261
Ανυποχώρητη η στάση της Τουρκίας, όπως την εκφράζει ο Ερντογάν | REUTERS/Umit Bektas

Ο Ερντογάν κουνά το δάχτυλο στους οίκους αξιολόγησης: «Δεν θα παραδοθούμε»

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2018, 15:12
Ανυποχώρητη η στάση της Τουρκίας, όπως την εκφράζει ο Ερντογάν
|REUTERS/Umit Bektas

Ο Ερντογάν κουνά το δάχτυλο στους οίκους αξιολόγησης: «Δεν θα παραδοθούμε»

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2018, 15:12

Μία ημέρα μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας από δύο σημαντικούς οίκους αξιολόγησης, εν μέσω της νομισματικής κρίσης, ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα αντικρούσει όλους εκείνους που παίζουν παιχνίδια με την οικονομία της χώρας.

«Σήμερα κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να μας απειλήσουν μέσω της οικονομίας, μέσω των επιτοκίων, του συναλλάγματος, των επενδύσεων και του πληθωρισμού», είπε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στο συνέδριο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. «Εμείς τους λέμε: είδαμε τα παιχνίδια σας και σας προκαλούμε».

Την Παρασκευή, η λίρα υποχώρησε κατά 3% έναντι του δολαρίου αφού τουρκικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα απελευθέρωσης του αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον, που κατηγορείται για τρομοκρατία και κατασκοπεία. Η απόφαση αυτή προκάλεσε εκ νέου την οργή του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα την αποδεχτεί «με σταυρωμένα τα χέρια». Η υπόθεση του Μπράνσον έχει εξελιχθεί σε κεντρικό σημείο τριβής μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας το τελευταίο διάστημα.

«Δεν παραδοθήκαμε και δεν θα παραδοθούμε σε εκείνους που συμπεριφέρονται σαν στρατηγικοί εταίροι αλλά μας καθιστούν στρατηγικό στόχο», πρόσθεσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κομματικός ανασχηματισμός

Εν τω μεταξύ, το κόμμα του Ερντογάν, το AKP, αναμένεται να προχωρήσει σε αλλαγές σε υψηλές θέσεις της ιεραρχίας του, αν και ο πρόεδρος Ερντογάν αναμένεται να επανεκλεγεί στην προεδρία του κόμματος κατά το συνέδριο.

Ο προγραμματισμένος ανασχηματισμός σε ηγετικές θέσεις γίνεται στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τις δημοτικές εκλογές που θα γίνουν τον Μάρτιο του 2019.

Στο συνέδριο αναμένεται να παρευρεθούν επίσης ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας και εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.