272
Τουρίστες στην παλιά πόλη του Σάλτσμπουργκ | Shutterstock

Οριο στον αριθμό των τουριστών εξετάζει το Σάλτσμπουργκ

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2019, 18:05
Τουρίστες στην παλιά πόλη του Σάλτσμπουργκ
|Shutterstock

Οριο στον αριθμό των τουριστών εξετάζει το Σάλτσμπουργκ

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2019, 18:05

Στα βήματα και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, όπως η Βενετία και η Βαρκελώνη, που ασφυκτιούν από τα λήθη των τουριστών και επιδιώκουν να θέσουν όρια θέλει να κινηθεί το Σάλτσμπουργκ στην Αυστρία.

Πέρυσι, πάνω από 40.000 άνθρωποι την ημέρα έφτασαν να επισκέπτονται το ιστορικό κέντρο της πόλης, η οποία έχει μόνιμο πληθυσμό μόλις 150.000 ανθρώπους.

Οι επισκέπτες στην γενέτειρα του Μότσαρτ έφτασαν το 2018 τα οκτώ εκατομμύρια – σχεδόν μια μικρή χώρα.

Ερευνα της Ενωσης Ξενοδόχων Αυστρίας έδειξε ότι στην πόλη καταγράφονται 19,6 διανυκτερεύσεις τουριστών για κάθε μόνιμο κάτοικο. Συγκριτικά στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, τη Βιέννη, καταγράφονται μόνο 8,2 διανυκτερεύσεις.

Συνωστισμός για μια φωτογραφία έξω από το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Μότσαρτ

Οι κάτοικοι –περισσότερο αυτοί του ιστορικού κέντρου- διαμαρτύρονται ιδιαίτερα για τα τουριστικά λεωφορεία που καταφθάνουν στην πόλη και φέρουν αναστάτωση. Οι τουρίστες περιφέρονται εδώ και εκεί, πολιορκούν τις δημόσιες τουαλέτες αλλά δεν ξοδεύουν αρκετά σε φαγητό ούτε και σε σουβενίρ. Κάποιοι μάλιστα ανησυχούν ότι με τον τρόπο τους διώχνουν και όσους τουρίστες θέλουν να διανυκτερεύσουν στην πόλη.

Το ζήτημα είναι στην πρώτη γραμμή  λόγω και των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου. Οπως γράφουν οι Times, υπάρχει ήδη μια πρόταση για περιορισμό των λεωφορείων που φτάνουν στην πόλη σε 30.000 τον χρόνο ή να μπουν περιορισμοί στον αριθμό των επισκεπτών σε δημοφιλή μνημεία, όπως την κατοικία του Μότσαρτ.

Αντιθέτως, ο δήμαρχος, που προέρχεται από το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας, ζητά την αύξηση του τέλους για κάθε λεωφορείο από 24 σε 38 ευρώ. Η αντιπολίτευση υπό τους Σοσιαλιστές πλειοδοτεί ζητώντας τέλος 100 ευρώ για κάθε λεωφορείο ενώ οι Πράσινοι ζητούν την κατάργηση του σταθμού των τουριστικών λεωφορείων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...