631
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους περιφερειάρχες στο Μέγαρο Μαξίμου | Nikos Libertas / SOOC

Μητσοτάκης: Ερχεται νομοσχέδιο για τις αρμοδιότητες των περιφερειαρχών

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2019, 15:44
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους περιφερειάρχες στο Μέγαρο Μαξίμου
|Nikos Libertas / SOOC

Μητσοτάκης: Ερχεται νομοσχέδιο για τις αρμοδιότητες των περιφερειαρχών

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2019, 15:44

Περιφερειακή ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή βρέθηκε στην ατζέντα της σύσκεψης που είχε την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός με τους νεοεκλεγμένους περιφερειάρχες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να γίνονται οι συναντήσεις μια φορά το δίμηνο, εξάλλου και κατά την προεκλογική περίοδο είχε δηλώσει την πρόθεσή του να συναντάται πάρα πολύ συχνά με τους περιφερειάρχες. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον υπουργό Επικρατείας να χορηγηθούν τριψήφιοι αριθμοί επικοινωνίας και στους περιφερειάρχες, ώστε να διευκολυνθεί η επικοινωνία τόσο μεταξύ τους όσο και με τους υπουργούς και γενικούς γραμματείς.

Σε παρέμβασή του προς τους περιφερειάρχες, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «επενδύει» ιδιαίτερα στο ρόλο της αυτοδιοίκησης και ότι η κυβέρνηση θεωρεί πως «η Περιφέρεια αποτελεί ένα αναπτυξιακό μοχλό της χώρας ο οποίος απαιτεί ενίσχυση».

Πρόσθεσε ότι «όποιες αποφάσεις λαμβάνονται σε επίπεδο περιφερειών θα βοηθούν στην καλύτερη και αποδοτικότερη αξιοποίηση των κονδυλιών αλλά και στην καλύτερη συνεργασία μεταξύ τους».

Η κυβέρνηση, είπε ακόμη ο Πρωθυπουργός, «θα προχωρήσει ένα νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση που θα ορίζει ξεκάθαρα τα όρια των αρμοδιοτήτων και θα μειώνει τη γραφειοκρατία». Ζήτησε ακόμη ως πρωθυπουργός να έχει «αδιαμεσολάβητη εικόνα» για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις περιφέρειές τους.

Αν έχει κάποιο ενδιαφέρον είναι ότι από την παρθενική αυτή σύσκεψη των επικεφαλής των 13 περιφερειών της χώρας, απουσίαζε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης. Η δικαιολογία του ήταν ότι είχε συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη για το Προσφυγικό στη Μυτιλήνη και δεν μπόρεσε να μεταβεί στην Αθήνα. Η απουσία του δεν πέρασε ασχολίαστη καθώς θεωρήθηκε ότι αγνόησε τον Πρωθυπουργό.

Το πρώτο ζήτημα που έθεσε ο Πρωθυπουργός «αφορά τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να συνεργαστούμε για μια εθνική πολιτική στα ζητήματα περιφερειακής ανάπτυξης. Έχουμε μαζί μας τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα έχουμε μαζί μας και τους γενικούς γραμματείς, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την υλοποίηση του ΕΣΠΑ, για να δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες χρηματοδότησης που αφορούν τις περιφέρειες, καθώς τα ποσά τα οποία καλείστε να διαχειριστείτε είναι πάρα πολύ σημαντικά -5,6 δις στο σύνολό τους.

» Το δεύτερο ζήτημα το οποίο θα μας απασχολεί σε τακτά χρονικά διαστήματα αφορά τις πολιτικές γύρω από την κοινωνική συνοχή, όπου οι περιφέρειες έχουν να παίξουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Τονίζω την κοινωνική συνοχή, διότι το κεντρικό μήνυμα ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης είναι: Ανάπτυξη για όλους.

» Τέλος, θα συζητήσουμε λίγο για τα ζητήματα που αφορούν πολύ περισσότερο την αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών και το σχέδιό μας για ένα τολμηρό νομοσχέδιο το οποίο θα αφορά την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. Εχουμε μιλήσει κατά καιρούς και στα θεσμικά σας όργανα -όταν ήμουν αρχηγός της Αντιπολίτευσης- για τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε μια τολμηρή θεσμική μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία, η οποία θα ξεκαθαρίζει τα όρια των αρμοδιοτήτων μεταξύ της κεντρικής διοίκησης, των αποκεντρωμένων περιφερειών, της περιφερειακής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού».

Πρόσθεσε: «Από την επόμενη συνεδρίασή μας θα έχουμε μια πολύ πιο ξεκάθαρη ατζέντα και ένα πλαίσιο συνεννόησης το οποίο θα μας επιτρέπει να διαμορφώνουμε συζητήσεις και με βάση τις προτεραιότητες που θα θέτετε εσείς. Ο κεντρικός σύνδεσμος επικοινωνίας μεταξύ των περιφερειών και του Γραφείου Πρωθυπουργού είναι η Γραμματεία Συντονισμού της Κυβέρνησης, δια του Υπουργού Επικρατείας και του Υφυπουργού, του κ. Άκη Σκέρτσου.

» Και προσβλέπω, πραγματικά, αυτή η ώσμωση να μη γίνει απλά για επικοινωνιακούς λόγους, -γνωρίζετε πολύ καλά την έμφαση που δίνω πάντα στην ουσία και στο αποτέλεσμα και όχι την επικοινωνία- αλλά να είναι μια διαδραστική διαδικασία η οποία θα μας επιτρέψει τελικά να εστιάσουμε σε αυτό που είναι το πιο σημαντικό: να δίνουμε λύση στα προβλήματα των πολιτών, να παράγουμε μετρήσιμο αποτέλεσμα. Διότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι και εμείς, αλλά και εσείς, από αυτό τελικά θα κριθείτε».

Στη σύσκεψη ήταν παρόντες ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκης Σκέρτσος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...