311
| Sputnik/Yulia Zyryanova/Pool via REUTERS

Μεντβέντεφ προς ΕΕ: Θα πεινάσετε

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2022, 10:06
|Sputnik/Yulia Zyryanova/Pool via REUTERS

Μεντβέντεφ προς ΕΕ: Θα πεινάσετε

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2022, 10:06

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπήρξε πάντα ένα πολιτικό παρακολούθημα του Βλαντίμιρ Πούτιν —είχε δεχτεί να μπει μέχρι και παρενθετικός πρόεδρος ώστε να μπορέσει να ξεπεράσει τα συνταγματικά εμπόδια της παραμονής στο Κρεμλίνο ο Πούτιν.

Έτσι, ο 56χρονος πολιτικός, πρόεδρος της Ρωσίας από το 2008 έως το 2012 και έπειτα για χρόνια πρωθυπουργός, έπιασε το νήμα από εκεί όπου το είχε αφήσει το αφεντικό του: ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία δεν θέλει στο εξής να έχει οικονομικές σχέσεις με τη Δύση, ο Μεντβέντεφ το πήγε ένα βήμα παραπέρα και απείλησε την Ευρωπαϊκή Ένωση με εμπάργκο εξαγωγών γεωργικών προϊόντων, μιλώντας μάλιστα για «επισιτιστική ασφάλεια» —κοινώς το μήνυμα της Μόσχας προς την ΕΕ για τη στήριξή της στην Ουκρανία δεν είναι μόνο ότι θα κρυώσετε, αλλά και θα πεινάσετε.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε ότι η χώρα του, μεγάλη εξαγωγός σιτηρών, ενδέχεται να περιορίσει τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων μόνο στα «φιλικά» κράτη, μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο Μεντβέντεφ, που είναι αναπληρωτής γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε ότι θα ήθελε να παρουσιάσει «κάποια απλά αλλά σημαντικά στοιχεία για την επισιτιστική ασφάλεια στη Ρωσία».

Τα περισσότερα από αυτά αποτελούν μέρος της γεωργικής πολιτικής της χώρας επί χρόνια.

«Θα παρέχουμε διατροφικά και γεωργικά προϊόντα στους φίλους μας», τόνισε ο Μεντβέντεφ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ευτυχώς έχουμε πολλούς και δεν βρίσκονται στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική».

Ήδη η Ρωσία παρέχει σιτηρά κυρίως στις χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Η ΕΕ και η Ουκρανία είναι οι μεγάλοι ανταγωνιστές της στο εμπόριο σιτηρών.

Προτεραιότητα αποτελεί η εγχώρια αγορά της Ρωσίας και ο έλεγχος τιμών σε αυτή, επεσήμανε ο Μεντβέντεφ. Η Ρωσία έχει επιβάλει ποσοστώσεις στις εξαγωγές σιτηρών και φόρους από το 2021 σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει τις εγχώριες τιμές τροφίμων.

Οι εξαγωγές σιτηρών στους «φίλους» της Ρωσίας θα πληρώνονται τόσο σε ρούβλια όσο και στα εθνικά νομίσματα των χωρών, εξήγησε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...