263
Κείμενα του Σιμενόν και του Ελρόι έχουν επηρέασει τα έργα της έκθεσης «Black and White Stories» | ΚΜΣΤ

Μυστήριο σε ασπρόμαυρο φόντο

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2016, 11:31
Κείμενα του Σιμενόν και του Ελρόι έχουν επηρέασει τα έργα της έκθεσης «Black and White Stories»
|ΚΜΣΤ

Μυστήριο σε ασπρόμαυρο φόντο

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2016, 11:31

Ζωγραφικά μονοπλάνα που μπορούν να χαρακτηριστούν και ως ζωγραφικά καρέ, ασπρόμαυρες ζωγραφικές συνθέσεις ή εικόνες που εκκρεμούν στη μέση μιας διήγησης με διαφορετικά σημεία εκκίνησης όπως ο κινηματογράφος, η ζωγραφική, η λογοτεχνία, η φωτογραφία και το κόμικς: αυτή είναι μια περιγραφή των έργων του Μίλτου Σκούρα που παρουσιάζονται από τις 19 Μαρτίου ως τις 9 Ιουλίου με τίτλο «Black and White Stories» στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών.

b&w Low Res (dragged) 2

Πρόκειται για μια ενότητα 44 ασπρόμαυρων ζωγραφικών συνθέσεων, που έχουν ως κοινό στοιχείο την αφηγηματική τους δομή και τον θεματικό χώρο της σκοτεινής πλευράς των σχέσεων, των λαχανιασμένων συναισθημάτων και του αδιέξοδου κοινωνικού περίγυρου. Κυρίως, όμως, αυτό που τις χαρακτηρίζει είναι το σασπένς, με την έννοια της εκκρεμότητας. Κάθε ένας από τους πίνακες εμπεριέχει μια εν δυνάμει ιστορία που εκκρεμεί να αποκαλυφθεί. Οι εικόνες συνοδεύονται από αποσπάσματα κειμένων γνωστών λογοτεχνών συνθέτοντας έτσι μια πιθανή αφηγηματική εκδοχή.

Τα κείμενα αυτά, τα οποία δεν είναι πάντα τοποθετημένα με την ίδια σειρά που τα συναντάμε στο συγγραφικό έργο από το οποίο προέρχονται, είναι κείμενα των Τζακ Λόντον, Ζορζ Σιμενόν, Ρέιμοντ Τζάντλερ, Τζακ Κέρουακ, Μίλαν Κούντερα, Τζέιμς Ελρόι, Χαρούκι Μουρακάμι, Τόνι Μόρισον, Πασκάλ Μπρικνέρ, Τρούμαν Καπότε κ.α. Παράλληλα ο εικαστικός εντοπίζει και εκλεκτικές συγγένειες του έργου του με αυτό των Βέντερς, Αντονιόνι, αδελφών Κοέν, Κιούμπρικ και άλλων. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Ειρήνη Παπακωνσταντίνου.

b&w Low Res (dragged) 6 (2)

b&w Low Res (dragged) 5 (4)

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...