339
Φωτογραφία από το… μασάζ που είχε κάνει ο Ερντογάν στον Σαράζ λίγο πριν από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για το Λιβυκό, τον περασμένο Ιανουάριο | EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE

Ο Ερντογάν επέβαλε στον Σαράζ την επάνοδο του Μπασάγκα!

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2020, 18:12
Φωτογραφία από το… μασάζ που είχε κάνει ο Ερντογάν στον Σαράζ λίγο πριν από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για το Λιβυκό, τον περασμένο Ιανουάριο
|EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE

Ο Ερντογάν επέβαλε στον Σαράζ την επάνοδο του Μπασάγκα!

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2020, 18:12

Ποιος κάνει κουμάντο στην Τρίπολη της Λιβύης; Μα, η Τουρκία!

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέβαλε στον «αναγνωρισμένο» από τον ΟΗΕ πρωθυπουργό της Τρίπολης να επαναφέρει στη θέση του έναν φιλότουρκο υπουργό, ο οποίος προ ημερών είχε αποπεμφθεί.

Και όχι μόνο ο Φατί Μπασάγκα είχε αποπεμφθεί από τον ίδιο τον Σαράζ προσωπικώς, αλλά είχε δρομολογηθεί και εις βάρος του έρευνα με την κατηγορία της υποκίνησης διαδηλώσεων εναντίον του καθεστώτος της Τρίπολης. Ομως μετά από παρέμβαση της Άγκυρας ο Σαράζ αναγκάστηκε να τον πάρει άρον άρον πίσω!

Ο άνθρωπος της Τουρκίας στη Λιβύη, ο Φατί Μπασάγκα, στο αεροδρόμιο της Τρίπολης στις 29 Αυγούστου (REUTERS/Hazem Ahmed)

Ο Μπασάγκα με αυτόν τον τρόπο ανέρχεται στη θέση του πιο ισχυρού προσώπου στο σύμπλεγμα εξουσίας της Τρίπολης. Πάντα υποστηριζόμενος από τους Τούρκους, ούτως ή άλλως ήταν ένα είδος σκιώδους πρωθυπουργού. Και, όντως, επετέθη στον Σαράζ μόλις του δόθηκε η ευκαιρία.

Η ευκαιρία δεν ήταν άλλη από τις διαμαρτυρίες του λιβυκού λαού για την αθλιότητα αλλά και την ακρίβεια της ζωής εκεί, μάλιστα λέγεται ότι ο ίδιος ο Μπασάγκα είχε οργανώσει τις διαδηλώσεις.

Ο Σαράζ, από πλευράς του, είχε αντιδράσει σπασμωδικά, διατάζοντας τους πολιτοφύλακές του να πυροβολήσουν το πλήθος. Κατόπιν, και προτού περάσουν καν λίγες ώρες, απέπεμψε τον Μπασάγκα ο οποίος βρισκόταν (πού αλλού;) στην… Τουρκία.

Τουρκόφιλοι Λίβυοι διαδηλώνουν στη Μιζράτα υπέρ του Μπασάγκα και κατά του Σαράζ στις 29 Αυγούστου (REUTERS/Ayman Al-Sahili)

Πίσω από την πολιτική σύγκρουση μεταξύ του Σαράζ και του Μπασάγκα κρύβεται η αντιπαλότητα των ενόπλων ομάδων που απαρτίζουν το στρατόπεδο της κυβέρνησης της Τρίπολης: οι μεν πολιτοφύλακες της πρωτεύουσας στηρίζουν τον Σαράζ, οι δε πολιτοφύλακες της Μιζράτα τον Μπασάγκα.

Ανεβαίνοντας ένα επίπεδο στην εμπλοκή της στη Λιβύη, η Τουρκία δεν διστάζει να αποκαλύψει σε όλον τον κόσμο ότι σοβεί και ανταγωνισμός μεταξύ του Ερντογάν και των Δυτικών (Ευρωπαίων και Αμερικανών) υποστηρικτών του Σαράζ.

Ανταγωνισμός που αφορά τον έλεγχο της πετρελαιοπαγωγού Λιβύης, για τον πληθυσμό της οποίας οι Τούρκοι φαντασιώνονται (αλλά και προβάλλουν σαν επιχείρημα) τουρκική καταγωγή, τουλάχιστον για ένα ποσοστό 25%…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...