427
Ο Παν. Κουρουμπλής αρνήθηκε να πει πότε ακριβώς έφυγε για το Λονδίνο και αν η καταστροφή είχε ήδη γίνει ορατή | Intimenews/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Κουρουμπλής: «Ημασταν εξαιρετικά άτυχοι με το ναυάγιο»

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2017, 10:00
Ο Παν. Κουρουμπλής αρνήθηκε να πει πότε ακριβώς έφυγε για το Λονδίνο και αν η καταστροφή είχε ήδη γίνει ορατή
|Intimenews/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Κουρουμπλής: «Ημασταν εξαιρετικά άτυχοι με το ναυάγιο»

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2017, 10:00

Σε μια διπλή ατυχία απέδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής το μεγάλο ζήτημα που προέκυψε με τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου στον Σαρωνικό και την πετρελαιοκηλίδα που δημιουργήθηκε.

Μιλώντας την Τετάρτη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο κ. Κουρουμπλής επισήμανε ότι «η ατυχία του όλο εγχειρήματος είναι πως το πλοίο βυθίστηκε νύχτα και είχε μαζούτ και όχι πετρέλαιο».

Επισήμανε ακόμη ότι «το Λιμενικό στις 05:20 το πρωί είχε λάβει σήμα για την αντιμετώπιση του οποιοδήποτε προβλήματος και έκανε όσα έπρεπε να γίνουν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το πλοίο βούλιαξε στις 3 τα ξημερώματα και οι εργασίες ολοκλήρωσης τοποθέτησης των φραγμάτων έγιναν στις 10 παρά 20, στις 10 ξεκίνησε η στεγανοποίηση του πλοίου. Τη Δευτέρα το πρωί είχε περιοριστεί στο 95%. Από τις 3 μέχρι να τοποθετηθούν τα φράγματα υπήρχε διαρροή οπότε και, ναι, δημιουργήθηκε πετρελαιοκηλίδα μεγάλης έκτασης».

Για όσα συμβαίνουν τώρα, ο υπουργός επισήμανε ότι «τώρα είμαστε στο σημείο της αναμέτρησης με την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας απορρύπανσης. Η προσπάθεια έχει εξαιρετικά γρήγορα αποτελέσματα και ξανασημειώνω πως δεν έχουμε χρησιμοποιήσει πουθενά χημικά. Σε ένα μήνα θα κάνουμε την πρώτη ουσιαστική αποτύπωση των προσπαθειών μας».

Σε ερώτημα για το ταξίδι του στο Λονδίνο, ο υπουργός δεν δέχθηκε να απαντήσει για το πότε ακριβώς έφυγε για το Λονδίνο, αλλά αρκέστηκε στο να σημειώσει «αυτό που έπρεπε να κάνω το έκανα».

Αναφορικά με τις ευθύνες με το ναυάγιο, τόνισε ότι και ίδιος έχει «απορίες για το τι έχει τελικά συμβεί με την υπόθεση της βύθισης. Όποια στοιχεία έχω στη διάθεσή μου τα στέλνω στον εισαγγελέα. Η προσπάθεια αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται στην συγκέντρωση στοιχείων και γίνεται από τρεις διαφορετικές αρχές. Ψάχνουμε όλα τα στοιχεία». Πρόσθεσε ότι η έρευνα για τις συνθήκες του ναυαγίου άρχισε από την πρώτη ημέρα.

«Αν αποδειχθεί ότι έχω ευθύνη, έχω την γενναιότητα να την αναλάβω» δήλωσε ακόμη. Στην ερώτηση εάν έχει ευθύνες ο αρχηγός του Λιμενικού απάντησε πως «έκανε ό,τι μπορούσε», σημειώνοντας πως «δεν έδειχνε το πράγμα ότι θα πάει έτσι».

Ανέφερε ότι το σκάφος είχε εφοδιαστεί με 1819 τόνους πετρέλαιο για 4 πλοία, όπως ενημερώθηκε από τα ΕΛΠΕ, και όπως φαίνεται δεν υπάρχει ζήτημα λαθρεμπορίου στο συγκεκριμένο δρομολόγιο.

Τέλος, είπε ότι θα κατατεθεί άμεσα τροπολογία πλου η οποία θα περιορίζει την διάρκεια ζωής των αντίστοιχων πλοίων.

Ενημέρωση των βουλευτών

Εν τω μεταξύ, από το πρωί, ο κ. Κουρουμπλής ενημερώνει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, ενώ για τις 10:30 πμ. έχει προγραμματιστεί η ενημέρωση της Επιτροπής σε πλήρη σύνθεση.

Στην Επιτροπή αρχικά δεν είχαν κληθεί οι δήμαρχοι των περιοχών που πλήττονται από την πετρελαιοκηλίδα. Ωστόσο, αφού υπήρξε κοινή δήλωση διαμαρτυρίας και πολιτική παρέμβαση από την Αντιπολίτευση, τελικά και οι έξι προσκλήθηκαν στη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...