447
Η έφοδος προς τη Βουλή την Κυριακή στο συλλαλητήριο. Αφού ήξεραν πως υπήρχε σχέδιο, γιατί το άφησαν να εξελιχθεί; | George Vitsaras / SOOC

Το φίδι δεν κρύβεται πια στα χoρτάρια…

Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς 24 Ιανουαρίου 2019, 07:32
Η έφοδος προς τη Βουλή την Κυριακή στο συλλαλητήριο. Αφού ήξεραν πως υπήρχε σχέδιο, γιατί το άφησαν να εξελιχθεί;
|George Vitsaras / SOOC

Το φίδι δεν κρύβεται πια στα χoρτάρια…

Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς 24 Ιανουαρίου 2019, 07:32

Δεν είναι η πρώτη φορά που απειλήθηκε εισβολή στη Βουλή το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής. Είναι, όμως, η πρώτη φορά που επίσημα χείλη καταγγέλλουν τόσο έντονα ότι υπήρχε οργανωμένο σχέδιο να γίνει κάτι τέτοιο. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας (εδώ) είναι αποκαλυπτική. Αλλά δυστυχώς και η ίδια επέλεξε, με το γνωστό υπηρεσιακό στιλ γραφής, να εξηγήσει -και να δικαιολογήσει- τι έκαναν και τι δεν έκαναν οι αστυνομικοί, αντί να προτάξει την απειλή κατάληψης του Κοινοβουλίου. Το έκανε ο πρόεδρός του (εδώ), αλλά κι αυτός ήταν γενικόλογος και χωρίς ονόματα. Ετσι, η δήλωσή του φάνηκε να εντάσσεται στο παιχνίδι των ευθυνών για όσα έγιναν στο συλλαλητήριο, ενώ είναι κάτι πέρα από αυτό.

Για τους αδαείς και κυρίως για τους επιμηθείς, ας υπενθυμίσουμε δυο-τρία πράγματα:

-Πριν από το συλλαλητήριο κυκλοφορούσαν σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες χάρτες με τις εισόδους-εξόδους της Βουλής και με οδηγίες αποκλεισμού τους. Το αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, αλλά είναι άγνωστο αν υπάρχει κάποια ευθύνη γι’ αυτά και αν θα καταλογιστεί, αφού αποτελούν σαφείς απειλές, αν όχι προπαρασκευαστικές πράξεις.

-Από το βήμα του συλλαλητηρίου ένα από τα μπουμπούκια που το διοργάνωσαν κραύγαζε για «προδοσία» και ουσιαστικά καλούσε σε εισβολή την ημέρα που θα ψηφιζόταν η Συμφωνία (εδώ).

-Oμως, κάποιοι «πατριώτες» ήταν ανυπόμονοι και δεν μπορούσαν να περιμένουν. Αμ έπος αμ’ έργον. Το «ντου» έγινε αμέσως υπό τα «πατριωτικά» συνθήματα «Αλήτες-προδότες-πολιτικοί» και «να καεί, να καεί το μπουρδέλο η Βουλή».

-Ενας βουλευτής ήταν μεταξύ των «πατριωτών» που έκαναν συνεχείς επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών, με στόχο να τους απωθήσουν από τα σκαλιά του Αγνώστου και να μπουκάρουν πρώτα στο προαύλιο και μετά όπου αλλού κατάφερναν να φτάσουν.

Αυτά είναι τα γεγονότα. Αδιάψευστα, αφού τα βίντεο και οι φωτογραφίες είναι παντού, σε κοινή θέα. Η κυβέρνηση μιλάει γενικώς για ακροδεξιούς, αλλά χωρίς ονόματα. Η υποκίνηση από οργανωτές των συλλαλητηρίων, η παρουσία βουλευτών μεταξύ των επίδοξων εισβολέων θα περάσει έτσι; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά, που εκστασιάζονται κάθε φορά με τα τρικάκια του Ρουβίκωνα, δεν είδαν, δεν άκουσαν; Οι εισαγγελείς κοιμούνται τον ύπνον του δικαίου;

Ολοι αυτοί, μα πρώτα από όλους η κυβέρνηση(της Αριστεράς, τρομάρα της…) είναι ανιστόρητοι. Προφανώς, περιμένουν να επαναληφθεί η νύχτα της 3ης Ιουλίου 1964. Τι έγινε τότε; Κάποιοι «πατριώτες» της εποχής δεν έκαναν απλώς πρόβα, μπούκαραν μέσα στη Βουλή (περισσότερα εδώ).

Δεν ξέρω αν αντιλαμβάνονται την απειλή, όπως την περιγράφει η ρήση του Βιργίλιου, «Latet anguis in herba»(ένα φίδι κρύβεται στα χορτάρια). Μόνο που το φίδι δεν κρύβεται καθόλου πια. Ανεβαίνει στις εξέδρες, επιτίθεται. Οσοι έχουν την ευθύνη και δεν ξέρουν τι να κάνουν, ας προσέξουν πώς το είχε πει ο αμερικανός πρόεδρος Θεόδωρος Ρούσβελτ: «Όταν βλέπεις ένα φίδι έτοιμο να σου επιτεθεί, δεν περιμένεις να σε δαγκώσει πριν το τσακίσεις».