479
Κορυφώνεται η κόντρα Τραμπ-Πελόζι μετά το απαγορευτικό της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στην ετήσια ομιλία του προέδρου στο Κογκρέσο | REUTERS

Νίκη Πελόζι στην κόντρα με τον Τραμπ: Αναβλήθηκε η ετήσια ομιλία του στο Κογκρέσο

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2019, 14:55
Κορυφώνεται η κόντρα Τραμπ-Πελόζι μετά το απαγορευτικό της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στην ετήσια ομιλία του προέδρου στο Κογκρέσο
|REUTERS

Νίκη Πελόζι στην κόντρα με τον Τραμπ: Αναβλήθηκε η ετήσια ομιλία του στο Κογκρέσο

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2019, 14:55

Ανέβαλε τελικά την ετήσια ομιλία του για την Κάτασταση του Εθνους στο Κογκρέσο, ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά το… απαγορευτικό της Νάνσι Πελόζι, προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα περιμένει μέχρι τον τερματισμό του shutdown της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, για να πραγματοποιήσει το καθιερωμένο ετήσιο διάγγελμά του προς το αμερικανικό έθνος, στο Κογκρέσο και όχι σε άλλο χώρο.

Νωρίτερα, η Πελόζι είχε μπλοκάρει την καθιερωμένη προεδρική ομιλία στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα, κατηγορώντας τον Τραμπ για τη διακοπή της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Το γεγονός δεν έχει προηγούμενο στην αμερικανική πολιτική ιστορία και υπογραμμίζει την οξεία επιδείνωση στις σχέσεις μεταξύ της Πελόζι και του Τραμπ, αλλά και την κλιμάκωση της κομματικής αντιπαράθεσης στην Ουάσινγκτον.

Η Πελόζι απάντησε στον Τραμπ λέγοντας ότι ελπίζει πως την Πέμπτη, θα διακόψει το κυβερνητικό shutdown αποδεχόμενος τα μέτρα που ήδη ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων και καλείται να ψηφίσει και η Γερουσία.

Τόσο ο Τραμπ, όσο και μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Κογκρέσο, επέκριναν την Πελόζι για την απόφασή της, κατηγορώντας την ότι εμπλέκεται πλέον σε μία φθηνή πολιτική αντιπαράθεση, που έχει προσχεδιαστεί ώστε να προκαλέσει την αντίδραση του αμερικανού προέδρου.

«Τώρα, η Νάνσι Πελόζι δεν θέλει να ακούσει την αλήθεια και είναι πιο σημαντικό, ότι δεν θέλει να ακούσει τους Αμερικανούς να ακούνε την αλήθεια», δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ στους δημοσιογράφους, μετά την ανακοίνωση της Πελόζι ότι δεν θα επιτρέψει την ψήφιση της απόφασης και τις διαδικασίες, για την πραγματοποίηση της προεδρικής ομιλίας. «Είναι εξευτελιστικό», πρόσθεσε ο Τραμπ.

Νωρίτερα χθες, με επιστολή του προς την Πελόζι, ο πρόεδρος Τραμπ υπαινίχθηκε πως η ετήσια ομιλία του θα πραγματοποιηθεί όπως έχει προγραμματιστεί εντός της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η Πελόζι από την πλευρά της προσπάθησε να ακυρώσει την πραγματοποίηση της ομιλίας, επικαλούμενη λόγους ασφάλειας και ειδικότερα το ενδεχόμενο άσκησης πίεσης στους εργαζόμενους, να προστατεύσουν το κτίριο κατά την συγκεκριμένη ώρα πραγματοποίησης της προεδρικής ομιλίας, χωρίς να πληρώνονται γι’ αυτό.

«Θα είναι πολύ λυπηρό για την χώρα μας, αν η καθιερωμένη προεδρική ομιλία δεν πραγματοποιηθεί στην ώρα της, ενώ είναι σημαντικό σύμφωνα με το πρόγραμμα, να γίνει στο ίδιο κτίριο!» έγραψε χαρακτηριστικά ο Τραμπ στο Twitter.

Η ίδια έγραψε στον αμερικανό πρόεδρο, ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν θα ψηφίσει κάτι που θα δίνει το πράσινο φως για την εμφάνισή του στην ολομέλεια, μέχρι τον τερματισμό της μερικής διακοπής λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

«Αναμένω να σας καλωσορίσω στην Βουλή των Αντιπροσώπων σε μία αμοιβαία συμφωνημένη ημερομηνία για το προεδρικό διάγγελμα, όταν η κυβέρνηση θα επαναλειτουργήσει,» τόνισε χαρακτηριστικά η Πελόζι στην επιστολή της, αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθούν οι προθέσεις της.

Η Πελόζι αρνήθηκε να υποχωρήσει απέναντι στην απαίτηση του προέδρου Τραμπ για την οικονομική δαπάνη κατασκευής του τείχους με το Μεξικό, ενώ αποδίδει την ευθύνη για την μερική διακοπή λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αποκλειστικά στον ίδιο.

Σύμφωνα με τον κανονισμό του Κογκρέσου, ο Τραμπ δεν μπορεί να πραγματοποιήσει την ομιλία του στην Βουλή των Αντιπροσώπων, χωρίς την έγκριση της Πελόζι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...