290
Τμήμα της συγκέντρωσης την Κυριακή στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας | Reuters

Λευκορωσία: Δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους του Μινσκ κατά του Λουκασένκο

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2020, 18:35
Τμήμα της συγκέντρωσης την Κυριακή στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας
|Reuters

Λευκορωσία: Δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους του Μινσκ κατά του Λουκασένκο

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2020, 18:35

Δεκάδες χιλιάδες Λευκορώσοι διαδήλωσαν την Κυριακή στο Μινσκ για να καταγγείλουν την επανεκλογή του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο οποίος βρίσκεται εδώ και δύο εβδομάδες αντιμέτωπος με ένα τεράστιο κίνημα διαμαρτυρίας.

Κρατώντας ερυθρόλευκες σημαίες, τα χρώματα της αμφισβήτησης, πολίτες συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας και τους γύρω δρόμους φωνάζοντας «ελευθερία!».

Μέσα ενημέρωσης και λογαριασμοί στο Telegram, που συνδέονται με την αντιπολίτευση, έκαναν λόγο για περισσότερους από 100.000 διαδηλωτές στη λευκορωσική πρωτεύουσα για δεύτερη συνεχή Κυριακή.

Μπορέλ: «Η ΕΕ δεν έχει την πρόθεση να μετατρέψει τη Λευκορωσία σε μια δεύτερη Ουκρανία»

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ζοσέπ Μπορέλ, προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο η Λευκορωσία να μετατραπεί σε μια «δεύτερη Ουκρανία» και είπε πως είναι απαραίτητο να «συνδιαλεγόμαστε» με τον πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην El Pais.

Η ΕΕ απέρριψε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου στη Λευκορωσία.

Η ΕΕ «δεν έχει την πρόθεση να μετατρέψει τη Λευκορωσία σε μια δεύτερη Ουκρανία», δήλωσε ο Μπορέλ, αναφερόμενος στη διένεξη με τη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

«Η ένταση ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία διευθετήθηκε με πυροβολισμούς, βία και μια διάσπαση της ουκρανικής επικράτειας που διαρκεί ακόμη. Το σημερινό πρόβλημα των Λευκορώσων δεν είναι να επιλέξουν ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρώπη, είναι να αποκτήσουν ελευθερία και δημοκρατία», συνέχισε.

Ο Μπορέλ υπογράμμισε πως πρέπει να συνεχισθεί ο διάλογος με τον Λουκασένκο και συνέκρινε την κατάσταση αυτού του τελευταίου με αυτή του Νικολάς Μαδούρο, επίσης στόχου ενός κινήματος αμφισβήτησης που καταστέλλεται από την εξουσία.

«Ο Μαδούρο και ο Λουκασένκο βρίσκονται ακριβώς στην ίδια κατάσταση. Δεν αναγνωρίζουμε πως εξελέγησαν νόμιμα. Πάντως, είτε μας αρέσει είτε όχι, ελέγχουν την κυβέρνηση και οφείλουμε να συνεχίσουμε να συνδιαλεγόμαστε μαζί τους, παρόλο που δεν αναγνωρίζουμε τη δημοκρατική νομιμότητά τους», εξήγησε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...