378
Το αντικορονοϊκό εμβόλιο των εταιρειών Pfizer και BioNTech | EPA/ABIR SULTAN

Και εμφύλιος Γαλλίας – Γερμανίας για τα εμβόλια των Ευρωπαίων;  

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2020, 18:09
Το αντικορονοϊκό εμβόλιο των εταιρειών Pfizer και BioNTech
|EPA/ABIR SULTAN

Και εμφύλιος Γαλλίας – Γερμανίας για τα εμβόλια των Ευρωπαίων;  

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2020, 18:09

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβραδύνει και περιορίζει την παραγγελία των δόσεων του αντικορονοϊκού εμβολίου που παρασκεύασαν οι εταιρείες Pfizer και BioNTech επειδή δεν θέλει να ζημιώσει τον γαλλικό φαρμακευτικό κολοσσό Sanofi με τον οποίο έχει ήδη συνάψει σύμβαση για ένα άλλο εμβόλιο που όμως καθυστερεί.

Το υπό παρασκευή σκεύασμα της Sanofi δεν βασίζεται στη διαδικασία mRNA, όπως αυτό των Pfizer και BioNTech, αλλά στις «ανασυνδυασμένες πρωτεΐνες», και για αυτόν το λόγο η παραγωγή του απαιτεί περισσότερο χρόνο ερευνών και δοκιμών. Η όλη διαδικασία είναι περισσότερο περίπλοκη, έτσι μπορεί να υπάρξει και καθυστέρηση έως και έξι μηνών.

Την παραπάνω εκδοχή για τις παραγγελίες των Ευρωπαίων διατυπώνει σε ένα μακροσκελές ρεπορτάζ του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, επικεντρώνοντας στα γερμανικά συμφέροντα.

Αν και η ΕΕ έχει παραγγείλει συνολικά 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων, προς το παρόν μόνο ένα μικρό μέρος αυτών θα παραδοθεί: 300 εκατομμύρια δόσεις από το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech και 80 εκατομμύρια δόσεις από το σκεύασμα της αμερικανικής Moderna.

Με αυτά τα δεδομένα, τo γερμανικό έντυπο βγάζει κομπιουτεράκι και κάνει τους λογαριασμούς του. «Για εμάς τους Γερμανούς», υπολογίζει, «δεν θα φθάσουν οι δόσεις». Ετσι εμμέσως προτρέπει την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ «να σπάσει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και να αρχίσει να αγοράζει δόσεις εμβολίων» για λογαριασμό της Γερμανίας.

Τη φαεινή ιδέα του Der Spiegel συμμερίζεται το λαϊκό φύλλο Bild, υπερθεματίζοντας κιόλας: «Μα, αυτό ακριβώς συμβαίνει τώρα», γράφει, «η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να παραγγείλει επιπλέον 30 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, το οποίο μαζί με μία άλλη παραγγελία από τη Moderna, θα αυξήσει την ικανότητα εμβολιασμού της Γερμανίας στα 136 εκατομμύρια δόσεις».

Το Der Spiegel επιμένει μάλιστα ότι παρατηρείται έλλειψη στις παραγγελίες των εμβολίων, και η εξήγηση που δίνει αφορά την προθυμία της Κομισιόν να εξυπηρετήσει τους Γάλλους και τη Sanofi τους. Σε ό,τι αφορά τις άλλες δύο εταιρείες, την (αμερικανική) Moderna και την (σουηδοβρετανική) Astra Zeneca, οι Γερμανοί γράφουν ότι η Κομισιόν δεν θέλησε να παραγγείλει περισσότερες δόσεις από το σκεύασμα της πρώτης, αν και ήταν εφικτό, και ότι το εμβόλιο της δεύτερης θα καθυστερήσει.

Χαρακτηριστικό του «γερμανισμού» από τον οποίο διαπνέεται το άρθρο του περιοδικού είναι το γεγονός ότι το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech στο ρεπορτάζ αναγράφεται σαν «το εμβόλιο BioNTech/Pfizer». Προτάσσεται δηλαδή η γερμανική εταιρεία που ανακάλυψε το εμβόλιο και όχι η αμερικανική που το χρηματοδότησε, το παρήγαγε και το διανέμει. Θέμα οπτικής γωνίας…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...