806
Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στην εκδήλωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στο Ζάππειο | SOOC

Μητσοτάκης: Πεδίο fake news το Μεταναστευτικό – να δούμε τη δράση ορισμένων ΜΚΟ

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2023, 13:31
Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στην εκδήλωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στο Ζάππειο
|SOOC

Μητσοτάκης: Πεδίο fake news το Μεταναστευτικό – να δούμε τη δράση ορισμένων ΜΚΟ

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2023, 13:31

Επί ΣΥΡΙΖΑ το 75% των παράνομων εισόδων στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν από την Ελλάδα, από το 2019 όμως όλα άλλαξαν στο Μεταναστευτικό, σημείωσε ο Πρωθυπουργός  κατά την ομιλία του στην εκδήλωση που διοργάνωσε το αρμόδιο υπουργείο, «Τρία χρόνια υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου – Τρία χρόνια αποτελεσματική διαχείριση της Μεταναστευτικής Κρίσης», στο Ζάππειο Μέγαρο.

Κάνοντας μία συνοπτική σύγκριση του κυβερνητικού έργου στη διαχείριση του Μεταναστευτικού με την κατάσταση που παρέλαβε η Νέα Δημοκρατία το 2019, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «το  διοικητικό χάος μέχρι το καλοκαίρι που παραλάβαμε, διαδέχθηκε ένα αποτελεσματικό υπουργείο, θωρακίσαμε τα σύνορα στον Εβρο αλλα και εκεί που τάχα δεν υπήρχαν, υφώθηκαν στο Αιγαίο, ενώ τα αίσχη της Μόριας έγιναν σύγχρονες δομές».

«Θωρακίσαμε τη χώρα και την Ευρώπη», υπογράμμισε, αλλά και τους ίδιους τους μετανάστες από τους διακινητές.

Ειδική αναφορά έκανε ο Πρωθυπουργός στην αντίδραση της κυβέρνησης στα γεγονότα του Μαρτίου του 2020 στον Εβρο, αποτρέποντας με κάθε μέσο την εργαλειοποίηση των ανθρώπων και διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ενότητα των πολιτών και ειδικά των ακριτών μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στη σημασία που έχει ο καθορισμός των συνόρων μας ως ανατολικό σύνορο της Ευρώπης, τονίζοντας ότι το 2020 βρέθηκαν όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στα σύνορα του Εβρου για να δουν από κοντα την κατάσταση.

Ακολούθησε -συμπλήρωσε -ένα πολύ σημαντικό έργο που αποτυπώνεται την καθημερινότητά μας. Ανέπνευσαν τα νησιά μας, από 40 χιλιάδες μετανάστες το 2019, επεσήμανε, σήμερα είναι στις 5 χιλιάδες, ενώ πέρυσι στη χώρα μας εισήλθαν 17 χιλιάδες μετανάστες, έναντι 900 χιλιάδων το 2015.

Τότε σημείωσε, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το 75% των παράνομων εισόδων στην ΕΕ γινόταν από την Ελλάδα, έναντι μόλις 5% σήμερα.

Αντίστοιχα, τα εκκρεμή αιτήματα ασύλου από 200 χιλιάδες το 2019 μειώθηκαν σήμερα σε κάτω από 20 χιλιάδες.

Την ίδια στιγμή, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, «η αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού συνδυάζεται με παράλληλα μέτωπα», αναφερόμενος στη διατήρηση χαμηλού ΦΠΑ στα πέντε νησιά που φιλοξενούν δομές μεταναστών, καθώς και την χορήγηση πάνω από 100 εκατ. ευρώ σε 40 δήμους.

Η χώρα μας, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης,  είναι πρωταγωνιστής στην Ευρώπη στην αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού, κρατά ασφαλή τα ευρωπαϊκά σύνορα, και προστατεύει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια όσων εισέρχονται.

«Κάντε σύγκριση μεταξύ της αθλιότητας που υπήρχε στη Σάμο όπου αντί για 1.000 άτομα φιλοξενούσαν 7 χιλιάδες, σε σχέση με την υπερσύγχρονη δομή σήμερα», ανέφερε ενδεικτικά.

Απαντώντας στις -κατά τα άλλα επικίνδυνες- φαιδρότητες τούρκων αξιωματούχων (με τελευταία τη δήλωση του εκπροσώπου του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, κατά της Frontex και της Ελλάδας που όπως είπε, έχουν μετατρέψει τη Μεσόγειο σε υγρό τάφο!), ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «προτεραιότητα μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής» και ότι «το Λιμενικό έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους από το βυθό του Αιγαίου, εκεί που τους θέλουν οι συμμορίες της απέναντι όχθης».

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και την ίδρυση ειδικής Γραμματείας που βοήθησε στην επανένωση με τις οικογένειές τους πάνω από 1.580 παιδιά.

Στην πολιτική για το Μεταναστευτικό,  δεν χωρούν ετικέτες, παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας ότι την ώρα που η Ελλάδα δεχόταν πιέσεις από την Τουρκία, φιλοξένησε 1.000 ευάλωτες γυναίκες από Αφγανιστάν, κάτι που δεν έκαναν άλλοι Ευρωπαίοι.

Εμφαση τέλος έδωσε ο Πρωθυπουργός στον διαχωρισμό των ΜΚΟ λέγοντας:

«Να δούμε και τη δράση ορισμένων ΜΚΟ όπου πρέπει να διαχωρίσουμε την ήρα από το στάρι. Κάποιοι πρόσφατα έστησαν ανθελληνική πλεκτάνη με δήθεν θύματα σε ελληνικό έδαφος, με την ανύπαρκτη μικρή Μαρία που δήθεν πέθανε από τσίμπημα σκορπιού. Ενώ κάποιοι έξω ανασκεύασαν, εδώ δεν άρθρωσαν συγνώμη για τον διασυρμό της χώρας μας».

Το Mεταναστευτικό μετατρέπεται πλέον σε πεδίο παραγωγής μύθων και fake news τα οποία εξάγονται, γράφονται εκτός χώρας και εισάγονται μετά, υπογράμμισε, αναφερόμενος στην πρόσφατη υπόθεση των 38 στον Εβρο και στο αφήγημα για τον «θάνατο της μικρής Μαρίας» στη νησίδα του Εβρου, που έγιναν «όχημα» κατασυκοφάντησης της χώρας, για να έρθει λίγες εβδομάδες η απόσυρση όλων των σχετικών δημοσιευμάτων από το Spiegel (εδώ και εδώ)  και μπαράζ δηλώσεων ανασκευής

Κλείνοντας την ομιλία του ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε όλους τους ένστολους των Σωμάτων Ασφαλείας που προστατεύουν τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο και τα χερσαία στον Εβρο, για να υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα αποτελεί «ανατολικό φυλάκιο Ευρώπης, αλλά και δημιουργική κυψέλη ενσωμάτωσης όσων επιθυμούν και δικαιούνται να συνεχίσουν τη ζωή τους στη χώρα μας».

Η Ελλάδα είναι το σύνορο της Ευρώπης και έχουμε χρέος να το διαφυλάξουμε. Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε πρόκληση που θα προκύψει στο Μεταναστευτικό, διαβεβαίωσε με τη σειρά του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Οπως μεταξύ άλλων σημείωσε ο υπουργός, η έγκριση των ταμείων Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων περιόδου 2021 – 2027, προβλέπει δράσεις ύψους €2,1 δισ. εκ των οποίων €1,4 δισ. αφορούν στην προστασία των συνόρων.

Στηρίξαμε τις τοπικές κοινωνίες που βίωσαν τις επιπτώσεις της κρίσης, ενισχύσαμε 41 δήμους με €100 εκατ. για αποζημιώσεις, ολοκληρώσαμε 134 έργα υποδομής άνω των €62 εκατ., μονιμοποιήσαμε μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά που φιλοξενούν δομές, ενισχύσαμε μέσω του ΕΟΤ τον τουρισμό, ήταν μερικές από τις παρεμβάσεις που απαρίθμησε ο κ. Μηταράκκης στη διαχείριση του Μεταναστευτικού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...