515
Κινεζικά αλιευτικά σκάφη στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας ανοίγονται στον Ειρηνικό. Ενα μέρος τους θα φτάσει έως τα Γκαλάπαγκος, στα ανοικτά του Εκουαδόρ | Shen Lei/VCG via Getty Images

Νησιά Γκαλάπαγκος: Οι Κινέζοι ψαρεύουν αγνοώντας το περιβάλλον

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2022, 15:41
Κινεζικά αλιευτικά σκάφη στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας ανοίγονται στον Ειρηνικό. Ενα μέρος τους θα φτάσει έως τα Γκαλάπαγκος, στα ανοικτά του Εκουαδόρ
|Shen Lei/VCG via Getty Images

Νησιά Γκαλάπαγκος: Οι Κινέζοι ψαρεύουν αγνοώντας το περιβάλλον

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2022, 15:41

Δεν υπάρχει άλλο σύμπλεγμα νησιών στον κόσμο που να πυροδοτεί τόσο πολύ τη φαντασία εκείνων που έχουν ακούσει για τη Θεωρία της Εξέλιξης των Ειδών, όσο τα νησιά Γκαλάπαγκος. Πρόκειται για 13 κύρια, ηφαιστειακής προέλευσης νησιά, 6 μικρότερα και 107 βράχους και νησάκια, τα οποία κάποτε θεωρούνταν καταραμένα, αλλά το 1835, το τοπίο άλλαξε, και έγιναν τα «Μαγεμένα Νησιά», όταν τα επισκέφθηκε ο 26χρονος, τότε, Κάρολος Δαρβίνος και ανέπτυξε τη θεωρία του.

Γνωστά και ως «το ζωντανό εργαστήριο», τα Γκαλάπαγκος στον Ειρηνικό Ωκεανό συνεχίζουν να φιλοξενούν νέα είδη, όπως το θαλάσσιο λιοντάρι των Γκαλάπαγκος (Zalophus wollebaeki), τις φώκιες των Γκαλάπαγκος (Arctocephalus galapagoensis) ή το θράψαλο του Ειρηνικού (Dosidicus gigas). Για τον λόγο αυτόν, στο αρχιπέλαγος Γκαλάπαγκος έχουν αναπτυχθεί πολυάριθμες πρωτοβουλίες για την προστασία του πιο πολύτιμου αγαθού του: της υπέροχης βιοποικιλότητάς του. Μάλιστα, το 1978, τα νησιά ανακηρύχθηκαν Παγκόσμια Κληρονομιά από την UNESCO.

Το ηφαιστειογενές τοπίο του νησιού Μπαρτολομέ στα Γκαλάπαγκος (Shutterstock)

Ωστόσο, παρά τη διάκριση από την UNESCO, οι Κινέζοι αλιείς συνεχίζουν να ψαρεύουν ανενόχλητοι εκεί, αγνοώντας το περιβάλλον, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύουν οι βρετανικοί Times. Μάλιστα, ο στόλος τους περιλαμβάνει αλιευτικά σκάφη και σκάφη με κοντέινερ συντήρησης ή πλοία-ψυγεία, για την αποθήκευση των τεράστιων ψαριών που αλιεύουν. Η μεταφορά του φορτίου μεταξύ των σκαφών απαγορεύεται βάσει του διεθνούς ναυτικού δικαίου. Κι όμως, ο κινεζικός στόλος διαθέτει πλοία προμηθειών και αποθήκευσης παραπλεύρως των αλιευτικών σκαφών.

Η «απόβαση» του σινικού αλιευτικού στόλου στο αρχιπέλαγος του Ειρηνικού προκαλεί την αντίδραση του Εκουαδόρ, το οποίο φοβάται τις συνέπειες υπεραλίευσης για το ευαίσθητο οικοσύστημα. Οι κινεζικές πρακτικές αλιείας τράβηξαν, για πρώτη φορά, την προσοχή του Κίτο, το 2017, όταν το ναυτικό της χώρας κατέσχεσε το κινεζικό πλοίο-ψυγείο «Fu Yuang Yu Leng 999», εντός του προστατευμένου θαλάσσιου βιότοπου των Γκαλάπαγκος. Στο εσωτερικό του βρέθηκαν 6.000 κατεψυγμένοι καρχαρίες –μεταξύ τους και σφυροκέφαλοι καρχαρίες και φαλαινοκαρχαρίες– δύο είδη που απειλούνται με εξαφάνιση. Το Εκουαδόρ επέβαλε πρόστιμο 6 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ τα 20 μέλη του πληρώματος καταδικάστηκαν σε τετραετή κάθειρξη για παράνομη αλιεία.

Πελεκάνοι και ένα θαλάσσιο λιοντάρι περιμένουν υπομονετικά έναν ψαρομεζέ από τον ιχθυοπώλη στην προκυμαία του Puerto Ayora, στο νησί Σάντα Κρουζ των Γκαλάπαγκος.

Η Κίνα, ωστόσο, συνεχίζει το καταστροφικό έργο της, την ώρα που σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Διεθνούς Ανάπτυξης, ο κινεζικός στόλος αλιείας σε απομακρυσμένα ύδατα είναι ο μεγαλύτερος του πλανήτη, αποτελούμενος από σχεδόν 17.000 σκάφη, 1.οοο εκ των οποίων χρησιμοποιούν σημαίες άλλων κρατών. Ο στόλος συχνά ψαρεύει στα χωρικά ύδατα φτωχότερων χωρών, όπως αναφέρει η έκθεση, έχοντας μειωμένα αποθέματα ψαριών στα εγχώρια ύδατά της και, παράλληλα, πολύ αυξημένη ζήτηση.

Πλέον, οικολογικές οργανώσεις της περιοχής προετοιμάζονται για πιο αποφασιστικές δράσεις, προκειμένου να υπερασπιστούν το οικοσύστημα. Ωστόσο, το μόνο που συνήθως επιτυγχάνουν είναι απλώς να προσελκύσουν δημοσιότητα λίγων ημερών, με αποτέλεσμα η καταστροφική υπεραλίευση να συνεχίζεται. Με άλλα λόγια, το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο για να μπορέσει να το αντιμετωπίσει μόνη της η Κυβέρνηση του Εκουαδόρ, από τη στιγμή μάλιστα που η Κίνα είναι ένας πολύ σημαντικός οικονομικός και εμπορικός εταίρος της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...