646
Τα επακόλουθα αεροπορικής επιδρομής σε περιοχή κοντά στην Τρίπολη | REUTERS/Ismail Zitouny

Λιβύη: Προ των πυλών της Τρίπολης ο Χαφτάρ – Στρατό στέλνει η Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2019, 12:10
Τα επακόλουθα αεροπορικής επιδρομής σε περιοχή κοντά στην Τρίπολη
|REUTERS/Ismail Zitouny

Λιβύη: Προ των πυλών της Τρίπολης ο Χαφτάρ – Στρατό στέλνει η Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2019, 12:10

Από ώρα σε ώρα αλλάζει η εικόνα στη Λιβύη, καθώς οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ βρίσκονται πλέον πολύ κοντά στην Τρίπολη, την οποία ελέγχει ακόμη η πλευρά του Φαγέζ αλ Σαράζ, του επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης.

Αργά την Παρασκευή οι δυνάμεις του Χαφτάρ ανέφεραν ότι νωρίτερα είχαν καταλάβει στρατηγικής σημασίας σημεία νότια της Τρίπολης όπως και το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης, το οποίο παραμένει εκτός λειτουργίας από το 2004.

Η εξακρίβωση του τι συμβαίνει στη Λιβύη δεν είναι εύκολη, ωστόσο, αν ισχύουν τα λεγόμενα της πλευράς Χαφτάρ, η πτώση της Τρίπολης ενδέχεται να μην απέχει πολύ.

Σε αυτό το πλαίσιο διακινείται και η φήμη ότι ο Σαράζ έχει εγκαταλείψει την Τρίπολη για τη Βρετανία.

Ταυτόχρονα, η Αγκυρα, σε εφαρμογή της συμφωνίας που είχε με την πλευρά του Σαράζ, εμφανίζεται έτοιμη να ανταποκριθεί στο αίτημα για στρατιωτική βοήθεια.

«Στηρίζουμε τη νόμιμη, διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στη Λιβύη. Οι εξωτερικές δυνάμεις πρέπει να σταματήσουν να στηρίζουν τις παράνομες οργανώσεις που μάχονται τη λιβυκή κυβέρνηση» δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Πρόσθεσε ότι «επειδή στηρίζουμε τη λιβυκή κυβέρνηση, δεν θέλουμε η Λιβύη να μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη».

Σε επίσπευση των διαδικασιών εισαγωγής στη Βουλή του νομοσχεδίου που θα προβλέπει την αποστολή στρατευμάτων στην Τρίπολη προχωρεί η κυβέρνηση Ερντογάν.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η τουρκική κρατική τηλεόραση (TRΤ), έχει αποσταλεί ειδοποίηση στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής ομάδας του AKP ότι το αίτημα της λιβυκής κυβέρνησης αναμένεται να φτάσει στην τουρκική Βουλή τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου. Η ΚΟ του κόμματος θα συγκληθεί στις 14:00 της Πέμπτης 2 Ιανουαρίου.

Εν τω μεταξύ, πυκνές είναι οι διπλωματικές εξελίξεις στην περιοχή.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε. Επιπλέον ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνομίλησε και με τον ιταλό πρωθυπουργό.

Την Τρίτη 7 Ιανουαρίου θα μεταβεί στην Τρίπολη ο ύπατος εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ζοζέπ Μπορέλ, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, Γερμανίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Επιπλέον,  ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης Αγκίλα Σαλέχ βρίσκεται σήμερα Σάββατο στην Κύπρο για ανεπίσημες επαφές. Στο αεροδρόμιο της Λάρνακας έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Βουλής της Κύπρου, Δημήτρη Συλλούρη. Ο Σαλέχ προ ημερών είχε επισκεφτεί και την Αθήνα όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Σε κοινή δήλωση τους, ο Δημήτρης Συλλούρης και ο Αγκίλα Σάλεχ ανέφεραν πως η πρόσφατη υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ της Τουρκίας και του Προεδρικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης «Εθνικής Συμφωνίας» της Λιβύης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και στερείται νομικής βάσης, αφού παραβλέπει τις διατάξεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν έχει τύχει της απαιτούμενης επικύρωσης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης.

Σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, ο λίβυος πολιτικός μετέφερε όπως είπε, δυο μηνύματα στην ΕΕ σε σχέση με την κατάσταση στη Λιβύη.

Ζήτησε αφενός από τον κύπριο υπουργό να μεταφέρει στην ΕΕ το μήνυμα πως οι Λίβυοι πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους για το μέλλον τους. Αφετέρου ότι τυχόν εμπλοκή της Τουρκίας στην κρίση στη Λιβύη, με στρατεύματα επί του εδάφους, θα σημαίνει την πλήρη αποσταθεροποίηση όχι μόνο της χώρας αλλά και όλης της περιοχής.

Ιταλία: «Δεν θα δεχθούμε στρατιωτική κλιμάκωση»

Το μήνυμα ότι η Ιταλία δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε στρατιωτική κλιμάκωση έστειλε ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης, τελευταίας συνέντευξης Τύπου του έτους που παραχώρησε το Σάββατο στη Ρώμη.

Σε ερώτημα για την πιθανότητα μίας τουρκικής στρατιωτικής ενέργειας στη Λιβύη προς υποστήριξη των δυνάμεων του Σάρατζ, ανέφερε ότι ένας πόλεμος δι΄ αντιπροσώπων (proxy war) θα επιδείνωνε την «απίστευτη διάσπαση» που υπάρχει στην περιοχή αντί «να προαγάγει τη σταθερότητα» και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε καμία στρατιωτική κλιμάκωση».

«Μια τουρκική παρέμβαση«», συνέχισε, «θα είχε ως αποτέλεσμα μια απίστευτη κλιμάκωση στην περιοχή με συνέπεια να υπάρξουν πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων και κανένας νικητής».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...