753
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 | ΑΝΤ1/WebTV

Μητσοτάκης: «Οι επιχειρηματίες να δίνουν μετοχές στους εργαζόμενους»

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2019, 10:36
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΑΝΤ1
|ΑΝΤ1/WebTV

Μητσοτάκης: «Οι επιχειρηματίες να δίνουν μετοχές στους εργαζόμενους»

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2019, 10:36

Η τελευταία τηλεοπτική παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη πριν τις εκλογές –καθώς το Σάββατο απαγορεύεται κάθε προεκλογική δραστηριότητα– ήταν και πάλι μια ισορροπία ανάμεσα στο πολιτικό savoir vivre που επιτάσσει να μην προεξοφλεί τη νίκη και την αυτοδυναμία και στην αναλυτική περιγραφή της επόμενης ημέρας, από τη στιγμή δηλαδή που θα εγκατασταθεί στο Μαξίμου.

«Δεν μπορώ να προεξοφλήσω το εκλογικό αποτέλεσμα. Θα ήταν αλαζονικό να πω στους πολίτες ότι η εκλογή έχει τελειώσει. Διακυβεύεται η ισχυρή εντολή και ποια κόμματα θα μπουν στη Βουλή», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας το πρωί της Παρασκευή στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τον Γιώργο Παπαδάκη και τον Ντίνο Σιωμόπουλο.

Λίγο αργότερα ωστόσο σημείωσε ότι έχει ήδη έτοιμη την κυβέρνηση και «κάποιοι το γνωρίζουν ήδη» και ότι η κυβέρνησή του θα ορκιστεί την Τρίτη, 9 Ιουλίου.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ανοχής και θα κινηθούμε πολύ γρήγορα την επόμενη ημέρα. Εχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε μια νέα ευημερία, ευημερία για όλους».

Βασικός στρατηγικός στόχος του κ. Μητσοτάκη, είναι η μείωση των στόχων για πλεονάσματα με τους οποίους έχει δεσμεύσει τη χώρα για πολλά χρόνια η κυβέρνηση Τσίπρα. «Πρέπει να μειώσουμε τους στόχους για το πλεόνασμα. Καλούμαστε να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας» είπε και παρατήρησε πως «ήδη οι αγορές μάς εμπιστεύονται. Το χρέος μας θα αποπληρωθεί από την ανάπτυξη, όχι από την υπερφορολόγηση. Πιστεύω ότι θα μπορέσω να πείσω τους εταίρους μας για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος».

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι προτεραιότητα είναι η προσέλκυση επενδύσεων, σημειώνοντας ότι η επένδυση στο Ελληνικό θα προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς, ενώ ανέφερε ότι στόχος είναι μέσω αυτών να υπάρξει δημιουργία θέσεων εργασίας και ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών.

«Ο πλούτος δημιουργείται από την ιδιωτική οικονομία και τις ιδιωτικές επενδύσεις. Αυτές θέλουμε να προσελκύσουμε και γι’ αυτό λέμε ότι 1η μας προτεραιότητα είναι νέες δουλειές, πολλές καλές νέες δουλειές. Αυτές δεν θα έρθουν από το πουθενά, ούτε θα έρθουν μόνο από το κράτος», εξήγησε.

Και αναφερόμενος στην εικόνα της αγοράς εργασίας, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι θα μειώσει την φορολογία, ζητώντας από τους εργοδότες να φροντίσουν για τους εργαζομένους τους. Μίλησε ενίσχυση των αποδοχών και σημείωσε ότι θα δώσει κίνητρα ακόμη και για παραχώρηση μετοχών μιας εταιρείας στο προσωπικό της. Επεσήμανε όμως από την άλλη, ότι θα είναι αυστηρός στην τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και αναφέρθηκε στο «λευκό μητρώο» που θα καθιερωθεί.

«Και οι επιχειρηματίες αντιλαμβάνονται ότι η επιτυχία της επιχείρησης περνάει μέσα από χαρούμενους εργαζόμενους. Θέλω οι επιχειρηματίες να δίνουν και μετοχές στους εργαζόμενους. Θα τους δώσω κίνητρα να το κάνουν», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, για να συμπληρώσει: «Εχω την απαίτηση από τους επιχειρηματίες να φροντίζουν τους εργαζόμενους, να δίνουν πρόσθετες παροχές. Για παράδειγμα, αν δώσεις φορολογικές εκπτώσεις στα μπόνους, τότε προφανώς θα δοθούν και περισσότερα μπόνους».

Αλλά πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Θα είμαστε αυστηροί στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, θα πέσει βούρδουλας».

Σε ότι αφορά το Ασφαλιστικό, επεσήμανε ότι ο τρίτος πυλώνας στον οποίον αναφέρεται η ΝΔ αφορά μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες που θα εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι θα υπάρξει αύξηση του κινήτρου σε νέους ασφαλισμένους για την καταβολή εισοφορών. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι παλιές συντάξεις είναι εγγυημένες και τόνισε με έμφαση ότι ο ίδιος εγγυάται τόσο τις κύριες αλλά και τις επικουρικές συντάξεις στο σύνολο τους.

Σε άλλο σημείο ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε:

«Οι μακροχρόνια άνεργοι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα. Δεν αρκεί να δημιουργήσουμε μόνο νέες θέσεις, αλλά να έχουμε και προγράμματα κατάρτισης. Το ζήτημα των δεξιοτήτων είναι κομβικής σημασίας. Για όλα αυτά μόνο η ΝΔ μιλάει».

Αναφερόμενος στα ζητήματα της ασφάλισης, τόνισε ότι ο ίδιος εγγυάται τις κύριες και επικουρικές συντάξεις όλων των συνταξιούχων και πρόσθεσε: «Ο ιδιωτικός χαρακτήρας αφορά μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες, εποπτευόμενες από την Τράπεζα της Ελλάδος. Μιλάμε για αυστηρά εποπτευόμενη αγορά και μεγαλύτερο έλεγχο του νέου ασφαλισμένου ως προς τον δικό του ατομικό κουμπαρά. Οι παλιές συντάξεις είναι εγγυημένες. Θα υπάρχουν μεταβατικές διατάξεις να χρηματοδοτήσουμε πλήρως τις υφιστάμενες συντάξεις. Οι τεχνοκράτες αυτό το έχουν λύσει» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Σχετικά με το ντιμπέιτ που δεν έγινε, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε: «Οι πολίτες θέλουν να ακούσουν το σχέδιό μου για την επόμενη ημέρα. Αυτό προσπάθησα να κάνω. Να εξηγήσω πώς θα κάνω τις ζωές τους καλύτερες. Δεν θέλω να αντιπαρατεθώ με τον κ. Τσίπρα σε ένα επίπεδο που έχει κουράσει».

Σημείωσε πάντως ότι «το ντιμπέιτ έπρεπε να γίνει» και κατηγόρησε για το ναυάγιο τον πολιτικό του αντίπαλο. «Ο κ. Τσίπρας δεν ήθελε το ντιμπέιτ με όλους. Εγώ επιμένω ότι αυτό είναι το σωστό ντιμπέιτ γιατί είμαστε κοινοβουλευτική δημοκρατία. ‘Εχω αντιπαρατεθεί 42 φορές συνολικά με τον κ. Τσίπρα στη Βουλή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...