316
Eίχαν προηγηθεί πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού από τη γείτονα για τα κρασιά της Μακεδονίας στη διεθνή έκθεση ProWein | ProWein Düsseldorf

ΝΔ: Βαρύ ήδη το κόστος των Πρεσπών – κινεζικό «όχι» σε προϊόντα μας λόγω του όρου «μακεδονικός»

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2019, 12:07
Eίχαν προηγηθεί πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού από τη γείτονα για τα κρασιά της Μακεδονίας στη διεθνή έκθεση ProWein
|ProWein Düsseldorf

ΝΔ: Βαρύ ήδη το κόστος των Πρεσπών – κινεζικό «όχι» σε προϊόντα μας λόγω του όρου «μακεδονικός»

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2019, 12:07

Η Ελλάδα και οι επιχειρήσεις της άρχισαν ήδη να πληρώνουν το κόστος της Συμφωνίας των Πρεσπών, καταγγέλλει η Νέα Δημοκρατία, επικαλούμενη την περίπτωση ελληνικής εταιρείας που είδε τις κινεζικές αρχές να απορρίπτουν προϊόντα της λόγω της χρήσης του όρου «μακεδονικός».

Με τις Πρέσπες, η κυβέρνηση Τσίπρα άφησε σε εκκρεμότητα για τρία χρόνια το ζήτημα των εμπορικών ονομασιών, των εμπορικών σημάτων και των επωνυμιών για τα προϊόντα της Μακεδονίας μας, με αποτέλεσμα οι ελληνικές επιχειρήσεις να καταβάλλουν ήδη το κόστος της επιζήμιας συμφωνίας, υπογράμμισε η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο παράδειγμα (χωρίς ωστόσο να κατονομάσει τη θιγόμενη εταιρεία).

Σύμφωνα με την κυρία Σπυράκη το αιτιολογικό για την απόρριψη του αιτήματος της ελληνικής εταιρείας ως προς τη χρήση του όρου «μακεδονικός» για τα προϊόντα της, ήταν ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς την άδεια της γειτονικής χώρας.

Όπως διευκρίνισε, η εν λόγω απόρριψη έχει ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου 2019, ενώ είχαν προηγηθεί πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού από τη γείτονα και για τα κρασιά της Μακεδονίας στη διεθνή έκθεση ProWein, παρά το γεγονός ότι ο μακεδονικός οίνος είναι κατοχυρωμένος προ πολλού ως προϊόν γεωγραφικής ένδειξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και όλα αυτά ενώ ο Πρωθυπουργός ετοιμάζεται να επισκεφθεί τα Σκόπια συνοδευόμενος μάλιστα από επιχειρηματίες (σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στους Δελφούς ανακοινώνοντας την επίσκεψη, αλλά και τις τελευταίες πληροφορίες στο Τύπο).

Ενδεικτική για το μέγεθος της συμμετοχής, ήταν η  δήλωση κυβερνητικού στελέχους εν όψει της επίσκεψης.

«Αυτό που δεν ξέραμε αρχικά, αν και το υποψιαζόμασταν, ήταν… ο τεράστιος αριθμός των επιχειρηματιών που θα ήθελαν να μετέχουν στην αποστολή… Σίγουρα δεν αρκεί ένα αεροπλάνο, άλλωστε οι Βορειοελλαδίτες θα πάνε οδικώς. Το πρόβλημα είναι… πού θα χωρέσουν όλοι στα Σκόπια και πόσες συναντήσεις θα κλειστούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από τους πρώτους που εξέφρασαν την πρόθεσή τους να βρίσκονται στα Σκόπια στο πλάι του Πρωθυπουργού, ήταν εργοληπτικές εταιρείες και εκπρόσωποι των κλάδων της ενέργειας και των μεταφορών. Ακολουθούν εμπόριο, τουρισμός, ψηφιακή πολιτική και ο πολιτισμός.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...