436
Ο Λορέντσο Φοντάνα στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο συνέδριο της Χρυσής Αυγής, το 2016 | Twitter

Ιταλία: Ο νέος πρόεδρος της Βουλής Λορέντσο Φοντάνα «το 2016 έστελνε ευχές στο συνέδριο της Χρυσής Αυγής»

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2022, 13:09
Ο Λορέντσο Φοντάνα στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο συνέδριο της Χρυσής Αυγής, το 2016
|Twitter

Ιταλία: Ο νέος πρόεδρος της Βουλής Λορέντσο Φοντάνα «το 2016 έστελνε ευχές στο συνέδριο της Χρυσής Αυγής»

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2022, 13:09

Η συντηρητική πλειοψηφία, η οποία αναδείχθηκε από τις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου, ψήφισε την Παρασκευή για πρόεδρο της Βουλής το ακραίο στέλεχος της Λέγκας, Λορέντσο Φοντάνα, ο οποίος είχε στείλει χαιρετισμό με βίντεο στο συνέδριο της Χρυσής Αυγής, το 2016.

Ο Φοντάνα εξελέγη με 222 ψήφους σε σύνολο 400 βουλευτών.

Λίγη ώρα πριν από την ψηφοφορία, ο κεντρώος πολιτικός Κάρλο Καλέντα, επικεφαλής του κόμματος Azione (Δράση) σε μήνυμά του στο Twitter αναφέρθηκε στο γεγονός:

«Το 2016 ο χαιρετισμός του Λορέντσο Φοντάνα στο συνέδριο της Χρυσής Αυγής, του ελληνικού νεοναζιστικού κόμματος, το οποίο το 2020 χαρακτηρίσθηκε εγκληματική οργάνωση από το εφετείο της Αθήνας», έγραψε ο Καλέντα, αναρτώντας και το σχετικό βίντεο.

Στο συγκεκριμένο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, πριν από έξι χρόνια, ο Φοντάνα είχε υπογραμμίσει:

«Χαιρετίζω ευχαρίστως τους φίλους της Χρυσής Αυγής και το συνέδριό τους. Στις δύσκολες αυτές στιγμές για την Ευρώπη, η συμβολή σας θα είναι καθοριστική. Η Ευρώπη δεν μπορεί να στερηθεί την Ελλάδα, η Ελλάδα είναι ο φάρος της κλασικής Ευρώπης που αγαπάμε και θέλουμε να αναστηθεί από τις στάχτες της. Είναι μια δύσκολη στιγμή, πρέπει να δώσουμε μάχη και ξέρω ότι εσείς είστε μαχητές. Μαζί, είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να δώσουμε νέα ώθηση σε αυτή την Ευρώπη, ώστε να ξαναγίνει αυτό που ήταν, ένας φάρος πολιτισμού. Σας χαιρετώ».

O Λορέντσο Φοντάνα είναι 42 ετών και στο παρελθόν έχει εκφραστεί υπέρ του Βλαντίμιρ Πούτιν, του Βίκτορ Ορμπαν και της Μαρίν Λεπεν, όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος. Παράλληλα, έχει κάνει αρνητικές δηλώσεις σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των γυναικών και των ομοφυλόφιλων.

Μέλη της ιταλικής Βουλής μάλιστα, την Παρασκευή, σήκωσαν πανό διαμαρτυρίας εναντίον του Φοντάντα μέσα στο Κοινοβούλιο, πριν από την ψηφοφορία.

Μέλη της ιταλικής Βουλής σήκωσαν πανό διαμαρτυρίας μέσα στο Κοινοβούλιο, την Παρασκευή, εναντίον του Λορέντσο Φοντάνα, που γράφει: «Οχι σε έναν πρόεδρο ομοφοβικό και φιλοπουτινικό» – REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Ο Φοντάνα στο παρελθόν έχει διατελέσει, στην πρώτη κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, υπουργός ευρωπαϊκών θεμάτων και αρμόδιος για θέματα που αφορούν τις ιταλικές οικογένειες. Από το 2009 μέχρι το 2018 ήταν ευρωβουλευτής, πάντα με το κόμμα της Λέγκας.

Πτυχιούχος Φιλοσοφικής, έχει χαρακτηρίσει την άμβλωση «πρώτη αιτία γυναικοκτονίας στον κόσμο», ενώ αντιτάχθηκε στην ψήφιση των συμφώνων συμβίωσης και στην εισαγωγή της σεξουαλικής αγωγής στα ιταλικά σχολεία. Αναφερόμενος στον Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει δηλώσει ότι «αποτελεί σημείο αναφοράς για όποιον πιστεύει σε ένα μοντέλο κοινωνίας με μια σαφή ταυτότητα».

Οπως ανέφερε ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ από τη Ρώμη, Θ. Ανδρεάδης-Συγγελάκης, ο υποψήφιος της Δεξιάς για τη θέση του προέδρου της ιταλικής Βουλής ήταν αρχικά ο Ρικάρντο Μολινάρι, της Λέγκας, αλλά την Πέμπτη συγκέντρωσε λιγότερες ψήφους από τις προβλέψεις και ο Ματέο Σαλβίνι υπέδειξε τελικά τον Φοντάνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...