1305
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: «Δεν καταλαβαίνετε ότι αυτό το οποίο κάνετε είναι επικίνδυνο;»

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2021, 15:04
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: «Δεν καταλαβαίνετε ότι αυτό το οποίο κάνετε είναι επικίνδυνο;»

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2021, 15:04

«Σας είδα ασυνήθιστα αποσταθεροποιημένο κ. Τσίπρα». Ετσι ξεκίνησε τη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση που είχε στη Βουλή την Παρασκευή με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση για την αστυνομική βία. Ακολούθησε ένας μικρός ψόγος από τον Πρωθυπουργό προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για ένα lapsus linguae του τελευταίου: «Μέχρι και τον αμερικανό πρόεδρο τον είπατε Τζον ενώ λέγεται Τζο. Αλλά μπορώ να καταλάβω γιατί εξακολουθείτε, ενώ σας δόθηκε η ευκαιρία να χαμηλώσετε τους τόνους, να επενδύετε στην ένταση, την πόλωση και στον ψεύτικο διχασμό.

«Καταλήγω να πιστεύω ότι είναι το μόνο το οποίο ξέρετε και μπορείτε να κάνετε καλά. Είναι μία στρατηγική την οποία έχετε υπηρετήσει με συνέπεια στο παρελθόν. Είναι η ίδια στρατηγική που σας έφερε στην εξουσία. Το πολιτικό σας βιογραφικό άρχισε να γράφεται και να ενισχύεται στις πλατείες των αγανακτισμένων, τους οποίους και χρησιμοποιήσατε για να τροφοδοτήσετε την τυφλή οργή, τα πιο αρνητικά αισθήματα στην ελληνική κοινωνία, για να έρθετε να καβαλήσετε ένα ρεύμα αγανάκτησης, θυμού -σε ένα βαθμό δικαιολογημένο- προσφέροντας ψεύτικες λύσεις οι οποίες διαψεύστηκαν παταγωδώς στην πορεία», συνέχισε ο Πρωθυπουργός, για να επισημάνει ότι η ελληνική κοινωνία έχει ωριμάσει και έχει συνειδητοποιήσει τις δικές της ευθύνες και τις ευθύνες των πολιτικών ταγών και «το 2021, αν πιστεύετε ότι μπορείτε να ξαναστήσετε ένα τέτοιο σκηνικό κοινωνικής έντασης είστε βαθιά γελασμένος», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε κ. Μητσοτάκης ότι αυτό δεν συμβαίνει γιατί η αντιπολίτευση προεξοφλεί την αντίδραση της κυβέρνησης, αλλά γιατί «πολύ απλά δεν υπάρχει κοινωνική πλειοψηφία να σας ακολουθήσει σε αυτό το δρόμο και η νεολαία την οποία επικαλείσθε συνέχεια δεν είναι μια νεολαία η οποία ακούει τον λόγο τον οποίο αρθρώνετε, αλλά μία νεολαία βαθιά προβληματισμένη και ταυτόχρονα ώριμη. Είναι μία νεολαία θυμωμένη γιατί η πανδημία της στέρησε έναν χρόνο ελευθερίας, είναι μία νεολαία η οποία όταν θα δώσει εξετάσεις και θα μπει στο Πανεπιστήμιο δεν θέλει να πάει σε ένα Πανεπιστήμιο το οποίο θα είναι κατειλημμένο από μπαχαλάκηδες. Θέλει να βρει ένα πανεπιστήμιο καθαρό, με ποιοτικούς καθηγητές, με καλές υποδομές που να προσφέρει στα παιδιά τη μόρφωση για την οποία τόσο έχουν εργαστεί».

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός επανέλαβε: «Όσο κι αν εξακολουθείτε να ισχυρίζεστε ότι η Ελλάδα απέτυχε στο πεδίο της πανδημίας τόσο θα απαντώ με τα πραγματικά στοιχεία τα οποία και γνωρίζουν σήμερα οι Έλληνες πολίτες. Επιμένετε να μιλάτε για την πανδημία ωσάν να είναι μία ελληνική ιδιαιτερότητα. Μιλάτε για χιλιάδες θανάτους παραγνωρίζοντας ότι αντιμετωπίζει ο πλανήτης τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση των τελευταίων 100 ετών και παραγνωρίζετε ότι αυτή η χώρα η οποία είχε ένα αδύναμο σύστημα υγείας κατάφερε και πέτυχε σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι το πέτυχαν άλλες χώρες, έναν βαθμό ελάχιστης κοινωνικής συναίνεσης, τήρησης δύσκολων και σκληρών μέτρων για να μπορέσουμε να περιορίσουμε όσο αυτό είναι δυνατόν τις ανθρώπινες απώλειες. Όσο λοιπόν ισχυρίζεστε ότι η Ελλάδα απέτυχε να διαχειριστεί την κρίση της πανδημίας τόσο θα έρχομαι εδώ και θα σας λέω ότι είστε ψεύτης».

Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι το κάνει για να επενδύσει στο θυμό, στην οργή, στην αγανάκτηση, στα αισθήματα στα οποία αυτή η κρίση αναπόφευκτα προκαλεί.

Κάλεσε μάλιστα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να λάβει ευθέως θέση επισημαίνοντας:

«Οταν μιλάτε για τα ζητήματα των πορειών και των διαδηλώσεων, εγώ σας κατέθεσα επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες οι οποίες αποδεικνύουν το προφανές: ότι όταν υπάρχει επαναλαμβανόμενος συγχρωτισμός, ειδικά σε χώρους όπου δεν τηρούνται τα μέτρα ατομικής υγιεινής, αυτό νομοτελειακά οδηγεί στην αύξηση της μεταδοτικότητας. Και όταν αυτό γίνεται σε συνθήκες όπου η πανδημία είναι σε έξαρση, όπως είναι τώρα τον τελευταίο μήνα, αυτό είναι διπλά, τριπλά, πενταπλά επικίνδυνο. Δεν μπορεί να μην το ξέρετε. Δεν μπορεί να μην το βλέπετε αυτό το πράγμα. Δεν μπορεί να μην το αναγνωρίζετε. Σας ρωτώ λοιπόν -δεν θα το κάνετε τώρα, δεν έχετε τη δυνατότητα να απαντήσετε- στο δίλημμα προστασία της ανθρώπινης ζωής, ή ενεργό παρότρυνση για συμμετοχή σε διαδηλώσεις πώς επιτέλους τοποθετείστε; Δεν καταλαβαίνετε ότι αυτό το οποίο κάνετε είναι επικίνδυνο; Πηγαίνει πιο πίσω τη δυνατότητά μας να ανοίξουμε την ελληνική οικονομία και να ανοίξουμε την ελληνική κοινωνία».

Αναφέρθηκε όμως και στην πρότασή του για το πιστοποιητικό εμβολιασμού λέγοντας: «Λυσσάξατε για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και σας ρωτώ αν το πετύχουμε, η κυβέρνηση ωφελείται ή ο ξενοδόχος από τη Ρόδο ή την Κρήτη γιατί θα έρθουν περισσότεροι επισκέπτες στην Ελλάδα; Είναι καλό για τη χώρα ή είναι κακό για τη χώρα αυτό;», πρόσθεσε.

«Το δηλητήριο το οποίο συνειδητά στάζετε στην ελληνική κοινωνία είναι πολιτικά και ηθικά ανεπίτρεπτο, όταν γνωρίζετε πόσο μεγάλη είναι η προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουμε κι όταν γνωρίζετε πόσο δύσκολα θα είναι τα πράγματα για την επόμενη μέρα». Στην πρωτολογία του ο κ. Μητσοτάκης είχε κατηγορήσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «στο όνομα του κομματικού συμφέροντος, προχώρησε σε ένα υγειονομικό και κοινωνικό σαμποτάζ ολόκληρης της χώρας», στη δευτερολογία του το εξήγησε πιο αναλυτικά.

Απαντώντας στη συνέχεια σε όσα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε πει για την Επιτροπή Αλιβιζάτου και τις προτάσεις της κυβέρνησης για ενίσχυση του Συνήγορου του Πολίτη, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως: «Ο Συνήγορος του Πολίτη στην έκθεση 2017-2018 έχει μια σειρά προτάσεις που υλοποιήθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ όχι από τη δική σας κυβέρνηση. Δεν ξέρετε ότι στο Συνήγορο του Πολίτη υπάρχουν ορισμένοι βοηθοί, αλλά λέτε ότι θέλουμε να τοποθετήσουμε βοηθό όχι για να τον ενισχύσουμε αλλά γιατί τον υποτιμούμε;»

Πρόσθεσε επίσης δηκτικά: «Ο αρχηγός της Αστυνομίας επί δικών σας ημερών ήταν παρών στις κομματικές σας συγκεντρώσεις μαζί με τον αρχηγό του Λιμενικού, και μιλάτε εσείς για ανεξαρτησία;», αναφορικά με την πρόταση του κ. Τσίπρα για σύσταση διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα ορίζει την ηγεσία της Αστυνομίας.

Η εφαρμογή του νόμου και της τάξης ήταν προεκλογική δέσμευση της ΝΔ και δεν βρίσκουμε λόγο να είμαστε απολογητικοί για αυτό. Αν δούμε τα στοιχεία περιορισμού της εγκληματικότητας θα δούμε ότι σταθήκαμε συνεπείς στην υλοποίηση αυτής της δέσμευσης, πρόσθεσε στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός.

Επειδή κάποιοι από μας βιώσαμε με πολύ άσχημο τρόπο αυτή τη σκληρή εποχή και ειδικά τα γεγονότα του 1989 αυτός που έγραφε βιβλία και μιλούσε για τον ηθικό αυτουργό της 17 Νοέμβρη ήταν ο Πάνος Καμμένος με τον οποίο συγκυβερνήσατε τριάμισι χρόνια, είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

Υπογράμμισε ακόμη πως «ποτέ στέλεχος της ΝΔ, ποτέ εμείς που βιώσαμε αυτή την εποχή» δεν άφησε οποιοδήποτε υπονοούμενο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέση με την τρομοκρατία.

Αναφορικά με την υπόθεση Κουφοντίνα, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε πως ο νόμος τηρείται και θα τηρείται. Ισχύει για όλους και κανένας καταδικασμένος τρομοκράτης δεν θα επιλέξει τις συνθήκες κράτησής του ενώ θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για να κρατηθεί αυτός ο άνθρωπος ζωντανός.

Κλείνοντας θέλησε να κάνει μία επαναφορά με μία φράση που είχε αναφέρει στην πρωτολογία του.

«Σας ζήτησα να αποκηρύξετε το σύνθημα “ή τους τελειώνετε ή μας τελειώνουν”. Επιλέξατε για μία ακόμα φορά να μην απαντήσετε και να κάνετε αντίθετα μία ιστορική αναδρομή στην Αριστερά από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, που και ο δικός μας χώρος τιμά αναγνωρίζοντας την προσφορά τους. Αυτό δεν δείχνει σεβασμό στην Αριστερά αλλά την προσωπική σας ανασφάλεια ως προς το μέτρο σύγκρισης. Το δικό σας με αυτές τις προσωπικότητες της Αριστεράς. Γιατί αυτό το οποίο σας προσάπτω είναι ότι ακριβώς αυτή την παράδοση της Αριστεράς, αυτή την καθαρή γραμμή την οποία ακολούθησε η Αριστερά για πολλές δεκαετίες, με την οποία είμαστε και παραμένουμε ιδεολογικοί αντίπαλοι, εσείς δεν την υπηρετείτε. Αρκεί να διαβάσετε την “Αυγή” του 2021 και να τη συγκρίνετε με αυτά τα οποία έγραφε η “Αυγή” το 1989.

» Εκεί θα διαπιστώσετε ότι η επίκληση των ιστορικών καταβολών της Αριστεράς δεν αρκεί σε καμιά περίπτωση να ξεπλύνει τις δικές σας ευθύνες γιατί εν έτει 2021, σε μία εποχή όπου η χώρα χρειάζεται ενότητα, χρειάζεται χαμηλούς τόνους, ανεβήκατε στο βήμα της Βουλής ενώ είχατε τη δυνατότητα να ρίξετε τους τόνους και 18 φορές χρησιμοποιήσατε το ρήμα κατηγορώ. Εγώ δεν σας κατηγορώ. Σας λέω ότι για ακόμη μία φορά ήσασταν κατώτερος των περιστάσεων ως Ορωθυπουργός είστε κατώτερος των περιστάσεων και ως αρχηγός της αντιπολίτευσης», είπε ολοκληρώνοντας ο κ. Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...