268
Δορυφορική φωτογραφία που δείχνει ότι το πλοίο έχει κλείσει εντελώς την κυκλοφορία | Airbus Space/Twitter/@Quicktake

Παγκόσμιο έμφραγμα: Κλειστή για τρίτη ημέρα η Διώρυγα του Σουέζ

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2021, 11:53
Δορυφορική φωτογραφία που δείχνει ότι το πλοίο έχει κλείσει εντελώς την κυκλοφορία
|Airbus Space/Twitter/@Quicktake

Παγκόσμιο έμφραγμα: Κλειστή για τρίτη ημέρα η Διώρυγα του Σουέζ

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2021, 11:53

Το γιγάντιο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που προσάραξε την Τρίτη στη Διώρυγα του Σουέζ παραμένει καθηλωμένο, με τις επιχειρήσεις για την αποκόλλησή του να συνεχίζονται για τρίτη ημέρα.

Νωρίς την Πέμπτη άρχισαν νέες προσπάθειες, σημειώνει ο Guardian, έπειτα από διακοπή την περασμένη νύχτα και εν μέσω ανησυχιών ότι το πρόβλημα είναι εξαιρετικά σοβαρό και ότι η αποκόλληση μπορεί να χρειαστεί ακόμη και εβδομάδες.

Το «Ever Given», ένα γιγαντιαίο πλοίο 220.000 τόνων και μήκους 400 μέτρων, έπλεε με προορισμό το Ρότερνταμ της Ολλανδίας προερχόμενο από την Ασία.

Προσάραξε το πρωί της Τρίτης χτυπημένο από ριπή αέρα μόλις πέρασε την νότια είσοδο της διώρυγας.

Σύμφωνα με την Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ, το συμβάν οφείλεται σε αμμοθύελλα, με ανέμους 40 κόμβων, ένα φαινόμενο συνηθισμένο αυτήν την περίοδο του έτους στην Αίγυπτο, που προκάλεσε πρόβλημα ορατότητας.

Το γιγαντιαίο πλοίο έχει προσαράξει στην αμμώδη ακτή | Suez Canal Authority/Handout via REUTERS

Σύμφωνα με ναυτιλιακές πηγές, τουλάχιστον 150 πλοία έχουν ακινητοποιηθεί ανοιχτά από τη βόρεια και τη νότια είσοδο της διώρυγας, από την οποία καθημερινά διέρχονται περί τα 50 πλοία. Αυτή η πρωτοφανής αναστάτωση και η καθυστέρηση που φέρνει κοστίζει καθημερινά εκατομμύρια δολάρια στις ναυτιλιακές εταιρείες.

Το πλοίο έχει χτυπήσει για τα καλά στην αμμώδη στεριά, όπως φαίνεται από μια πρώτη αυτοψία. Ισως χρειαστεί μάλιστα να αδειάσει το φορτίο του και τα καύσιμά του για να αποκολληθεί, κάτι που οπωσδήποτε θα χρειαστεί εβδομάδες.

Τα 25 άτομα του πληρώματος του Ever Given είναι καλά στην υγεία τους ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις μόλυνσης από το ατύχημα ή ζημιές στο πλοίο. Το εμπόρευμα που μεταφέρει και αυτό παραμένει άθικτο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...