454
Κτίρια στις φλόγες, στο προάστιο του Μπόλντερ, Σαπίριορ, στο Κολοράντο | Trevor Hughes/USA TODAY NETWORK via REUTERS

Κολοράντο: Πρωτοφανείς πυρκαγιές μέσα στον χειμώνα έκαψαν 580 σπίτια

Protagon Team Protagon Team 31 Δεκεμβρίου 2021, 10:58
Κτίρια στις φλόγες, στο προάστιο του Μπόλντερ, Σαπίριορ, στο Κολοράντο
|Trevor Hughes/USA TODAY NETWORK via REUTERS

Κολοράντο: Πρωτοφανείς πυρκαγιές μέσα στον χειμώνα έκαψαν 580 σπίτια

Protagon Team Protagon Team 31 Δεκεμβρίου 2021, 10:58

Κι όμως, οι δασικές πυρκαγιές καίνε πλέον ακόμα και σε παγωμένες πολιτείες, μέσα στον χειμώνα.

Αυτό συμβαίνει στο Μπόλνερ του Κολοράντο, όπου τουλάχιστον 580 σπίτια, ένα ξενοδοχείο και ένα εμπορικό κέντρο κάηκαν και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εκκενώθηκαν σε καταφύγια, το βράδυ της Πέμπτης (ξημερώματα Παρασκευής ώρα Ελλάδας).

Ενας πυροσβέστης και έξι ακόμα άτομα τραυματίστηκαν, αλλά υπάρχουν φόβοι και για νεκρούς, καθώς οι φλόγες κινήθηκαν με μεγάλη ταχύτητα, λόγω των ανέμων που έπνεαν με 1600 χλμ την ώρα.

Η πρώτη πυρκαγιά ξέσπασε το πρωί της Πέμπτης, στις 10:30 και σβήστηκε αργότερα, χωρίς να προκαλέσει ζημιές.

Σπίτια καίγονται στο Σαπίριορ – Eric English/via REUTERS

Η δεύτερη ξέσπασε στις 11 το πρωί και εξαπλώθηκε με μεγάλη ταχύτητα, καταλαμβάνοντας μεγάλη έκταση και καίγοντας σπίτια.

Οι πυρκαγιές τέτοια εποχή και μάλιστα σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες, ήταν σπάνιες, αλλά ίσως πλέον, λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι κάτοικοι και οι αρχές θα πρέπει να τις αναμένουν συχνότερα.

«Είναι το είδος της φωτιάς που δεν μπορούμε να πολεμήσουμε κατά μέτωπο. Χρειάστηκε να αποσύρουμε τις ομάδες μας από κάποια σημεία γιατί κινδύνευαν», είπε ο σερίφης της πόλης.

Οι φλόγες όπως φαίνονται από το Ντένβερ – Gregg Corella/Handout via REUTERS

Μικρές πυρκαγιές ξέσπασαν σε διάφορα σημεία των πόλεων, λόγω των ανέμων, ενώ ο ουρανός έγινε πορτοκαλί και γκρι και γέμισε καπνούς σε απόσταση χιλιομέτρων.

Ο κυβερνήτης του Κολοράντο έθεσε την περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ώστε να δοθεί άμεσα ομοσπονδιακή βοήθεια.

Η πόλη της Λούιβιλ, με 21.000 κατοίκους και το προάστιο του Μπόλντερ, Σαπίριορ, με 13.000 κατοίκους, εκκενώθηκαν. Κάποιοι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν γιατί έμαθαν για την εντολή της εκκένωσης από το Twitter και όχι από επίσημη πηγή, ενώ στους δρόμους επικρατούσε χάος και δημιουργήθηκε μποτιλιάρισμα.

Μία κάτοικος του Μπόλντερ, που αναγκάστηκε να φύγει από το σπίτι της, πριν φτάσουν οι φλόγες, σε απόγνωση στο κλειστό γήπεδο του Μπόλντερ, όπου βρήκε προσωρινό καταφύγιο – REUTERS/Alyson McClaran

Οι πόλεις αυτές είναι περίπου 30 χλμ βορειοδυτικά του Ντένβερ, της πρωτεύουσας του Κολοράντο, και οι κάτοικοί τους ανήκουν κυρίως στη μεσαία τάξη, ενώ περιβάλλονται από πάρκα και πλούσια άγρια φύση.

Το Μπόλντερ βρίσκεται στους πρόποδες των περίφημων Βραχωδών Ορέων του Κολοράντο και είναι μεγάλη φοιτητούπολη, καθώς φιλοξενεί το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Η περιοχή αυτή του Κολοράντο πέρασε ένα ασυνήθιστα ξηρό και ήπιο φθινόπωρο και το ίδιο συμβαίνει και με τον χειμώνα έως τώρα. Το Ντένβερ έσπασε το ρεκόρ συνεχόμενων ημερών χωρίς χιόνι. Η κομητεία του Μπόλντερ αντιμετωπίζει σοβαρή ξηρασία, καθώς έχει να βρέξει από τον Ιούλιο

Αν υπήρχε χιόνι στο έδαφος, αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί, είπαν οι επιστήμονες. Την Παρασκευή, αναμένεται χιονόπτωση, που θα βοηθήσει να σβήσουν οι φωτιές και θα προσφέρει λίγη ανακούφιση στους κατοίκους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...