652
Ενα θηριώδες βομβαρδιστικό Tu-95, πετά πάνω από τη ρωσική εκκλησία – και το περιστέρι λαχτάρισε   | REUTERS/Maxim Shemetov TPX IMAGES OF THE DAY

Λιγοστεύουν οι επιλογές για τον Πούτιν – βάλτωμα και στο Ντονμπάς;

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2022, 20:11
Ενα θηριώδες βομβαρδιστικό Tu-95, πετά πάνω από τη ρωσική εκκλησία – και το περιστέρι λαχτάρισε  
|REUTERS/Maxim Shemetov TPX IMAGES OF THE DAY

Λιγοστεύουν οι επιλογές για τον Πούτιν – βάλτωμα και στο Ντονμπάς;

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2022, 20:11

Η τακτική υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από το Κίεβο και η άμεση χρησιμοποίησή τους σε ένα νέο μέτωπο, στο Ντονμπάς, είναι από τις πλέον απαιτητικές πολεμικές επιχειρήσεις, ακόμη και για ικανά στρατεύματα υπό την ηγεσία έμπειρων διοικητών. Ομως ο Πούτιν ούτε καλό στρατό διαθέτει ούτε καλούς διοικητές, έτσι τα σχέδιά του για μια κάποια επιτυχία στην Ουκρανία πριν από την «Ημέρα της Νίκης», στις 9 Μαΐου, απέτυχαν. Αυτή τη θέση υποστηρίζει και αναλύει στη βρετανική  Telegraph ο Ρίτσαρντ Κεμπ, αναλυτής στρατιωτικών θεμάτων, που έχει διατρέξει τον προηγούμενο βίο του «πολεμώντας την τρομοκρατία ως διοικητής βρετανικών μονάδων Πεζικού στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στα Βαλκάνια και στη Βόρεια Ιρλανδία» αλλά και «ως πρόεδρος του Cobra Intelligence Group» όπως αυτοσυστήνεται ο ίδιος στην ιστοσελίδα του.

Ο πολύπειρος στρατιωτικός και νυν αναλυτής μελέτησε την πολιορκία του Κιέβου και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Κρεμλίνο πρέπει άμεσα να λάβει σκληρές αποφάσεις εφ’ όσον θέλει να καταλάβει και να κρατήσει οποιοδήποτε έδαφος, μεσοπρόθεσμα ή και μακροπρόθεσμα. Ο Κεμπ πιστεύει ότι ο ρωσικός στρατός, τόσο οι οπλίτες όσο και τα στελέχη, έχουν τελείως αποκαρδιωθεί από τη μάχη εναντίον του ευέλικτου ουκρανικού στρατού. Ακόμη και μετά την ανασυγκρότηση των ρωσικών δυνάμεων, έγραψε, η νέα επίθεσή τους στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας επηρεάζεται από τους ίδιους παράγοντες που τις σταμάτησαν έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα: από τον συνδυασμό υλικοτεχνικών προβλημάτων και ανικανότητας. Υπάρχουν πληροφορίες ότι τα ρωσικά τάγματα στο Ντονμπάς ξέμειναν κιόλας από καύσιμα και από πυρομαχικά.

Ο Κεμπ επισήμανε ότι οι Ρώσοι αποσύρονται αμέσως από τις περιοχές που καταλαμβάνουν, επειδή θέλουν να αποφύγουν καινούργιες απώλειες. Εχουν κουραστεί από τον πόλεμο τόσο πολύ, που είναι απρόθυμοι να αναλάβουν το απαιτούμενο για την εμπέδωση της κυριαρχίας ρίσκο. Συνεπώς, ο Πούτιν χρειάζεται επειγόντως νέο στρατιωτικό δυναμικό. Ομως αυτό εύκολα λέγεται και δύσκολα υλοποιείται. Ο αρθρογράφος επικαλέστηκε το αμερικανικό Πεντάγωνο, το οποίο εκτιμά πως την τελευταία εβδομάδα η Ρωσία έριξε στις μάχες μόνο ένα καινούργιο τάγμα (ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 93). «Η τελική ήττα της Μαριούπολης», έγραψε ο Κεμπ, «θα απελευθερώσει κάποια στρατεύματα, όμως όχι σε σημαντικό αριθμό».

Τη διστακτικότητα της Ρωσίας να πλήξει στόχους από αέρος, εκμεταλλευόμενη την αεροπορική υπεροπλία της, ο αρθρογράφος την απέδωσε τόσο στο περιορισμένο τελικό αποτέλεσμα που θα έχουν οι επιθέσεις των ΜIG («Οι βολές μεγάλης εμβελείας δεν μπορούν από μόνες τους να κερδίσουν τις μάχες») όσο και στη βελτιωμένη αντιαεροπορική ικανότητα των Ουκρανών («Δέχονται συμβουλές και πληροφορίες από τις ΗΠΑ και από τη Βρετανία»). Προσέθεσε κιόλας ότι οι Ουκρανοί πραγματοποίησαν άλματα στο Πυροβολικό τους και είναι σε θέση πλέον να χτυπούν, και μάλιστα πολύ συχνά, σημαντικούς στρατηγικούς στόχους εντός της Ρωσίας.

Σε ό,τι αφορά τον ολοένα και αυξανόμενο πολεμικό εξοπλισμό της Ουκρανίας από τη Δύση, ο Κεμπ υποστήριξε ότι η Ρωσία τον εκλαμβάνει ως μεγάλη απειλή, και αυτό φαίνεται από τις οργίλες αντιδράσεις της. Σημείωσε, δε, ότι υπήρξε αύξηση των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων κατά αποθηκών υλικού πολέμου και οδών ανεφοδιασμού, όπως και άφθονη ρητορεία κατά του ΝΑΤΟ. «Πρέπει να αναμένουμε περισσότερη πυρηνική υστερία από τα φερέφωνα του Κρεμλίνου», σχολίασε ο Κεμπ, «καθώς ο Πούτιν καταλαβαίνει ότι ή θα κερδίσει τον πόλεμο ή θα χάσει την εξουσία». Η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» ως έχει σήμερα δεν είναι βιώσιμη, έχει βαλτώσει.

Γενική επιστράτευση

Μια κάποια διέξοδος για το Κρεμλίνο θα ήταν η επίσημη κήρυξη πολέμου στην Ουκρανία, επιφέροντας και γενική επιστράτευση στη Ρωσία. Αυτή η εξέλιξη θα διευκολύνει κάπως την προβληματική κατάσταση στο Ντονμπάς, και ίσως πυροδοτηθεί από τον Πούτιν πανηγυρικά στις 9 Μαΐου. «Αλλά εμπεριέχει κινδύνους». Οι απλοί Ρώσοι, που ήδη υποφέρουν από τις κυρώσεις, δεν θέλουν να δουν και τα υπόλοιπα παιδιά τους να γίνονται τροφή για τα κανόνια. «Εχουμε δει την κατακραυγή των μανάδων, την αγανάκτηση για τα κινητά κρεματόρια και για τα πτώματα που αφήνονται πίσω». Και κατέληξε ο αρθρογράφος: «Καθώς η Ρωσία προετοιμάζεται για τις στρατιωτικές παρελάσεις και για τις φανφάρες, οι επιλογές του Πούτιν στενεύουν. Ας ελπίσουμε ότι αυτό το στρίμωγμα δεν θα τον οδηγήσει σε επίθεση κατά περισσοτέρων ουκρανών αμάχων».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...