279
Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ ενημερώνει τους δημοσιογράφους, την Πέμπτη | REUTERS/Michele Tantussi

«Καμπανάκι» από τον Χάμπεκ στους Γερμανούς: Κάντε οικονομία στην ενέργεια

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2022, 12:09
Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ ενημερώνει τους δημοσιογράφους, την Πέμπτη
|REUTERS/Michele Tantussi

«Καμπανάκι» από τον Χάμπεκ στους Γερμανούς: Κάντε οικονομία στην ενέργεια

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2022, 12:09

Η ρωσική εταιρεία ενέργειας Gazprom άρχισε, από το πρωί της Πέμπτης, να μειώνει τον όγκο του αερίου που προμηθεύει στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1, στα 67 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα.

Η νέα μείωση στις προμήθειες αερίου έγινε αφού η εταιρεία είχε ανακοινώσει την Τρίτη, ότι θα μειώσει τη μέγιστη ημερήσια ποσότητα προμηθειών αερίου στα 100 εκατ. κυβικά μέτρα, από τα 167 εκατ. κυβικά μέτρα.

Συνολικά, η τελευταία περικοπή αντιπροσωπεύει μια μείωση κατά περίπου 60% των προμηθειών αερίου στη Γερμανία μέσα σε μόλις δύο ημέρες.

Η Siemens Energy ανακοίνωσε την Τρίτη πως μία από τις τουρμπίνες αερίου του Nord Stream 1, που είχε πρόσφατα επισκευαστεί στον Καναδά, δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να μεταφερθεί με πλοίο από το Μόντρεαλ εξαιτίας των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία.

Ο Nord Stream 1 είναι ο κύριος αγωγός μέσω του οποίου γίνονται οι παραδόσεις του φυσικού αερίου στη Γερμανία.

Η Gazprom, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στο ρωσικό κράτος, επικαλέσθηκε τις καθυστερήσεις που προκαλούνται λόγω της επισκευής της μονάδας συμπίεσης αερίου ως την αιτία για τις παραδόσεις μειωμένων όγκων αερίου, αν και η αρμόδια γερμανική υπηρεσία αμφισβήτησε τον ισχυρισμό της.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσπαθεί να δημιουργήσει ανησυχία και να αυξήσει τις τιμές του αερίου με την κίνηση αυτή, προσθέτοντας ωστόσο ότι εξακολουθεί να είναι δυνατό να διοχετευθούν στην αγορά εναλλακτικές προμήθειες αερίου, αλλά σε υψηλή τιμή. Οι γερμανικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου είναι γεμάτες περίπου στο 56%, δήλωσε.

Σε χθεσινοβραδινό μήνυμά του, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ ζήτησε από το κοινό να κάνει οικονομία στην ενέργεια. «Τώρα είναι η ώρα να το κάνουμε. Κάθε κιλοβατώρα βοηθάει σ’ αυτή την κατάσταση», δήλωσε.

Αν και η κατάσταση είναι «σοβαρή», η προμήθεια ενέργειας στη Γερμανία «δεν κινδυνεύει», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News