2829
Ό,τι απέμεινε από την πόλη του Χοστόμελ, έξω από το Κιέβο. Μπορεί να αντέξει η Ευρώπη έναν οικονομικό πόλεμο; | REUTERS/Oleksandr Klymenko

«Βοηθήστε να λήξει ο πόλεμος» καλεί την Κίνα η ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2022, 06:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 01/04/2022, 21:35
Ό,τι απέμεινε από την πόλη του Χοστόμελ, έξω από το Κιέβο. Μπορεί να αντέξει η Ευρώπη έναν οικονομικό πόλεμο;
| REUTERS/Oleksandr Klymenko

«Βοηθήστε να λήξει ο πόλεμος» καλεί την Κίνα η ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2022, 06:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 01/04/2022, 21:35

Η 37η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ανέτειλε με τον πόλεμο πλέον να μαίνεται σε δύο διαφορετικά πεδία: στα ουκρανικά εδάφη, όπου ο στρατός του Πούτιν φαίνεται να περιορίζει το ενδιαφέρον του στα ανατολικά και στη διεθνή οικονομία, με τον ρώσο πρόεδρο να απειλεί την ΕΕ με έναν μακρύ ρωσικό οικονομικό χειμώνα…

♦ Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

22:31 Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι χαρακτήρισε «ανεπιθύμητο πρόσωπο» ρώσο διπλωμάτη και του έδωσε διορία 72 ωρών για να φύγει από τη χώρα, κατηγορώντας τον για κατασκοπεία.

Το υπουργείο ανέφερε ότι ενημερώθηκε από τις εισαγγελικές αρχές της χώρας ότι ο πρώτος γραμματέας της ρωσικής πρεσβείας εμπλεκόταν σε μια υπόθεση κατασκοπείας. Πριν από δύο εβδομάδες η Βουλγαρία είχε ήδη απελάσει 10 ρώσους διπλωμάτες.

22:07 Τουλάχιστον 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πυραυλική επιδρομή της Τρίτης στο περιφερειακό διοικητικό κτίριο στην πόλη Μικολάγιφ, στη νότια Ουκρανία, έγινε γνωστό από τις τοπικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται σε 24ωρη βάση.

21:22 Ο Όμιλος Gazprom τερμάτισε από την Πέμπτη τη συμμετοχή του στη θυγατρική του στη Γερμανία, Gazprom Germania και όλα τα περιουσιακά στοιχεία της, συμπεριλαμβανομένης της Gazprom Marketing & Trading.

Η Gazprom Germania ανήκει κατά 100% στην Gazprom Export, η οποία με τη σειρά της ανήκει εξ ολοκλήρου στην Gazprom. Τα ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται υπό την ομπρέλα της Gazprom Germania περιλαμβάνουν δραστηριότητες εμπορίας και αποθήκευσης, όπως η Gazprom Marketing & Trading με έδρα το Λονδίνο, η Gazprom Schweiz με έδρα την Ελβετία, οι έμποροι WIEH και Wingas και η εταιρία αποθήκευσης Astora, με έδρα τη Γερμανία.

20:38 Ολη η επαρχία (ομπλάστ) στην οποία βρίσκεται το Κίεβο έχει εκκαθαριστεί από τις ρωσικές δυνάμεις, έγραψε στο Twitter ο δημοσιογράφος Ιλία Πονομαρένκο.

20:22 Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε πως η ομάδα που εστάλη στη Μαριούπολη έπρεπε να γυρίσει πίσω, καθώς η προβλεπόμενη εκκένωση χιλιάδων αμάχων από την πόλη, που πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις, είναι «αδύνατη».

20:14 Υποπτος για κατασκοπεία για λογαριασμό ρωσικών μυστικών υπηρεσιών θεωρείται γερμανός έφεδρος αξιωματικός, ο οποίος αντιμετωπίζει τώρα δίωξη από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού n-tv, ο 65χρονος σήμερα έφεδρος και κάποιοι εργαζόμενοι στον κλάδο των ιδιωτικών επιχειρήσεων παρείχαν επί χρόνια πληροφορίες σε ρωσική μυστική υπηρεσία. Ανάμεσα στα θέματα που τους απασχολούσαν, αναφέρει ο Ομοσπονδιακός Εισαγγελέας, ήταν ο γερμανορωσικός αγωγός Νord Stream 2.

20:02 Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την Πέμπτη την πόλη Μπούτσα, βόρεια από το Κίεβο, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ο δήμαρχός της Ανατόλι Φεντόρουκ.

19:48 Τουλάχιστον 53 πολιτιστικοί χώροι καταστράφηκαν στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, έγινε γνωστό από την Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (Unesco).

Μεταξύ των χώρων αυτών βρίσκονται 29 θρησκευτικές τοποθεσίες, 16 ιστορικά κτίρια, τέσσερα μουσεία και τέσσερα μνημεία, για τα οποία η Unesco κατάφερε να επιβεβαιώσει τις ζημιές μέσω δορυφορικών φωτογραφιών και παραγόντων στο σημείο, εξήγησε ένας εκπρόσωπος Τύπου της Unesco.

19:39 Ο ρεπόρτερ της Kyiv Independent Ίλια Πονομαρένκο, μεταδίδει: «Απίστευτο. Δύο πλήρεις άξονες επίθεσης μόλις κατέρρευσαν και εγκαταλείφθηκαν μέσα σε 1 ή 2 ημέρες. Απλώς έφυγαν χωρίς να πετύχουν τίποτα. Περιμέναμε από τους Ρώσους να εδραιωθούν για να εμποδίσουν την Ουκρανία να ενισχύσει το Ντονμπάς, αλλά φεύγουν εντελώς, μαζικά… απίστευτο».

Σε προηγούμενο tweet σημειώνει: Αυτό είναι. Οι ρωσικές δυνάμεις δεν είναι πλέον παρούσες στην περιφέρεια Όμπλαστ του Κιέβου.

Σημειώνει επίσης ότι ανακτήθηκε ο έλεγχος της πόλης Μπούτσα αλλά και της πόλης Μποροντιάνκα.

19:33 «H EE καλεί την Κίνα να βοηθήσει να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία», δήλωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ, λίγο μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου ΕΕ-Κίνας που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη.

Περισσότερα εδώ

19:11 Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην ανταλλαγή ρώσων αιχμαλώτων με 86 ουκρανούς στρατιώτες. Δεν διευκρινίστηκε πόσοι ήταν οι ρώσοι αιχμάλωτοι που απελευθερώθηκαν.

18:38 Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τη Ρωσία και την Ουκρανία να ενεργήσουν με βάση την κοινή λογική και να διατηρήσουν τον διάλογο, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

18:08 Το Δημοτικό Συμβούλιο της Μαριούπολης εκτιμά ότι θα κοστίσει τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια δολάρια η ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης υποδομής της πόλης, μετά από εβδομάδες έντονων βομβαρδισμών.

Αυτή είναι μια προκαταρκτική εκτίμηση που έγινε καθώς ο πόλεμος με τη Ρωσία συνεχίζεται.

Φωτογραφίες έχουν καταγράψει την καταστροφή στη Μαριούπολη, με πολυκατοικίες, σχολεία και νοσοκομεία να διαλύονται από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές.

17:22 Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πως δεν αναμένεται να διακοπούν οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη ξεκινώντας από τις αρχές Απριλίου, παρά τα όσα είχαν ανακοινωθεί μια ημέρα νωρίτερα περί ενδεχόμενης διακοπής τους εάν οι Ευρωπαίοι δεν συμφωνήσουν να αρχίσουν να πληρώνουν σε ρούβλια.

16:49 Ο ουκρανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι μίλησε με τον γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τη διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, τη σημασία των εγγυήσεων ασφαλείας και την παροχή ανθρωπιστικών διαδρόμων από το λιμάνι της Μαριούπολης.

! 16:11 «Σφοδρές» μάχες έχουν ξεσπάσει στα βόρεια και ανατολικά του Κιέβου, δήλωσε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο.

Σε μια προειδοποίηση προς τους κατοίκους, είπε ότι ο κίνδυνος θανάτου στο Κίεβο είναι πλέον «αρκετά υψηλός» και προέτρεψε τους πολίτες που επιθυμούν να επιστρέψουν στην πρωτεύουσα να το καθυστερήσουν.

Νωρίτερα, ο περιφερειάρχης του Κιέβου δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να υποχωρούν σε ορισμένες περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα.

15:23 Αποστολή συνδρομής και υποστήριξης στον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό Τσερνόμπιλ το συντομότερο δυνατόν μετά την αποχώρηση του μεγαλύτερου όγκου των ρωσικών δυνάμεων οργανώνει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA), ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Ραφαέλ Γκρόσι, ο οποίος θα ηγηθεί της αποστολής.

«…Θα είναι η πρώτη μίας σειρά αποστολών πυρηνικής ασφάλειας στην Ουκρανία», ανακοίνωσε ο Γκρόσι μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

Ο επικεφαλής της IAEA θα δώσει το απόγευμα συνέντευξη Τύπου για το θέμα.

14:56 Η Ρωσία και η Ουκρανία ξεκίνησαν έναν ακόμη γύρο συνομιλιών μέσω βιντεοσυνδέσμου, δήλωσε ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας.

Τη Δευτέρα, η ουκρανική πλευρά παρουσίασε προτάσεις για τον τερματισμό του πολέμου σε μια προσωπική συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα προετοιμάζει την αντίδρασή της.

14:09 Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε την Παρασκευή ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώθηκε για τη φωτιά σε αποθήκη καυσίμων στο Μπελγκορόντ, μία ρωσική πόλη ανατολικά του Χαρκόβου.

«Ο πρόεδρος ενημερώθηκε για το Μπέλγκοροντ», είπε ο Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους. «Γνωρίζετε ότι το αποστολή του Υπ. Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης στάλθηκε εκεί. Λαμβάνονται μέτρα για την αναδιοργάνωση των σημείων προμήθειας καυσίμων, ώστε αυτό που συνέβη να μην επηρεάσει σε καμία περίπτωση το επίπεδο προμήθειας όλων των απαραίτητων τύπων καυσίμων», είπε.

«Η αεροπορική υπεροχή κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης είναι ένα απόλυτο γεγονός», είπε ο Πεσκόφ.

13:54 Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα έχει σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, αφού φιλοξενήθηκε την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη συνάντηση μεταξύ μιας ρωσικής και μιας ουκρανικής αντιπροσωπείας.

Ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία την Πέμπτη με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και έχει δηλώσει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ενεργήσει ως εγγυήτρια δύναμη για την Ουκρανία.

13:33 Ο δήμαρχος του Μικολάιβ, Βιτάλι Κιμ, δήλωσε ότι 28 άνθρωποι έχουν επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα ρωσικής επίθεσης στο κτίριο της περιφερειακής διοίκησης.

Η επίθεση σημειώθηκε την Τρίτη, όταν ένας πύραυλος έπληξε το εννιάροφο κυβερνητικό κτίριο, καταστρέφοντας το γραφείο του κυβερνήτη.

Οι Αρχές πέρασαν μέρες αναζητώντας επιζώντες στα ερείπια.

12:55 Η Ρωσία υποστηρίζει ότι δύο ουκρανικά ελικόπτερα έκαναν μία σπάνια διασυνοριακή επίθεση, βάλλοντας κατά δεξαμενών πετρελαίου στο Μπέλγκοροντ, μίας ρωσικής πόλης κοντά στο Χάρκοβο.

Το Tass επικαλέστηκε τον κυβερνήτη του Μπελγκορόντ, Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ, ο οποίος είπε ότι τα ελικόπτερα πέταξαν σε χαμηλό ύψος.

Οκτώ δεξαμενές καυσίμων πήραν φωτιά και οι αρχές είπαν ότι η πυρκαγιά μπορεί να εξαπλωθεί και στις υπόλοιπες, μετέδωσε το Interfax. Δύο εργαζόμενοι τραυματίστηκαν, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής απομακρύνθηκαν.

12:10 Ο Ερυθρός Σταυρός και μέλη υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσαν πως θα επιχειρήσουν εκ νέου εντός της ημέρας να βοηθήσουν τους κατοίκους της Μαριούπολης.

Εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε ότι οι ομάδες της κατευθύνονται προς την Μαριούπολη και δήλωσε «αισιόδοξος» ότι θα της δοθεί πρόσβαση.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η επιχείρηση περιλαμβάνει 54 λεωφορεία, ότι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί που θα μεταφερθούν όσοι απομακρυνθούν από την Μαριούπολη, αλλά θα είναι κάπου εντός της Ουκρανίας, αλλά διευκρίνισε ότι οι ομάδες της Επιτροπής δεν έλαβαν άδεια για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη και έτσι αναχώρησαν χωρίς τις σχετικές προμήθειες.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι από την Ουκρανία και τη Ρωσία ενέκριναν το σχέδιο εκκένωσης της Μαριούπολης.

!! 11:20 Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι καθαίρεσε δύο ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους του, κατηγορώντας τους για προδοσία.

Ο ουκρανός πρόεδρος, στο βραδινό του διάγγελμα προς τους πολίτες, είπε ότι οι δύο στρατηγοί είναι «αντιήρωες», που παραβίασαν τον όρκο τους προς την πατρίδα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

11:11 Ο γάλλος ηθοποιός Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ο οποίος στο παρελθόν έχει εξάρει τον Βλαντίμιρ Πούτιν, επέκρινε τις «τρελές, απαράδεκτες ακρότητες» του ρώσου προέδρου στην Ουκρανία.

Ο Ντεπαρντιέ, ο οποίος το 2013 έλαβε την ρωσική υπηκοότητα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Ο ρωσικός λαός δεν ευθύνεται για τις τρελές, απαράδεκτες ακρότητες των ηγετών του, όπως ο Βλαντίμιρ Πούτιν».

Ο Ντεπαρντιέ είπε ακόμη ότι θα δωρίσει όλα τα έσοδα από τις τρεις συναυλίες του στο Παρίσι (1-3 Απριλίου) στους «Ουκρανούς, θύματα αυτού του αδελφοκτόνου πολέμου».

10:32 Ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι συνεχίζει να τροφοδοτεί με φυσικό αέριο την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, συμβαδίζοντας με τα αιτήματα από Ευρωπαίους καταναλωτές.

Η εταιρεία δήλωσε ότι τα αιτήματα ανέρχονται σε 108,4 εκατ. κυβικά μέτρα για την 1η Απριλίου από 109,5 εκατ. κυβικά μέτρα μία ημέρα νωρίτερα.

10:09 Η πολιορκημένη Μαριούπολη παραμένει κλειστή για όποιον θέλει να εισέλθει και είναι «πολύ επικίνδυνο» για όποιον επιχειρήσει να φύγει, όπως είπε ύμβουλος του δημάρχου της στρατηγικής σημασίας πόλης-λιμάνι της νότιας Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Αντριουστσένκο, οι ρωσικές δυνάμεις παρεμποδίζουν ακόμη και την μικρότερη ποσότητα ανθρωπιστικών προμηθειών από το να φθάσει στους εγκλωβισμένους κατοίκους, καθιστώντας σαφές ότι δεν άνοιξε «ανθρωπιστικός διάδρομος», όπως είχε σχεδιαστεί.\

! 09:30 Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε ότι η χώρα του, μεγάλη εξαγωγός σιτηρών, ενδέχεται να περιορίσει τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων μόνο στα «φιλικά» κράτη, μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο Μεντβέντεφ, που είναι αναπληρωτής γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε ότι θα ήθελε να παρουσιάσει «κάποια απλά αλλά σημαντικά στοιχεία για την επισιτιστική ασφάλεια στη Ρωσία».

Τα περισσότερα από αυτά αποτελούν μέρος της γεωργικής πολιτικής της χώρας επί χρόνια.

«Θα παρέχουμε διατροφικά και γεωργικά προϊόντα στους φίλους μας», τόνισε ο Μεντβέντεφ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ευτυχώς έχουμε πολλούς και δεν βρίσκονται στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική».

07:57 Η ΕΕ θα προσπαθήσει να πείσει την Κίνα να απόσχει από τη χορήγηση βοήθειας στη Ρωσία για την παράκαμψη των δυτικών κυρώσεων σήμερα, στην ψηφιακή σύνοδο των δύο πλευρών στην οποία το Πεκίνο θα επιδιώξει επανεκκίνηση της σχέσης με την Ευρώπη, που δοκιμάζεται οικονομικά από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, που θα εκφραστούν εξ ονόματος των 27, θα συνομιλήσουν μέσω βιντεοδιάσκεψης με τον κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ και κατόπιν με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Οι συνομιλίες «θα επικεντρωθούν στον ρόλο που καλούμε την Κίνα να διαδραματίσει, να ασκήσει όλη την επιρροή και την πίεση που απαιτούνται στη Ρωσία. Δεν ήταν αυτός ο αρχικός σκοπός της συνόδου» αλλά «έγινε απαραίτητο», συνόψισε χθες ο γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον.

!! 07:18 Δύο στρατιωτικά ελικόπτερα της Ουκρανίας έπληξαν εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων στη ρωσική πόλη Μπελγκορόντ σήμερα αφού πέρασαν τα σύνορα των δύο εμπόλεμων χωρών εκτελώντας πτήση σε μικρό ύψος, δήλωσε ο περιφερειάρχης Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ.

Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν εξαιτίας της πυρκαγιάς που προκάλεσε η επιδρομή, πρόσθεσε ο Γκλάντκοφ.

Πρόκειται για την πρώτη πυραυλική επίθεση σε ρωσικό έδαφος από τους Ουκρανούς, σε ένα ακόμη επεισόδιο του πολέμου που δείχνει αφενός την πίεση που δέχονται οι ρωσικές δυνάμεις και αφετέρου τις δυνατότητες που πλέον έχουν οι ουκρανικές.

! 07:00 Η κυβέρνηση της Ρωσίας δεν έχει πρόθεση να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τερματίσει τις κυρώσεις που της επέβαλε και έχει επαρκή «περιθώρια ασφαλείας», δήλωσε σήμερα ανώτερο στέλεχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Η ΕΕ δεν είναι το κέντρο του σύμπαντος», είπε ο Νικολάι Κόμπρινετς, επικεφαλής του τμήματος ευρωπαϊκής συνεργασίας στο ρωσικό υπ. Εξωτερικών.

06:01 Οι Financial Times σημειώνουν στο πρωτοσέλιδό τους την ενέργεια του Τζο Μπάιντεν να απευελυθερώσει ένα εκατ. βαρέλια ημερησίως από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση.

05:30 Τις ανατιμήσεις σε μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών καταδεικνύει στο πρωτοσέλιδό της η λαϊκή Daily Mirror, καλώντας το υπουργείο Οικονομικών να λάβει μέτρα.

05:16 Το Πεντάγωνο προβλέπει παρατεταμένο πόλεμο.

Η επικέντρωση της ρωσικής πολεμικής προσπάθειας στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν εμπειροπόλεμες ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες, αφήνει να εννοηθεί ότι η σύρραξη θα είναι «παρατεταμένη», πως μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες ακόμη, έκρινε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

«Αν πράγματι δίνουν την προτεραιότητα στην περιφέρεια του Ντονμπάς (…), όπου δεν είχαν πολεμήσει εδώ και οκτώ χρόνια, όπου υπάρχουν πολλοί ουκρανοί στρατιώτες, που είναι πολύ ενεργοί, αυτό μπορεί να διαρκέσει λιγάκι», είπε στον Τύπο ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Τζον Κέρμπι.

«Δεν θα είναι ζήτημα ημερών ή εβδομάδων, μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο, αν και είναι ακόμη δύσκολο να ξέρουμε», πρόσθεσε.

!! 05:02 Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοινώνει το τέλος μιας εποχής: Η περίοδος της συνεργασίας της Ρωσία με τη Δύση τελείωσε, λέει.

Εν μέσω της συνέχισης του πολέμου στην Ουκρανία, οι διπλωματικές προσπάθειες για να τερματιστεί η σύρραξη συνεχίζονται, όπως όμως και η ανταλλαγή κατηγοριών ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση, με την πρόοδο να παραμένει ζητούμενο.

Ο ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τη Δύση ότι αναζητεί νέα προσχήματα για να ανακοινώσει κυρώσεις στη χώρα του, τόνισε ότι τα τιμωρητικά μέτρα άνευ προηγουμένου που εφαρμόζει είχαν ετοιμαστεί εκ των προτέρων και θα επιβάλλονταν «σε κάθε περίπτωση».

Επιμένοντας ότι η Ρωσία δεν είναι διατεθειμένη να θυσιάσει ποτέ «τα εθνικά της συμφέροντα και τις παραδοσιακές της αξίες» ο Πούτιν είπε πως μολονότι δεν θα γίνει «κλειστή χώρα», δεν θα επιδιώξει καμία περαιτέρω συνεργασία με δυτικές εταιρείες στο άμεσο μέλλον.

03:45 Η κυβέρνηση της Ρωσίας θα ανταποδώσει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλεί τα 27 κράτη μέλη της να συνειδητοποιήσουν ότι η αναμέτρηση με τη Μόσχα δεν είναι προς το συμφέρον της, δήλωσε ανώτερος ρώσος διπλωμάτης, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Οι ενέργειες της ΕΕ δεν θα μείνουν αναπάντητες (…). Οι ανεύθυνες κυρώσεις που επέβαλαν οι Βρυξέλλες ήδη επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινή ζωή των απλών Ευρωπαίων», είπε στο πρακτορείο ο Νικολάι Κόμπρινετς, ανώτερος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

03:38 Ο ρωσικός στρατός έχει σκοπό να συνεχίσει τη δραστηριότητά του και να εδραιώσει την παρουσία του σε ανατολικούς και νότιους τομείς της Ουκρανίας, ανέφερε το ουκρανικό γενικό επιτελείο σε νέο ενημερωτικό δελτίο του.

Ουκρανός στρατιώτης επιθεωρεί ένα κατεστραμμένο ρωσικό τεθωρακισμένο στα περίχωρα του Κιέβου (REUTERS/Serhii Nuzhnenko)

Έκανε λόγο για προσπάθειες των Ρώσων να στήσουν κυβερνητικό μηχανισμό στις κατεχόμενες περιοχές του Ντανιέτσκ, του Λουγκάνσκ, της Ζαπορίζιας και της Χερσώνας. Οι μάχες αναμένεται να συνεχιστούν στις περιοχές αυτές, συνέχισε.

01:40 Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε πως η κυβέρνησή του έχει «ενδείξεις» πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν «απέπεμψε ή έθεσε σε κατ’ οίκον κράτηση ορισμένους συμβούλους του», αν και αναγνώρισε πως δεν υπάρχουν «ατράνταχτες αποδείξεις» γι’ αυτό.

Δήλωσε ακόμη πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν «μοιάζει απομονωμένος».

Όμως ταυτόχρονα ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε πως υπάρχει «πολλή σεναριολογία» γύρω από τον ρώσο ομόλογό του και εκτίμησε πως ίσως δεν πρέπει να «δίνεται και πολλή βαρύτητα» στις πληροφορίες για την κατάσταση στη Μόσχα.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις μίλησε για «πληροφορίες» από ανοικτές πηγές –με άλλα λόγια, όχι από υπηρεσίες πληροφοριών– κατά τις οποίες ρώσοι αξιωματούχοι «παραμερίστηκαν, απομακρύνθηκαν» ή τέθηκαν «σε κατ’ οίκον κράτηση».

00:34 Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα ανακοίνωσε ότι μεταβαίνει στο Κίεβο.

00:02 Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ τον οποίο είχαν καταλάβει μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές.

«Δεν υπάρχουν άλλα ξένα άτομα (στρατιώτες) μέσα στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ», ανέφερε στο Facebook η ουκρανική κρατική υπηρεσία για τη διαχείριση της περιοχής του εργοστασίου.

Διαβάστε: Η 36η ημέρα του πολέμου, όπως συνέβη, λεπτό προς λεπτό

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...