670
| telegraph.co.uk

Ενας άλλος -μη χριστιανικός- κόσμος

Τάκης Καραγιάννης Τάκης Καραγιάννης 17 Νοεμβρίου 2015, 13:55

Ενας άλλος -μη χριστιανικός- κόσμος

Τάκης Καραγιάννης Τάκης Καραγιάννης 17 Νοεμβρίου 2015, 13:55

Την ώρα που οι έλληνες χρήστες του Facebook έχουν χωριστεί σε γαλλικοσημαιάκηδες και όχιγαλλιοσημαιάκηδες, η συζήτηση σε social media και mainstream ΜΜΕ φανερώνει ξεκάθαρα τη γύμνια ενημέρωσης που υπάρχει. Οχι μόνο στον πολίτη, αλλά και στους καθ’ όλα αρμόδιους. Σε πολιτικούς και καθηγητές, σε βουλευτές και υπουργούς. Αυτοί, δηλαδή, που θα έπρεπε να προετοιμάζουν χώρα και λαό για όσα έρχονται κάθονται και συγκρίνουν το εάν η 13η Νοεμβρίου είναι ίδια με την 11η Σεπτεμβρίου και το εάν o ISIS είναι δημιούργημα του Ομπάμα και του Ολάντ. Και κανείς –ή τουλάχιστον- πολύ λίγοι ασχολούνται με το διακύβευμα.

Ο Χριστιανισμός αφορά όλο και λιγότερο κόσμο. Προσωπικά, όσον αφορά την αισθητική και την κοσμοθεωρία μου, δεν μου καίγεται καρφί. Αλλά είναι μια παράμετρος που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από όσους κρατούν τις τύχες μας στα χέρια τους.

Σε χώρες που βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα, όπως η Βοσνία κι η FYROM, δεν θα είναι πλειονότητα οι χριστιανοί. Το ίδιο και στη Μεγάλη Βρετανία, στην Ολλανδία και σε άλλες του δυτικού κόσμου. Οχι στο πολύ μακρινό μέλλον, αλλά σε 35 χρόνια από σήμερα. Οταν οι περισσότεροι από εσάς που διαβάζετε αυτές τις γραμμές θα ζείτε ακόμη, δηλαδή κι όταν θα βλέπετε τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας να μεγαλώνουν σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον από το σημερινό.

Με βάση την έρευνα του Pew Research Center, τον περασμένο Απρίλιο:

  • Ο μουσουλμανικός πληθυσμός θα είναι αρκετά κοντά στον χριστιανικό και στο τέλος του αιώνα θα τον ξεπεράσει
  • Οι αγνωστικιστές, οι άθεοι κι οι άθρησκοι και γενικά ο κόσμος που δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα στην καθημερινότητά του από τις επιταγές κάποιας θρησκείας θα μειώνεται, αν και σε «κρίσιμα» κράτη όπως οι ΗΠΑ θα αυξάνεται
  • Η Ευρώπη σύντομα θα έχει πάνω από 10% μουσουλμανικό πληθυσμό

Ολα τα παραπάνω είναι ορισμένα συμπεράσματα που βγαίνουν από αυτή τη μελέτη, ωστόσο, όπως τονίζουν οι ειδικοί δεν είναι αυτά τα ανησυχητικά. Το στοιχείο που κάνει τη διαφορά είναι οι ηλικίες που στελεχώνουν και τροφοδοτούν αυτές τις αλλαγές. Ο τρόπος με τον οποίο οι νέοι άνθρωποι ασπάζονται το Ισλάμ είναι θεαματικός. Οχι γιατί είναι πολλοί αυτοί, αυτό είναι θεμιτό και αναφαίρετο δικαίωμά τους. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο μετατρέπονται σε μαχητές στο όνομα του Ισλάμ. Κι οι ηλικίες. Οι νεαρές ηλικίες αυτών των αμούστακων αγοριών που μετατρέπονται σε ρομποτικές μηχανές εξολόθρευσης.

Ετσι είναι ο κόσμος. Αλλάζει συνεχώς και δυναμικά. Το θέμα δεν είναι να σταματήσεις αυτές τις αλλαγές. Δεν μπορείς να το κάνεις άλλωστε. Το θέμα είναι να ενημερώνεσαι γι αυτές και να προσπαθείς να τις κατανοήσεις, ώστε να προλάβεις να παιδεύσεις και τον διπλανό σου για τις τεκτονικές μεταβολές που γίνονται δίπλα σου.

Islam Growing Fastest

Δεν είναι κακό να θέλεις να μιλήσεις για τον ISIS, για το τρομοκρατικό χτύπημα της Παρασκευής στη Γαλλία, για τους Σουνίτες, για τους Σιίτες, για το εάν πρέπει να βομβαρδιστεί η Συρία ή εάν πρέπει να γίνει χερσαία επέμβαση από τις ΗΠΑ και τις συμμαχικές της δυνάμεις (και να φωνάζεις μετά «Φονιάδες των λαών, Αμερικάνοι), Είναι δικαίωμά σου και μπράβο σου που ασχολείσαι με αυτό κι όχι με τον ΦΠΑ στο μοσχαρίσιο κρέας. Είναι απείρως πιο σημαντικό ως θέμα οι γεωπολιτικές εξελίξεις στα ανατολικά της Μεσογείου. Ωστόσο, πριν το κάνεις, πριν νομίσεις πως έχεις σχηματίσει άποψη διάβασε μερικά χρήσιμα άρθρα. Θα είναι μόνο η «αλφαβήτα» για το θέμα, αλλά είναι μια αρχή, τέλος πάντων.

Αυτό για το εάν πρέπει ή όχι να γίνει επέμβαση στη Συρία και πώς να γίνει αυτό.

Αυτό για το ποιο είναι το πραγματικό διακύβευμα των ημερών. Το πετρέλαιο. Δείτε χάρτες για το πού γίνεται το λαθρεμπόριο και για το ποιες περιοχές ελέγχει ο καθένας. Κι αυτό γιατί δεν μπορεί να σταματήσει τόσο εύκολα το λαθρεμπόριο.

Αυτό για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί ο ISIS, κυρίως στο μυαλό μας.

Αυτό. Το πιο χρήσιμο απ όλα.

Για όλα τα παραπάνω απαιτείται χρόνος και στοιχειωδώς καλή γνώση αγγλικών. Και Γεωγραφίας. Και Ιστορίας. Και κριτική –αλλά κυρίως συνδυαστική- άποψη.

Δύσκολο, έτσι;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...