590
Ο ρώσος συγγραφέας Ζαχάρ Πριλέπιν φωτογραφημένος στο διαμέρισμά του στο Νίζνι Νόβγκοροντ τον Δεκέμβριο του 2008 | REUTERS/Mikhail Beznosov

Νέα βομβιστική επίθεση εναντίον μπλόγκερ-υποστηρικτή του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2023, 15:28
Ο ρώσος συγγραφέας Ζαχάρ Πριλέπιν φωτογραφημένος στο διαμέρισμά του στο Νίζνι Νόβγκοροντ τον Δεκέμβριο του 2008
|REUTERS/Mikhail Beznosov

Νέα βομβιστική επίθεση εναντίον μπλόγκερ-υποστηρικτή του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2023, 15:28

Σε κατάσταση μετεγχειρητικής νάρκωσης βρίσκεται ένας πολλά υποσχόμενος ρώσος συγγραφέας και μπλόγκερ, μετά από εναντίον του βομβιστική επίθεση.

Ο «φιλοπουτινικός» Ζαχάρ Πριλέπιν, φανατικός υπέρμαχος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όπως αναφέρει το BBC, επέβαινε σε αυτοκίνητο, σε απομονωμένο δρόμο κοντά σε χωριό της περιοχής Νίζνι Νόβγκοροντ, όταν έσκασε η βόμβα, με αποτέλεσμα ο ίδιος να τραυματιστεί –χωρίς να έχει διευκρινιστεί η σοβαρότητα της κατάστασής του– και ο οδηγός του οχήματος να σκοτωθεί.

Οι αστυνομικές αρχές ανακρίνουν ως ύποπτο κάποιον ονόματι Αλεξάντερ Περμιάκοφ, ο οποίος έχει ομολογήσει πως δρούσε υπέρ της Ουκρανίας.

Το Κίεβο, από την πλευρά του, ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει την κατηγορία του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, σύφωνα με την οποία η Ουκρανία, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, είχε στοχοποιήσει τον Πριλέπιν ως ιδεολογικό εχθρό της.

Η Επιτροπή Ερευνών (SK), που χειρίζεται σοβαρά εγκλήματα συμπεριλαμβανομένων τρομοκρατικών επιθέσεων, κατηγορεί τον Περμιάκοφ για τηλε-πυροδότηση εκρηκτικού μηχανισμού που είχε τοποθετηθεί στο Audi του Πριλέπιν, από κάποια απόσταση.

Ο ύποπτος συνελήφθη σε γειτονικό χωριό, 425 χλμ. ανατολικά της Μόσχας, και σύμφωνα με τη SK «ομολόγησε τη δράση του για λογαριασμό των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών».

H βομβιστική επίθεση εναντίον του Πριλέπιν έρχεται έναν μήνα μετά τον θάνατο, επίσης μετά από έκρηξη βόμβας, ενός άλλου μπλόγκερ-υποστηρικτή του Πούτιν, του Βλάντεν Τατάρσκι, σε καφέ στην Αγία Πετρούπολη.

Η αντικαθεστωτική ομάδα Atesh, αποτελούμενη από Ουκρανούς και Τατάρους της Κριμαίας, υπονόησε ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση κατά του Πριλέπιν. «Είχαμε την αίσθηση πως, νωρίτερα ή αργότερα, θα ανατιναζόταν» έγραψε εκπρόσωπός της στο Telegram. «Δεν οδηγούσε μόνος του, αλλά  κουβαλώντας μια έκπληξη στο κάτω μέρος του αυτοκινήτου του». To ΒΒC δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς της Atesh.

Το κατεστραμμένο από την έκρηξη Audi Q7 στο οποίο επέβαιναν ο Πριλέπιν και ο οδηγός του (REUTERS/Anastasia Makarycheva)

Εκτός από δημοφιλής μυθιστοριογράφος, ο Πριλέπιν είναι γνωστός και για τις σχέσεις του με τον υπερεθνικιστικό πυρήνα της ρωσικής πολιτικής.

Βετεράνος των αιματηρών πολέμων στην Τσετσενία τη δεκαετία του 1990, ο 47χρονος συγγραφέας έχει ομολογήσει ότι πολέμησε και στην ανατολική Ουκρανία, στο πλευρό των θιασωτών του διαχωρισμού της περιοχής, υπέρ της Ρωσίας.

Εχει κάνει λόγο για «επιστροφή του Κιέβου στη Ρωσία», ενώ την περασμένη χρονιά μια ομάδα υπό την ηγεσία του απαίτησε από τις ρωσικές αρχές να «καθαρίσουν τον χώρο» από όσους ανθίστανται στη σύγκρουση με την Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει τη βομβιστική επίθεση πριν ολοκληρωθούν όλες οι έρευνες. Ωστόσο, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα έσπευσε να κατηγορήσει  τη Βρετανία και τις ΗΠΑ. «Εχουν βγει όλα στο φως: η Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ εκτρέφουν ακόμα ένα δίκτυο διεθνούς τρομοκρατίας: το καθεστώς του Κιέβου» έγραψε στο Telegram. «Προσευχόμαστε για τον Ζαχάρ».

Πρόκειται για την τρίτη επίθεση με στόχο διακεκριμένους υποστηρικτές του Πούτιν και της εισβολής στην Ουκρανία, επί ρωσικού εδάφους.

Ο Βλάντεν Τατάρσκι, που σκοτώθηκε τον περασμένο μήνα, είχε βρεθεί στην πρώτη γραμμή του πολέμου με την ιδιότητα του ρεπόρτερ και είχε γίνει ευρέως γνωστός πέρυσι, όταν ανέβασε ένα βίντεο με τον ίδιο, εντός του Κρεμλίνου, να λέει: «Θα τους νικήσουμε όλους, θα τους σκοτώσουμε όλους, θα τους ληστέψουμε όλους αν χρειαστεί. Αυτό θέλουμε».

Για τη δολοφονία του Τατάρσκι συνελήφθη η 26χρονη ακτιβίστρια Ντάρια Τρεπόβα μετά την κυκλοφορία ενός βίντεο όπου ομολογούσε πως είχε τοποθετήσει στο καφέ το αγαλματίδιο που λίγο αργότερα εξερράγη, κοστίζοντας τη ζωή του μπλόγκερ.

Επίσης, τον Αύγουστο του 2022, η Ντάρια Ντούγκινα, κόρη του υπερεθνικιστή φιλοσόφου και φίλου του ρώσου προέδρου –είναι γνωστός και ως «μυαλό του Πούτιν»– Αλεξάντερ Ντούγκιν, σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητό της, κοντά στη Μόσχα. Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, ο πραγματικός στόχος ήταν ο πατέρας της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...