478
O 52χρονος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, Ρεπουμπλικανός της Λουιζιάνας | CreativeProtagon / Reuter

Μάικ Τζόνσον: «Καλύτερα να στείλουμε όπλα στο Κίεβο, παρά τα παιδιά μας»

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2024, 19:52
O 52χρονος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, Ρεπουμπλικανός της Λουιζιάνας
|CreativeProtagon / Reuter

Μάικ Τζόνσον: «Καλύτερα να στείλουμε όπλα στο Κίεβο, παρά τα παιδιά μας»

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2024, 19:52

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων μπορεί να αψήφησε την πλειοψηφία του κόμματός του, όμως διάλεξε τη «σωστή πλευρά της Ιστορίας» φέρνοντας σε ψηφοφορία και εγκρίνοντας, με τη στήριξη των Δημοκρατικών, τη βοήθεια των 95 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία, στο Ισραήλ και στην Ταϊβάν, έπειτα από αδιέξοδο πολλών μηνών.

Τον παραπάνω ύμνο ανέπεμψε η Corriere della Sera στον Μάικ Τζόνσον, το πρόσωπο των ημερών όσον αφορά τα δι’ αντιπροσώπων πολεμικά μέτωπα που έχουν ανοιχτά οι ΗΠΑ στην Ευρώπη (Ουκρανία-Ρωσία) και στη Μέση Ανατολή (Ισραήλ-Ιράν), αλλά και το διαρκές ψυχροπολεμικό παιχνίδι τους με την Κίνα για την Ταϊβάν.

Το μιλανέζικο μέσο σημείωσε επιπλέον ότι ο Τζόνσον δέχτηκε «μασάζ» από τον επικεφαλής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, προτού λάβει την καθοριστική απόφασή του («ο Μπερνς του παρείχε προσωπικά πληροφορίες») και, επίσης, ότι ο Τζόνσον έδωσε βάση σε όσα του είπε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών (επί Τραμπ), Μάικ Πομπέο, περί Ρωσίας, Κίνας και Ιράν («οι τρεις τους ενεργούν από κοινού»).

Στις ΗΠΑ ο πολιτικός από τη Λουιζιάνα θεωρείται «καλός χριστιανός», έτσι εισάκουσε και τις ανησυχίες των προτεσταντικών κύκλων περί «επιρροής της ρωσικής Ορθοδοξίας». Κατόπιν αυτών, ο Τζόνσον «πρώτα προσευχήθηκε και μετά ενέκρινε το πακέτο» έγραψαν επί λέξει οι Ιταλοί.

Υπάρχει και ένας άλλος λόγος που βάρυνε στη σκέψη του Τζόνσον για την τελική απόφασή του υπέρ των κυβερνήσεων Ζελένσκι και Νετανιάχου. «Σκέφτηκε τον γιο του, ο οποίος φοιτά στη Ναυτική Ακαδημία, έτσι αποφάσισε ότι είναι προτιμότερο να στείλει πυρομαχικά στο Κίεβο και όχι νεαρούς Αμερικανούς».

Και στον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Μάικλ ΜακΚολ ο Τζόνσον είπε απερίφραστα: «Θέλω να είμαι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας!» Η Corriere έγραψε ότι ώσπου να ληφθεί αυτή η καθοριστική για το Κίεβο απόφαση της αμερικανικής Βουλής, η κινητικότητα του Τζόνσον ήταν αξιοπαρατήρητη.

Το 2022 είχε παρουσιάσει στον Τραμπ δικό του σχέδιο βοήθειας, ενώ είχε συναντηθεί και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν. «Ετσι τα 61 δισ. για το Κίεβο πέρασαν από τη Βουλή, όμως εγκρίθηκαν από λιγότερους από τους μισούς Ρεπουμπλικανούς (112). Τώρα το κεφάλι του Τζόνσον επί πίνακι θέλουν ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές, δηλαδή ζητούν την παραίτησή του, και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα τον σώσει ο Τραμπ, καθώς ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έχει τα δικά του προβλήματα με τη δίκη του στη Νέα Υόρκη».

Σε άλλο κείμενο που δημοσιεύτηκε στην Corriere, ο ιταλός αρθρογράφος Πάολο Μιέλι εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον Μάικ Τζόνσον προσωπικά και για τη δημοκρατία των ΗΠΑ εν γένει. Επίσης δεν ξέχασε έναν άλλον Τζόνσον, όπως έγραψε ο ίδιος, τον όντως αλησμόνητο για πολλούς λόγους Μπόρις Τζόνσον, πρωθυπουργό της Βρετανίας, ο οποίος «με το τότε κύρος του» τορπίλισε την «ειρήνη» στην Ουκρανία το 2022 [σ.σ.: τα εισαγωγικά στη λέξη ειρήνη τα έβαλε ο ίδιος ο Μιέλι].

Μάλιστα ο Ιταλός έγραψε ότι ο Τζόνσον (από τη Λουιζιάνα) δικαιούται να λάβει και Νομπέλ Ειρήνης, αν και υπερσυντηρητικός, αφού «κατάφερε να χτίσει μια προσωρινή γέφυρα μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...