387
Ο Αντονι Αλμπανέζι, ο Τζάστιν Τριντό, ο Φούμιο Κισίντα, η Κάμαλα Χάρις, ο Χαν Ντουκ-σο και η Τζασίντα Αρντερν στην έκτακτη συνάντηση | EPA/MICK TSIKAS

Κρίση στην Απω Ανατολή: Εκτακτη συνάντηση Χάρις με τους ηγέτες πέντε χωρών στην Μπανγκόκ

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2022, 10:36
Ο Αντονι Αλμπανέζι, ο Τζάστιν Τριντό, ο Φούμιο Κισίντα, η Κάμαλα Χάρις, ο Χαν Ντουκ-σο και η Τζασίντα Αρντερν στην έκτακτη συνάντηση
|EPA/MICK TSIKAS

Κρίση στην Απω Ανατολή: Εκτακτη συνάντηση Χάρις με τους ηγέτες πέντε χωρών στην Μπανγκόκ

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2022, 10:36

Αμεση ήταν η αντίδραση της Δύσης μετά τη νέα κλιμάκωση της έντασης στην Απω Ανατολή, που προκάλεσε η ρίψη διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα στην ΑΟΖ της Ιαπωνίας, τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Λίγη ώρα αργότερα, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, συναντήθηκε εκτάκτως με τους ηγέτες της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και του Καναδά, στη σύνοδο κορυφής του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας- Ειρηνικού (APEC) που διεξάγεται στην Μπανγκόκ.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έκανε λόγο για «κατάφωρη παραβίαση» πολλών αποφάσεων του ΟΗΕ και για αποσταθεροποίηση της περιοχής.

«Καταδικάζουμε έντονα τις ενέργειες αυτές και ζητάμε εκ νέου από τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις παράνομες, αποσταθεροποιητικές ενέργειες», κατήγγειλε στη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης.

Η Χάρις συναντήθηκε με τους πέντε ηγέτες στο περιθώριο της συνόδου «για να συζητήσουν για την πρόσφατη εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας», επισήμανε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Στη συνάντηση μετείχαν οι πρωθυπουργοί της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα, της Νότιας Κορέας Χαν Ντουκ-σο, της Αυστραλίας Αντονι Αλμπανέζι, της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντερν και του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι ο πύραυλος έπεσε στα ύδατά της και είχε το απαραίτητο βεληνεκές για να φτάσει στην αμερικανική ήπειρο.

Η εκτόξευση αυτή έγινε έπειτα από εβδομάδες έντασης με τη Βόρεια Κορέα, με τις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών να εκτιμούν ότι η Πιονγκγιάνγκ προετοιμάζεται για την έβδομη πυρηνική της δοκιμή.

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν «σθεναρά τη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς» από τη Βόρεια Κορέα.

«Η εκτόξευση αυτή αποτελεί επαίσχυντη παραβίαση πολλαπλών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και αυξάνει ανώφελα τις εντάσεις και υπάρχει κίνδυνος να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση της ασφάλειας στην περιοχή», κατήγγειλε η Εϊντριεν Γουότσον, εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Η ίδια υπογράμμισε σε ανακοίνωση πως ο Τζο Μπάιντεν και η ομάδα του «θα συνεχίσουν στενές διαβουλεύσεις με τους συμμάχους και τους εταίρους».

Στην Αυστραλία, ο πρωθυπουργός Αντονι Αλμπανέζι καταδίκασε επίσης την εκτόξευση του πυραύλου.

«Αυτές οι χωρίς προηγούμενο πολλαπλές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων υπονομεύουν την ασφάλειά μας. Αποτελούν ριψοκίνδυνες ενέργειες», δήλωσε ο Αλμπανέζι μιλώντας στη συνεδρίαση των ηγετών της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας που συγκλήθηκε από την Κάμαλα Χάρις.

«Μαζί με τον κόσμο και με τους συμμάχους μας εκφράζουμε την αντίθεσή μας και καταδικάζουμε με τους πιο κατηγορηματικούς όρους αυτή την ενέργεια. Και είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε μια παγκόσμια απάντηση σ’ αυτήν», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...