987
Κυριάκος Μητσοτάκης και Κυριάκος Βελόπουλος την Τρίτη στη Βουλή. Δύο διαφορετικοί κόσμοι | INTIMENEWS

Μητσοτάκης για Βελόπουλο: Θλιβερό ότι υπάρχει στη Βουλή κόμμα που θαυμάζει τον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2022, 16:14
Κυριάκος Μητσοτάκης και Κυριάκος Βελόπουλος την Τρίτη στη Βουλή. Δύο διαφορετικοί κόσμοι
|INTIMENEWS

Μητσοτάκης για Βελόπουλο: Θλιβερό ότι υπάρχει στη Βουλή κόμμα που θαυμάζει τον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2022, 16:14

Κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν έκρυψε τη βαθιά απογοήτευσή του για όσα άκουσε προηγουμένως από τους αρχηγούς του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25 αναφορικά με τη κατάσταση στην Ουκρανία και τη ρωσική εισβολή, χαρακτηρίζοντας «θλιβερό» το γεγονός ότι στο ελληνικό κοινοβούλιο υπάρχει κόμμα που εκφράζει τον θαυμασμό του Πούτιν (η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου).

«Ο κ. Βαρουφάκης μας είπε πόσα διαπραγματευτικά γαλόνια έχει. Φαντάζομαι ότι δεν διαφωνείτε με την αποστολή αμυντικού υλικού και θα συνιστούσα να εξευτελίζεστε εντός και όχι εκτός Ελλάδος με σχόλια περί Φινλανδοποίησης», είπε για τον επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφακη.

Το ίδιο οξύς εμφανίστηκε ο κ. Μητσοτάκης και  για τον Κυριάκο Βελόπουλο, λέγοντας: «Θεωρώ θλιβερό γεγονός ότι υπάρχει κόμμα στο ελληνικό κοινοβούλιο που εκφράζει το θαυμασμό του στο πολιτικό μεγαλείο του Πούτιν».

«Είναι ξεκάθαρο ποιος εκφράζει τι και ποιος υπερασπίζετε ποια θέση. Δεν μπορώ να μην εκφράσω την λύπη μου», σχολιάσε για όσα επιμένει να λέει ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης και οι συν αυτώ λοιποί πουτινολάγνοι.

Οσον αφορά το ΚΚΕ, αρκέστηκε να πει ότι  «η αντίληψή του για την Ιστορία και ιστορικά τεκταινόμενα είναι γνωστή». «Συγκράτησα ωστόσο κύριε γενικέ γραμματέα ότι Ρωσία και Ουκρανία έζησαν ειρηνικά τις δεκαετίες της Σοβιετικής Ενωσης, εκτός βέβαια από την περίοδο του λιμού με τις χιλιάδες δολοφονίες που έκανε ο Στάλιν», παρατήρησε με νόημα ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Κουτσούμπα.

Κατά άλλα ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε  την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ υπήρξε ξεκάθαρη καταδίκη της απρόκλητης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και συμφωνία ότι η ΕΕ έπρεπε να πάρει ένα αυστηρό πλαίσιο κυρώσεων.

«Οι εξελίξεις είναι τόσο σημαντικές που θα αδικούσαμε τη συζήτηση αν δεν επιδιώκαμε περισσότερες συνθέσεις», συνέχισε και αναγνώρισε ότι «δικαιολογημένα ασκήσατε κριτική για το γεγονός ότι η ΕΕ επέδειξε ενδεχομένως αμηχανία ή έλλειψη αντίληψης των γεωπολιτικών εξελίξεων τα τελευταία χρόνια. Αυτό θα έπρεπε να σας κατατάσσει και εσάς στο στρατόπεδο εκείνων που θεωρούν ορθή την επιχειρηματολογία για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Στο στρατόπεδο όσων έχουν ασκήσει κατά καιρούς λελογισμένη κριτική για την ΕΕ, να πω ότι η ΕΕ τα τελευταία χρόνια επέδειξε συνολικά εξαιρετικά αντανακλαστικά».

«Αναθεωρείστε για τις αμυντικές δαπάνες»

«Η επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Οποιαδήποτε ολιγωρία, αμφιθυμία, τελικά θα ζημίωνε τα εθνικά συμφέροντα. Κρατώ τη συμφωνία των τριών μεγαλύτερων κομμάτων στην καταδίκη της ρωσικής εισβολής, στην ορθότητα των κυρώσεων», είπε ο Πρωθυπουργός και κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να αναθεωρήσει τη στάση του για τις αμυντικές δαπάνες και το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας:

«Θα ζητήσω κ. Τσίπρα να επαναξιολογήσετε τη θέση σας σε σχέση με τις αμυντικές δαπάνες που κάνει η χώρα. Η επένδυση στην Αμυνα είναι η απαραίτητα ανάγκη και η απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι η χώρα ελεύθερη και να απολαμβάνουν οι Ελληνες ευημερία».

«Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ – Ψάξτε αλλού για διαφωνίες με Δένδια-Παναγιωτόπουλο»

Οσο για το ζήτημα της αποστολής του αμυντικού υλικού στην Ουκρανία, που προκάλεσε και τις μεγαλύτερες αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο Πρωθυπουργός αφού ξεκαθάρισε ότι υπήρχε εξουσιοδότηση του ΚΥΣΕΑ, εξήγησε λέγοντας:

«Υπάρχει ευρωπαϊκή απόφαση για την αποστολή όπλων που δεσμεύει τα κράτη μέλη με εξαίρεση αυτά που έχουν κατοχυρωμένη ουδετερότητα. Εχουμε παραπάνω λόγους, παραδείγματος χάριν από την Πορτογαλία, να στηρίξουμε με αποστολή αμυντικού υλικού την Ουκρανία. Γιατί με αυτόν το τρόπο αποδεικνύουμε ότι στο πλαίσιο συμμαχικής σχέσης θα μπορούμε ενδεχομένως να διεκδικήσουμε αντίστοιχη βοήθεια αν βρεθούμε σε ανάλογη θέση».

«Στις συμμαχίες δεν γνωρίζει κάποιος πότε θα ζητήσει βοήθεια και από ποιον. Ένας συνεπής σύμμαχος οφείλει στις περιπτώσεις αυτές να βλέπει τα συμφέροντα της χώρας όπως διαμορφώνονται στην περιοχή. Είχαμε λοιπόν υποχρέωση πέρα και πάνω από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις να στηρίξουμε διμερώς την Ουκρανία και είχαμε γι αυτό ένα λόγο παραπάνω. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι είχαμε ένα λόγο λιγότερο να το κάνουμε, θα ήθελα να το εξηγήσετε», ολοκλήρωσε τη σχετική του αναφορά απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Κάνατε επίσης σχόλια αναφορικά με την λήψη αποφάσεων και είπατε ότι δεν συνεδρίασε ΚΥΣΕΑ (σ.σ. πριν ληφθεί η απόφαση αποστολής αμυντικού υλικού στην Ουκρανία). Κάνετε λάθος. Αν ψάχνετε διαφωνίες εντός της κυβέρνησης στις σχέσεις μου με τον υπουργό των Εξωτερικών (Νίκο Δένδια) ή τον υπουργό Εθνικής Αμυνας (Νίκο Παναγιωτόπουλο) ψάξτε αλλού. Οι σχέσεις μου είναι απόλυτα αρμονικές και υπάρχει απόλυτη σύμπλευση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αυτά γιατί διαβάζω διάφορα στις ανακοινώσεις του κόμματός σας», παρατήρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ετοιμος ανά πάσα στιγμή να συναντηθώ με τον Ερντογάν»

Ομοίως και για τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί απουσίας διαλόγου με την Τουρκία, ο Πρωθυπουργός είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ:

«Κύριε Τσίπρα ποτέ δεν έκλεισα την πόρτα στο διάλογο με την Τουρκία. Εχω συναντηθεί τρεις φορές με πρόεδρο Ερντογάν. Παρά τις προκλήσεις Τουρκίας το πλαίσιο επαφών είναι ανοικτό. Είμαι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να συναντηθώ και πράγματι η συγκυρία αυτή ενδεχομένως να ευνοούσε μια συνάντηση. Δεν είμαι αντίθετος σε τέτοια προοπτική. Προσερχόμαστε με πίστη στη δύναμη των επιχειρημάτων μας και με το πρόσθετο προηγούμενο του πόσο σημαντικές είναι οι συμμαχίες απέναντι στον Αναθεωρητισμό. Όλοι έχουν αντιληφθεί ότι ο αναθεωρητισμός στην πράξη μπορεί να έχει τεράστιο κόστος».

Απαντώντας τέλος στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την στάση της κυβέρνησης στην ενεργειακή κρίση, υπενθύμισε ότι η απόφαση της κυβέρνησης να αρπάξουμε την ευκαιρία της ενεργειακής μετάβασης δεν ελήφθη τώρα. Την πήραμε εδώ και 2,5 χρόνια. Αποκτά και σημαντικά γεωπολιτικά χαρακτηριστικά. Θέλουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερη διείσδυση των ΑΠΕ, να μειώσουμε το ρωσικό φυσικό αέριο. Γι’ αυτό και γίνονται συζητήσεις όχι μόνο με Κύπρο και Ισραήλ αλλά και την Αίγυπτο. Επιμένουμε ότι ο γρηγορότερος τρόπος να μπορέσουμε να φέρουμε φυσικό αέριο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι με υγροποιημένο από την Αίγυπτο».

«Πιστεύω ότι στους κεντρικούς άξονες μπορούμε σε αυτή την αίθουσα να συμφωνήσουμε ώστε να κάνουμε πράξη την πράσινη μετάβαση, να περιορίσουμε στην έκθεση μας σε ρωσικό φυσικό αέριο και να ενισχύσουμε τη γεωπολιτική θέση της χώρας», κατέληξε στη σχετική αναφορά του ο Πρωθυπουργός και πλέον -σημείωσε- «καταλαβαίνετε πόσο σημαντική σε αυτή τη διάσταση είναι η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών (σ.σ. την οποία δεν ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...