485
| CreativeProtagon

Μon Dieu! Τα τεχνητά διαμάντια κατακτούν και το Παρίσι

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2023, 20:23
|CreativeProtagon

Μon Dieu! Τα τεχνητά διαμάντια κατακτούν και το Παρίσι

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2023, 20:23

Τα διαμάντια που καλλιεργούνται σε εργαστήρια έχουν μεγάλη ζήτηση στις ΗΠΑ, όπου είναι πολύ δημοφιλή για δαχτυλίδια αρραβώνων. Αλλά η Ινδία τα δημιουργεί και τα εξάγει σε ολοένα μεγαλύτερες ποσότητες.

Μεταξύ των κοσμηματοπωλών της Πλας Βαντόμ στο Παρίσι, ωστόσο, όλοι πίστευαν ότι δεν θα έκαναν ποτέ την εμφάνισή τους σε μια πόλη που αγαπά την κομψότητα και την πανάκριβη πολυτέλεια. Μόνο τα φυσικά διαμάντια θα έμεναν για πάντα συνώνυμο του πλούτου και της φινέτσας, πίστευαν.

Η εταιρεία κοσμημάτων Fred, που ανήκει στον όμιλο ειδών πολυτελείας LVMH, αποφάσισε να σπάσει την παράδοση πουλώντας ένα σετ που περιλαμβάνει συνθετικά μπλε διαμάντια 0,5 καρατίων μαζί με φυσικά λευκά. Το σετ, που ονομάζεται Fred Audacious Blue, περιλαμβάνει ένα κολιέ που κοστίζει 240.000 ευρώ, ένα βραχιόλι στα 180.000 ευρώ, ένα δαχτυλίδι στα 70.000 ευρώ και ένα μονό σκουλαρίκι αξίας 50.000 ευρώ, σύμφωνα με τους Times.

Οι γάλλοι κριτικοί μόδας έμειναν άναυδοι. Οι Αμερικανίδες μπορούν να φορούν πέτρες φτιαγμένες σε εργαστήριο· οι εκλεπτυσμένες Παριζιάνες, όμως; Το περιοδικό Le Point περιέγραψε την πρωτοβουλία ως «σεισμό», ενώ η Le Figaro έγραψε: «Δεν πιστεύαμε ότι θα το βλέπαμε σύντομα αυτό».

Από τότε που η General Electric έφτιαξε τα πρώτα συνθετικά διαμάντια, το 1954, η ποιότητά τους βελτιώνεται και πλέον διακρίνονται μετά δυσκολίας με γυμνό μάτι από τα εξορυσσόμενα διαμάντια. Η Fred πιστεύει ότι έχει προχωρήσει τη διαδικασία σε υψηλότερο επίπεδο, αφού κάλεσε ειδικούς από την Αμερική και την Ευρώπη για να φτιάξουν διαμάντια σε εργαστήριο χρησιμοποιώντας τεχνολογία εναπόθεσης χημικών ατμών.

Οι πέτρες, που έχουν τις ίδιες χημικές ιδιότητες με τα φυσικά διαμάντια, χρειάστηκαν 18 μήνες για να αναπτυχθούν, σύμφωνα με τον Σαρλ Λενγκ, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας. Ο Λενγκ δήλωσε στη Le Figaro ότι αποφάσισε να φτιάξει μπλε διαμάντια επειδή είναι εξαιρετικά σπάνια στη Φύση – αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,01% του συνόλου. Η τιμή τους είναι, συνεπώς, πολύ υψηλή, ακόμη και για την Πλας Βαντόμ: περίπου 4 εκατ. δολάρια ανά καράτι.

Τα 540.000 ευρώ που κοστίζει το σετ της Fred είναι πάμφθηνο συγκριτικά, ειδικά αν λάβουμε υπόψη τους ισχυρισμούς του Λενγκ ότι τα διαμάντια που καλλιεργούνται στο εργαστήριο έχουν ακριβώς το χρώμα της Μεσογείου.

Η εταιρεία έφτιαξε επίσης ένα συνθετικό διαμάντι βάρους 8,88 καρατίων που θα ενσωματωθεί σε κόσμημα κατόπιν αιτήματος ενός πελάτη. Το συγκεκριμένο διαμάντι δεν έχει ακόμη τιμολογηθεί, αν και το χρώμα του έχει πιστοποιηθεί από το Γεμολογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ ως «φανταχτερό ζωηρό πρασινομπλέ».

Ο Λενγκ είπε ότι οι πέτρες που καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο θα παραμείνουν η εξαίρεση στα κοσμήματα της Fred. Πρόσθεσε ότι η εταιρεία δεν χρειαζόταν να δημιουργήσει λευκά διαμάντια, καθώς εξορύσσονταν αρκετά. Ωστόσο, η πρωτοβουλία του ήδη προκαλεί ανησυχία στη βιομηχανία διαμαντιών, που κλονίζεται από την αυξανόμενη παραγωγή πολύτιμων λίθων στα εργαστήρια.

Ο οίκος De Beers, για παράδειγμα, μείωσε την τιμή μιας κατηγορίας διαμαντιών –που είναι συνηθισμένα στα δαχτυλίδια αρραβώνων– κατά 40% τον περασμένο χρόνο, λόγω της αύξησης δημοτικότητας της αντίστοιχης συνθετικής ποικιλίας. Στην Ινδία, τον μεγαλύτερο κόφτη και στιλβωτή διαμαντιών στον κόσμο, τα διαμάντια που καλλιεργούνται στο εργαστήριο αντιπροσωπεύουν τώρα περίπου το 35% των εξαγωγών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...