502
Αποψη του κέντρου του Λονδίνου από ανατολικά, όπως θα είναι το 2026 | City of London

Λονδίνο: Πεζοί και ποδηλάτες κινδυνεύουν από τις ριπές ανέμων που προκαλούν οι ουρανοξύστες

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2019, 11:03
Αποψη του κέντρου του Λονδίνου από ανατολικά, όπως θα είναι το 2026
|City of London

Λονδίνο: Πεζοί και ποδηλάτες κινδυνεύουν από τις ριπές ανέμων που προκαλούν οι ουρανοξύστες

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2019, 11:03

Αυστηρότερους κανονισμούς δόμησης για τους ουρανοξύστες ενέκρινε ο δήμος του Λονδίνου επειδή τα ψηλά κτίρια δημιουργούν στην περιοχή τους συνθήκες μικροκλίματος, επικίνδυνες για τους πεζούς και τους ποδηλάτες.

Οι ισχυρές ριπές ανέμων που δημιουργούνται λόγω της παρουσίας των ψηλών κτιρίων, τα οποία έχουν κατακλύσει το Λονδίνο τα τελευταία χρόνια -ενώ σε ακόμα περισσότερα έχει δοθεί άδεια για την κατασκευή τους- αποτελούν σοβαρό κίνδυνο και έχουν ρίξει πεζούς και ποδηλάτες στο πεζοδρόμιο ή στον δρόμο.

Το πρόβλημα είναι πιο έντονο σε δρόμους που έχουν πολλούς ουρανοξύστες, εν μέρει επειδή ανάμεσα σε δύο ψηλά κτίρια δημιουργείται μία λεγόμενη αεροσήραγγα, όπου ο αέρας δυναμώνει πολύ και απότομα και παρασέρνει πεζούς και ποδηλάτες.

Με τον νέο οικοδομικό κανονισμό, οι κατασκευαστικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να προβλέπουν με υπολογιστικά μοντέλα και μέσα σε ειδικές αεροδυναμικές σήραγγες πώς θα επιδρά το κτίριό τους στο μικροκλίμα των γύρω δρόμων και να αλλάξουν τον σχεδιασμό του, αν χρειαστεί.

Το κέντρο του Λονδίνου, όπως θα είναι με την ολοκλήρωση των κτιρίων, το 2026. Αριστερά, ο ουρανοξύστης Γουόκι-Τόκι

Ο δήμος θα μειώσει επίσης το όριο της ταχύτητας των ανέμων που θεωρεί επιτρεπτό στους μέχρι τώρα κανονισμούς, χαρακτηρίζοντας την μέση ταχύτητα των οκτώ μέτρων ανά δευτερόλεπτο ως «άβολη» για πεζούς και ποδηλάτες.

Στην οικονομική καρδιά της αγγλικής πρωτεύουσας, την περιοχή που ονομάζεται «City», συγκεντρώνονται οι περισσότεροι ουρανοξύστες, ενώ άλλα 13 κτίρια, με ύψος από 78 έως 305 μέτρα, αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το 2026. Οι έξι χτίζονται ήδη.

Για πρώτη φορά, ισχυρά καθοδικά ρεύματα αέρα παρατηρήθηκαν το 2014, όταν ανυψώθηκε ο 39όροφος ουρανοξύστης με το όνομα Γουόκι-Τόκι, το οποίο του έχουν δώσει οι Λονδρέζοι λόγω του σχήματός του. Εκτός αυτού, δημοσιογράφοι τηγάνισαν… αυγό στην άσφαλτο μπροστά στον ουρανοξύστη, από τις ακτίνες του ήλιου που αντανακλούσε η γυάλινη πρόσοψή του.

Δεκάδες γερανοί στο Λονδίνο, χτίζουν τους νέους ουρανοξύστες, το 2014 – EPA

Εκπρόσωπος του δήμου δήλωσε ότι «παρακολουθούμε στενά ψηλά κτίρια, ανάμεσά τους και το Γουόκι-Τόκι, για να σιγουρευτούμε ότι οι άνεμοι στους γύρω δρόμους παραμένουν σταθεροί».

Το χειρότερο γνωστό περιστατικό με ισχυρές ριπές ανέμων από ουρανοξύστη σημειώθηκε στο Λιντς, όταν ένα φορτηγό ανατράπηκε και σκοτώθηκε ένας πεζός.

Ποδηλατικές ομάδες τόνισαν την ικανοποίησή τους από την απόφαση της πόλης του Λονδίνου, καθώς είναι γνωστοί στους κύκλους τους οι κίνδυνοι από τους ανέμους που φυσούν γύρω από ουρανοξύστες. «Μπορούν να σηκώσουν στον αέρα πεζούς, να τους ρίξουν κάτω και να ρίξουν στον δρόμο ανάμεσα σε αυτοκίνητα, τους ποδηλάτες», είπε χαρακτηριστικά στην Guardian ο Σάιμον Μανκ, μέλος ποδηλατικής ομάδας.

Ουρανοξύστες που θα γίνουν στο Λονδίνο

Οι νέοι κανονισμοί απαιτούν εξειδικευμένους ελέγχους από συνεργεία του δήμου, στο ξεκίνημα ακόμα της ανύψωσης ενός κτιρίου, με ειδικά τεστ για 36 διαφορετικές κατευθύνσεις ανέμων, ενώ θα είναι ακόμα πιο αυστηροί σε εκτεθειμένα σημεία, όπως οι όχθες του Τάμεση ή κοντά σε σχολεία, πάρκα και νοσοκομεία.

Τις ξαφνικές ριπές των ανέμων επιβεβαιώνουν και εργαζόμενοι σε ουρανοξύστες, που τις αισθάνονται συχνά στο διάβα τους γύρω από τα κτίρια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...