313
Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου κατά την παρέμβασή της στη Βουλή | Intime/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Μιχαηλίδου: Η Πολιτεία αποκαθιστά μια αδικία απέναντι στους ανθρώπους με HIV ή ηπατίτιδα Β

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2021, 17:02
Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου κατά την παρέμβασή της στη Βουλή
|Intime/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Μιχαηλίδου: Η Πολιτεία αποκαθιστά μια αδικία απέναντι στους ανθρώπους με HIV ή ηπατίτιδα Β

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2021, 17:02

Οι άνθρωποι που ζουν με HIV ή ηπατίτιδα Β αδικαιολόγητα στερήθηκαν μέχρι σήμερα το δικαίωμα να γίνονται ανάδοχοι ή θετοί γονείς, τόνισε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, αναφερόμενη στην τροπολογία που δίνει το δικαίωμα υιοθεσίας και αναδοχής σε οροθετικούς πολίτες και φορείς ηπατίτιδας Β.

Η Πολιτεία, έστω και αργά, αποκαθιστά την αδικία απέναντι στους ανθρώπους αυτούς, είπε στη Βουλή η κυρία Μιχαηλίδου, και «ταυτόχρονα στοχεύει στη διεύρυνση των υποψήφιων ανάδοχων και θετών γονιών, ώστε περισσότερα παιδιά να βγουν από τα ιδρύματα και να βρουν την κατάλληλη για αυτά οικογένεια».

Οπως πρόσθεσε «οι περιορισμοί που βάζει ο νόμος πρέπει να προστατεύουν από πραγματικούς κινδύνους, έτσι όπως τους ορίζει η ιατρική επιστήμη. Ο νομοθέτης σε καμία περίπτωση δεν δικαιούται να σχετικοποιεί την επιστημονική γνώση. Πόσο μάλλον όταν το διακύβευμα είναι δικαιώματα πολιτών που εδώ και δεκαετίες αντιμετωπίζουν τον κοινωνικό ρατσισμό και διακρίσεις που οφείλονται σε άγνοια, παραπληροφόρηση και βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις».

«Σήμερα η επιστήμη είναι ξεκάθαρη! Ο HIV και η ηπατίτιδα Β δεν μεταδίδονται με την κοινωνική συναναστροφή ή με την κοινή χρήση αντικειμένων», είπε η κυρία Μιχαηλίδου και πρόσθεσε: «Οι σύγχρονες αντιρετροϊκές θεραπείες μειώνουν το ιικό φορτίο σε τέτοιο βαθμό, που ο ιός είναι μη ανιχνεύσιμος και δεν μεταδίδεται ούτε μεταξύ ερωτικών συντρόφων ούτε από τη μητέρα στο έμβρυο. Ρωτώντας σήμερα ένα άτομο με HIV τι είναι αυτό που φοβάται περισσότερο, δεν μιλά για την ίδια τη νόσο. Μιλά για την περιθωριοποίηση και το στίγμα. Αυτό θέλουμε σήμερα να το αλλάξουμε! Οταν η επιστήμη είναι ξεκάθαρη, η Πολιτεία δεν έχει το δικαίωμα να επιμείνει σε έναν άδικο αποκλεισμό. Αντίθετα, έχει συνταγματική και ηθική υποχρέωση να αναγνωρίσει το δικαίωμα στην αναδοχή και στην τεκνοθεσία για τους συμπολίτες μας με HIV ή ηπατίτιδα Β, θέτοντας πάντα τις αναγκαίες δικλίδες».

Αναφερόμενη, τέλος, στη θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για τα οροθετικά άτομα, η υφυπουργός υπογράμμισε ότι οι οροθετικοί μέχρι σήμερα βίωναν μια αχρείαστη ταλαιπωρία για να λαμβάνουν τη θεραπεία τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...