470
Από παλαιότερη συνάντηση των Μπάιντεν (αριστερά) και Νετανιάχου (και δεξιά). Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν την κρίσιμη βραδιά της επίθεσης | Miriam Alster/Pool via REUTERS

Μήνυμα Μπάιντεν στον Νετανιάχου: «Δεν θέλουμε κλιμάκωση»

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2024, 20:45
Από παλαιότερη συνάντηση των Μπάιντεν (αριστερά) και Νετανιάχου (και δεξιά). Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν την κρίσιμη βραδιά της επίθεσης
|Miriam Alster/Pool via REUTERS

Μήνυμα Μπάιντεν στον Νετανιάχου: «Δεν θέλουμε κλιμάκωση»

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2024, 20:45

Την «ευκαιρία» που έχει το Ισραήλ να σχηματίσει μια στρατηγική συμμαχία κατά του Ιράν μετά την απώθηση της μαζικής επίθεσης που εξαπέλυσε η Τεχεράνη στην ισραηλινή επικράτεια ανέδειξε ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ το απόγευμα της Κυριακής, προτού γίνουν γνωστές οι τελικές αποφάσεις της ισραηλινής κυβέρνησης για το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αντίποινα.

«Εχουμε μια ευκαιρία να σχηματίσουμε μια στρατηγική συμμαχία κατά του σοβαρού κινδύνου που συνιστά το Ιράν, το οποίο απειλεί να οπλίσει με πυρηνικά εκρηκτικά τους πυραύλους αυτούς, γεγονός που αποτελεί εξαιρετικά σοβαρή απειλή» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Γκάλαντ.

Το μέλος του Πολεμικού Συμβουλίου του Ισραήλ, το οποίο αναμενόταν να λάβει την κρίσιμη απόφαση για το αν θα υπάρξει αντεπίθεση, και αν ναι, να εξετάσει το πότε και το πώς, εντός ημέρας, φάνηκε να δείχνει και προς τις ΗΠΑ και όσες χώρες βοήθησαν την ισραηλινή αεράμυνα το προηγούμενο 24ωρο, ως μέρη μιας συμμαχίας όπως η παραπάνω.

Το έκανε αυτό μνημονεύοντας τη βοήθεια και των ΗΠΑ και άλλων χωρών στην απόκρουση της άνευ προηγουμένου επίθεση των Ιρανών.

Αντίστοιχο μήνυμα έστειλε και ο έτερος υπουργός που μετέχει στο Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ, ο Μπένι Γκαντζ. «Θα οικοδομήσουμε έναν περιφερειακό συνασπισμό και θα απαιτήσουμε το τίμημα από το Ιράν με τον τρόπο και τη χρονική στιγμή που είναι κατάλληλοι για εμάς» σημείωσε ο κεντρώος πολιτικός.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η Ουάσινγκτον έστελνε το μήνυμα ότι δεν επιθυμεί ούτε «κλιμάκωση» ούτε «διευρυμένο πόλεμο με το Ιράν».

Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε, μάλιστα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι η Ουάσινγκτον θα εναντιωθεί σε οποιαδήποτε αντεπίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, όπως έγραψε ο αμερικανικός ιστότοπος Axios επικαλούμενος πηγή του στον Λευκό Οίκο ενήμερη για το περιεχόμενο της συνομιλίας του αμερικανού προέδρου και του ισραηλινού πρωθυπουργού.

«Ο πρόεδρος (Τζο Μπάιντεν) υπήρξε σαφής: δεν θέλουμε κλιμάκωση. Δεν θέλουμε έναν διευρυμένο πόλεμο με το Ιράν. Θεωρώ ότι οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι σημαντικές» δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι.

«Καταστήσαμε απολύτως σαφές σε όλες τις πλευρές, και στο Ιράν, τι θα κάνουμε (…) και σε ποιο σημείο λαμβάνουμε σοβαρά κάθε εν δυνάμει απειλή απέναντι στο προσωπικό μας» που σταθμεύει στην Μέση Ανατολή, δήλωσε ο εκπρόσωπος στο στο NBC.

Ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι οι αμερικανικές δυνάμεις συνέβαλαν στην κατάρριψη «σχεδόν όλων» των drones και των πυραύλων που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν κατά του Ισραήλ, διατυπώνοντας εκ νέου την «ακλόνητη» υποστήριξή του προς το Ισραήλ. Δεν σχολίασε ωστόσο λεπτομερώς τι περιλαμβάνει αυτή η υποστήριξη των Ισραηλινών.

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τον Νετανιάχου, να τον συμβουλεύουμε» θέλησε να διευκρινίσει ο Τζον Κίρμπι, επαναλαμβάνοντας ότι οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να βοηθούν τους Ισραηλινούς να αμυνθούν».

Νωρίτερα, η Τεχεράνη προειδοποίησε για το ενδεχόμενο αντιποίνων, λέγοντας πως θα αντιδράσει με μια «πιο ισχυρή» επίθεση από αυτή του Σαββάτου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...