να διαπραγματευτεί την ανεξαρτησία της Καταλονίας με αντάλλαγμα τη στήριξη των εθνικιστικών κομμάτων στο κοινοβούλιο.

Η άρνηση, ωστόσο, του Σάντσεθ να εξετάσει το ενδεχόμενο διεξαγωγής ενός νέου δημοψηφίσματος δεσμευτικού χαρακτήρα, είχε ως συνέπεια τα καταλανικά εθνικιστικά κόμματα να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό που παρουσίασε η κυβέρνηση του τον περασμένο Φεβρουάριο, αναγκάζοντας τον να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, για να μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση οι Σοσιαλιστές, θα χρειαστούν τη στήριξη του Podemos και άλλων, πιθανώς, κομμάτων. Την επομένη, όμως, των εκλογών αυτός που θα έχει τον πρώτο λόγο θα είναι σίγουρα ο αναγεννημένος ηγέτης τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...