274
H Αντζέλικα Χιούστον με χιούμορ και κυνισμό μιλάει για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ | youtube

Διακρίσεις φύλου/ Αστέρες του Χόλιγουντ απαντούν με ένα ντοκιμαντέρ

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2016, 11:32
H Αντζέλικα Χιούστον με χιούμορ και κυνισμό μιλάει για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ
|youtube

Διακρίσεις φύλου/ Αστέρες του Χόλιγουντ απαντούν με ένα ντοκιμαντέρ

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2016, 11:32

H τεράστια διαφορά στις αμοιβές αντρών και γυναικών στο Χόλιγουντ – η συζήτηση που ξεκίνησε από το ξέσπασμα της Πατρίσια Αρκέτ και της Τζένιφερ Λόρενς- είναι το θέμα του ντοκιμαντέρ «4%, το πρόβλημα φύλου του κινηματογράφου» που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες.

Για την ακρίβεια, πρόκειται για μια σειρά έξι επεισοδίων της Epix που φέρνει σημαντικές γυναίκες του χώρου μπροστά στο φακό προκειμένου να μιλήσουν για το θέμα της ανισότητας στην αντιμετώπιση και στην ανταμοιβή από τα στούντιο του Χόλιγουντ. Και ναι, η λέξη «σκύλα» ακούγεται αρκετές φορές…

Ο τίτλος προκύπτει από το γεγονός ότι μόνο το 4% των ταινιών του Χόλιγουντ που σημείωσαν υψηλά κέρδη τα τελευταία δεκατρία χρόνια έχουν σκηνοθετηθεί από γυναίκες. Το ντοκιμαντέρ φιλοξενεί πολλές συνεντεύξεις ισχυρών γυναικών αλλά και ανδρών του χώρου, όπως η σκηνοθέτης Κάθριν Χαρντγούικ (του σαρωτικού Twilight), ο Πολ Φιγκ (Φιλενάδες, The Heat), ο Τζουντ Απατοου (Love), ο Μάικλ Μουρ, η Αντζέλικα Χιούστον, η Κρίστεν Γουίγκ, η δημοσιογράφος των Los Angeles Times Ρεμπέκα Κίγκαν και άλλοι.

Χαρακτηριστική είναι η ατάκα της Αντζέλικα Χιούστον «Οι άντρες δεν γκρινιάζουν. Οι άντρες έχουν αντιρρήσεις» (Men don’t bitch. Men have objections). Η Μονίκ εξηγεί πως συχνά οι γυναίκες φοβούνται να μιλήσουν, να πουν την άποψή τους για αν μη χάσουν τη δουλειά τους. Οι παραγωγοί που μιλάνε στο ντοκιμαντέρ επισημαίνουν πως όσο και αν κάποια φρύδια ανασηκώνονται, οφείλουν οι ισχυρές γυναίκες του Χόλιγουντ να απαιτούν αν υπάρχουν περισσότερες ταινίες στα μεγάλα κινηματογραφικά πρότζεκτ. «Να γίνουμε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος» προτρέπει ο Πολ Φιγκ. Ολοι προτρέπουν να φτάσει η αναλογία στο 50-50. Οσοι άνδρες, τόσες γυναίκες, με τον Τζουντ Απατοου να λέει «οι γυναίκες είναι πολλά περισσότερα από το μισό του κόσμου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...