383
Η Κάρι Λέικ τη βραδιά των εκλογών. Εξι μέρες μετά έμαθε το αποτέλεσμα... | REUTERS/Brian Snyder

Νέο πλήγμα για τον Τραμπ: Εχασε και η προστατευόμενή του στην Αριζόνα

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2022, 07:20
Η Κάρι Λέικ τη βραδιά των εκλογών. Εξι μέρες μετά έμαθε το αποτέλεσμα...
|REUTERS/Brian Snyder

Νέο πλήγμα για τον Τραμπ: Εχασε και η προστατευόμενή του στην Αριζόνα

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2022, 07:20

Ακόμα και αν ο Ντόναλντ Τραμπ είχε έως τώρα καταφέρει να περιγράψει την αποτυχία των Ρεπουμπλικανών να ανακαταλάβουν τον έλεγχο της Γερουσίας στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, ως ήττα του κόμματος και όχι δικιά του, το αποτέλεσμα της κάλπης στην Αριζόνα για το αξίωμα του (της εν προκειμένω) κυβερνήτη της Πολιτείες είναι προσωπικό του βατερλό.

Η Κάρι Λέικ, μια πρώην δημοσιογράφος η οποία υποστηρίχθηκε δημόσια από τον Τραμπ και από την πλευρά της αναπαρήγαγε κάθε ρητορεία και κάθε θεωρία συνωμοσίας του πρώην προέδρου —άλλωστε και αυτή επέμενε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν κέρδισε στις εκλογές του 2020— απέτυχε να εκλεγεί κυβερνήτης της Αριζόνας, μιας Πολιτείας που θεωρείται κλειδί και για τις προεδρικές κάλπες.

Η ήττα της 53χρονης Λέικ είναι ένα ακόμα πλήγμα στο πολιτικό προφίλ που επιχειρεί να φιλοτεχνήσει για τον εαυτό του ο Τραμπ, ο οποίος αναμένεται να κάνει μια «μεγάλη ανακοίνωση», πιθανότατα της υποψηφιότητάς του για τις προεδρικές εκλογές του 2024 το βράδυ της Τρίτης (πρώτες πρωινές ώρες Τετάρτης, ώρα Ελλάδας).

Η Λέικ έχασε από τη Δημοκρατική Κέιτι Χομπς οριακά. Σύμφωνα με το Associated Press, η διαφορά τους δεν ξεπέρασε τις 19.000 ψήφους (50,4% – 49,6%), αλλά σε κάθε περίπτωση η επικράτηση της Χομπς –που έφερε στο Δημοκρατικό Κόμμα το αξίωμα του κυβερνήτη της Αριζόνα από τους Ρεπουμπλικανούς– μοιάζει επισφράγησε την πολιτική ήττα του τραμπισμού σε αυτές τις εκλογές. Ας ελπίσουμε και στις επόμενες…

Η Αριζόνα εξάλλου υπήρξε το επίκεντρο μιας σφοδρής εκστρατείας ίσως των πιο ακραίων οπαδών του Τραμπ, οι οποίοι εμφανίστηκαν ακόμα και να περιπολούν ένοπλοι γύρω από εκλογικά τμήματα τάχα για να διαφυλάξουν το αδιάβλητο των εκλογών, αλλά κυρίως για εκφοβισμό των ψηφοφόρων και των υποψηφίων των Δημοκρατικών.

H υποψηφιότητα και η καμπάνια της Λέικ ήταν στο ίδιο μήκος κύματος: τοξική και επιθετική, με θρησκόληπτες και τρομολαγνικές θέσεις για το τι έχει συμβεί στις ΗΠΑ στα δύο χρόνια του Μπάιντεν. Ηταν τόσο τραμπική που η Λιζ Τσέινι, απερχόμενη βουλευτής των Ρεπουμπλικανών στου Γουαϊόμινγκ, κόρη του άλλοτε πανίσχυρου αντιπροέδρου των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι και ορκισμένη αντίπαλος του Τραμπ, είχε πληρώσει για διαφημίσεις που καλούσαν τους ψηφοφόρους της Αριζόνα να μην ψηφίσουν τη Λέικ. Η τελευταία τής είχε γράψει μια δηλητηριώδη και ειρωνική επιστολή, λέγοντας ότι με τις διαφημίσεις της πέτυχε το αντίθετο από αυτό που προσδοκούσε –για να λάβει το βράδυ της Δευτέρας την πληρωμένη απάντηση της Τσέινι…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...