347
Προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του μαστού με μαστογραφία (φωτογραφία αρχείου) | Shuterstock

Καμπανάκι από τον ΠΙΣ για την πρόληψη του καρκίνου στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2021, 17:20
Προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του μαστού με μαστογραφία (φωτογραφία αρχείου)
|Shuterstock

Καμπανάκι από τον ΠΙΣ για την πρόληψη του καρκίνου στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2021, 17:20

Ενας χρόνος συμπληρώθηκε που το ενδιαφέρον των συστημάτων Υγείας μονοπωλεί η πανδημία του κορονοϊού και η αντιμετώπιση της λοίμωξης Covid-19.

Και ενώ είναι φυσιολογικό γιατροί να δίνουν τη μάχη κατά της ασύμμετρης αυτής απειλής, αρκετές είναι οι ενδείξεις ότι παραμελούν την πρόληψη και αντιμετώπιση μιας από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου παγκοσμίως, που είναι ο καρκίνος.

Παρά την τεράστια πρόοδο που έχει συντελεστεί την τελευταία 20ετία με τους βιολογικούς παράγοντες και τις εξατομικευμένες θεραπείες, τα υπερσύγχρονα μηχανήματα διάγνωσης και τα ρομποτικά συστήματα λεπτομερούς καθοδήγησης σε χειρουργικές επεμβάσεις, διάφοροι τύποι καρκίνου συνεχίζουν να κοστίζουν τη ζωή ετησίως σε περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο.

Την ίδια στιγμή, στη χώρα καταγράφονται κάθε χρόνο περισσότερα από 60.000 νέα περιστατικά και περί τους 30.000 συμπολίτες μας χάνουν τη μάχη.

«Με άυλη παραπομπή και άυλη συνταγογράφηση δεν είναι δυνατόν να προληφθούν ύπουλες μορφές της νόσου, τις οποίες μπορεί να εντοπίσει μόνο το έμπειρο ιατρικό μάτι και να αποκαλύψει η συζήτηση γιατρού – ασθενούς με λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου.

Παράλληλα, οι πολίτες φοβούνται να πλησιάσουν ιατρεία και νοσοκομεία αν δεν νιώθουν να έχουν σοβαρό πρόβλημα. «Και είναι βέβαιον ότι το επόμενο διάστημα έρευνες θα καταγράψουν αύξηση των περιστατικών που φτάνουν σε προχωρημένο στάδιο στο γιατρό», υπογραμμίζει ο ΠΙΣ.

Ως προς τη σημαντικότατη πρόληψη, η οποία μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος συστήνει στους πολίτες να μην αμελούν τις ετήσιες προληπτικές εξετάσεις (μαστογραφία και PAP test για τις γυναίκες, PSA για τους άνδρες) αλλά και την κολονοσκόπηση μετά τα 55, την εξέταση κάθε νέου δερματικού ευρήματος, τη διερεύνηση κάθε νέου συμπτώματος ή πόνου από ειδικό γιατρό.

Ο ΠΙΣ συστήνει επίσης να δημιουργηθούν όλες εκείνες οι ασφαλιστικές δικλίδες από το σύστημα Υγείας, ώστε κάποιος που είναι έστω και ύποπτος για κακοήθεια, να μην περιμένει επί εβδομάδες πριν μπει στο χειρουργείο εξαιτίας της πανδημίας.

«Η πολιτεία φρόντισε το προηγούμενο διάστημα ώστε τα απολύτως αναγκαία χειρουργεία να διεξάγονται άμεσα. Αλλά υπάρχουν και χειρουργεία εν πολλοίς διερευνητικά ή όχι τόσο έκτακτα, που χρίζουν μεγαλύτερης προσοχής διότι μπορεί να αποκαλύψουν σοβαρά προβλήματα», καταλήγει η ανακοίνωση των γιατρών.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...