457
Ισραηλινοί φορώντας χειρουργικές μάσκες ψωνίζουν στην κεντρική αγορά του Τελ Αβίβ | Reuters

Κορονοϊός: Το Ισραήλ ρίχνει στη μάχη και τις μυστικές του υπηρεσίες

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2020, 16:49
Ισραηλινοί φορώντας χειρουργικές μάσκες ψωνίζουν στην κεντρική αγορά του Τελ Αβίβ
|Reuters

Κορονοϊός: Το Ισραήλ ρίχνει στη μάχη και τις μυστικές του υπηρεσίες

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2020, 16:49

Το Ισραήλ βρίσκεται για ακόμη μια φορά στην πρωτοπορία, με ό,τι και αν αυτό συνεπάγεται -και ακόμη και αν ειναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενο.

Οπως αναφέρουν οι New York Times, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ρίχνει στη μάχη κατά του κορονοϊού μέχρι και τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, την Μοσάντ.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε την Κυριακή ότι έχει λάβει θετική γνωμοδότηση εκ μέρους του Υπουργείου Δικαιοσύνης προκειμένου οι κρατικές Αρχές (εν προκειμένω οι μυστικές υπηρεσίες) να κατασκοπεύουν τους δυνητικούς φορείς της αρρώστιας.

Τόσο αυτές όσο και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία θα έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το κατάλληλο ψηφιακό λογισμικό ώστε να είναι δυνατός ο εντοπισμός και η απομόνωση των φορέων του κορονοϊού μέσω των δεδομένων που υπάρχουν στα κινητά τηλέφωνα των πολιτών.

Πώς θα συμβεί αυτό;

Οπως σημειώνει το άρθρο, το ψηφιακό ίχνος των κινητών τηλεφώνων «προδίδει» τις συναναστροφές και τις μετακινήσεις του χρήστη του τόσο κατά το παρελθόν, όσο και σε πραγματικό χρόνο.

Σύμφωνα με αυτό θα μπορούν να ελέγξουν το πού βρέθηκε ή βρίσκεται όποιος προσβλήθηκε με τον κορονοϊό και με ποιους άλλους έχει συναντηθεί από τότε που είναι φορέας, αυξάνοντας έτσι κατακόρυφα την πιθανότητα να βρεθούν και άλλοι που έχουν προσβληθεί.

Αφού εντοπισθούν οι πολίτες που ήρθαν σε επαφή με φορείς ή νοσούντες, θα απομονωθούν και η κατ′ οίκον απομόνωση θα επιτηρείται ηλεκτρονικά.

Ο Νετανιάχου φέρεται πεπεισμένος ότι μία τέτοια «εκτάκτου ανάγκης» νομοθεσία δεν προσβάλλει τον πυρήνα των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων των χρηστών, διαμηνύοντας ότι το μέτρο αυτό έχει ήδη εφαρμοσθεί με επιτυχία στην Ταϊβάν.

Πάντως, το υπουργικό συμβούλιο συναίνεσε στην πρόταση του πρωθυπουργού και όλοι περιμένουν το τελικό πράσινο φως για να εφαρμοστεί το εν λόγω μέτρο, καθώς θα έπρεπε να περάσει και από την Ειδική Επιτροπή Μυστικών Υπηρεσιών της Κνεσέτ (του ισραηλινού κοινοβουλίου), το απόγευμα της Δευτέρας.

Και περιπολίες στα σπίτια όσων βρίσκονται σε καραντίνα

Εξάλλου από το πρωί της Δευτέρας, φορώντας ολόσωμες προστατευτικές στολές, ιατρικές μάσκες και γάντια, ισραηλινοί αστυνομικοί χτυπούν τις πόρτες των διαμερισμάτων όσων ατόμων έχουν τεθεί σε αυτο-απομόνωση, ως προληπτικό μέτρο.

Η αστυνομία άρχισε να συνοδεύει τους επιθεωρητές του υπουργείου Υγείας στις περιπολίες για την τήρηση της καραντίνας πριν από λίγες ημέρες, εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου Μίκι Ρόζενφελντ, αφού περιστατικά είδαν το φως της δημοσιότητας κατά τα οποία άνθρωποι που πιάστηκαν να παραβιάζουν την απομόνωση επιτέθηκαν εναντίον των επιθεωρητών.

«Κυκλοφορούμε, πηγαίνουμε από σπίτι σε σπίτι, από διαμέρισμα σε διαμέρισμα προσπαθώντας να εντοπίσουμε ανθρώπους που θα έπρεπε να βρίσκονται απομονωμένοι και δεν είναι», επισήμανε ο Ρόζενφελντ.

«Συλλάβαμε δύο ανθρώπους τις τελευταίες 48 ώρες».

Περίπου 70.000 άνθρωποι βρίσκονται σε καραντίνα στα σπίτια τους, στο Ισραήλ, με στόχο να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος της διασποράς του ιού.

Τουλάχιστον 255 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στη χώρα, όπου δεν έχει καταγραφεί προς το παρόν κανένας θάνατος.

Οι αρχές συστήνουν σε οποιονδήποτε ταξιδεύει από το εξωτερικό ή είχε επαφή με ασθενή του Covid-19 να τεθεί σε καραντίνα για ένα διάστημα 14 ημερών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...