591
Γεμάτη παραλία κοντά στη Ρώμη, στα τέλη Ιουνίου | EPA

Ιταλία: Ανεπιθύμητοι οι ιταλοί τουρίστες από τον Βορρά – επεισόδια στις παραλίες λόγω συνωστισμού

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2020, 16:00
Γεμάτη παραλία κοντά στη Ρώμη, στα τέλη Ιουνίου
|EPA

Ιταλία: Ανεπιθύμητοι οι ιταλοί τουρίστες από τον Βορρά – επεισόδια στις παραλίες λόγω συνωστισμού

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2020, 16:00

Ανεπιθύμητοι είναι στην υπόλοιπη Ιταλία οι κάτοικοι των περιοχών της Κόκκινης Ζώνης του κορονοϊού στη Λομβαρδία, που κλείνουν διακοπές στα θέρετρα της νότιας χώρας και στην Τοσκάνη.

Εχουν πληθύνει οι καταγγελίες κατοίκων που πέφτουν θύματα προκατάληψης από συμπατριώτες τους σε ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις όταν πουν από ποιο μέρος της Ιταλίας έρχονται.

Σύμφωνα με την Guardian, κάτοικοι του Κοντόνιο στην επαρχία Λόντι, την πρώτη πόλη στην περιοχή της Λομβαρδίας που τέθηκε σε καραντίνα, ισχυρίστηκαν ότι οι απόπειρες κράτησης διαμονής σε άλλες περιοχές της χώρας απορρίφθηκαν αφού αποκάλυψαν ότι θα ταξιδέψουν από μια πρώην «κόκκινη ζώνη».

Ανάμεσά τους ήταν ο Νταβίντε Πασερίνι, ο οποίος ζει στο Κοντόνιο αλλά είναι δήμαρχος της μικρής πόλης Φόμπιo, μια άλλη περιοχή που τέθηκε σε σε καραντίνα από νωρίς. Η κράτηση διαμονής του για ένα Σαββατοκύριακο στην Τοσκάνη απορρίφθηκε αφού ο ιδιοκτήτης ανακάλυψε ότι ήταν από το Κοντόνιο.

«Ακόμα κι αν αυτά είναι σπάνια περιστατικά, η προκατάληψη σε αφήνει με πίκρα», είπε ο Πασερίνι. «Είναι το αποτέλεσμα της άγνοιας μεταξύ εκείνων που δεν καταλαβαίνουν ότι οι άνθρωποι που προέρχονται από τις κόκκινες ζώνες είναι σήμερα πολύ λιγότερο πιθανό να φέρουν τον κορονοϊό, επειδή το επίπεδο μετάδοσης σε αυτά τα μέρη είναι κοντά στο μηδέν εδώ και πολύ καιρό. Αλλά στο μυαλό ορισμένων ανθρώπων, το Κοντόνιο παραμένει συνώνυμο με την πανδημία».

Σε ραδιοφωνική εκπομπή την περασμένη εβδομάδα, ένα ζευγάρι από άλλη περιοχή που επλήγη από τον ιό, είπε ότι η κράτησή του απορρίφθηκε στην ρεσεψιόν με τη δικαιολογία ότι το ξενοδοχείο ήταν πλήρες.

Στο μεταξύ, «πόλεμος» γίνεται στις παραλίες της Ιταλίας μεταξύ λουόμενων που αντιδρούν στον συνωστισμό και αυτών που δεν δίνουν… δεκάρα για τα μέτρα προφύλαξης.

Σε μια παραλία στην Οστια, κοντά στη Ρώμη, το περασμένο Σαββατοκύριακο μια 20χρονη γυναίκα χαστουκίστηκε από άντρα στον οποίο είπε να μετακινήσει την πετσέτα λίγο πιο μακριά, επειδή δεν υπήρχε ασφαλής απόσταση μεταξύ τους.

Η Μαρίνα Μαρτζάρι, ψυχολόγος από το Βένετο, δήλωσε ότι η πρόσφατη εμπειρία της σε μια παραλία πήγε από τον «παράδεισο στην κόλαση» μέσα σε λίγες ώρες καθώς μεγάλες παρέες έφτασαν στην παραλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. «Ηταν το πιο μεγάλο πλήθος που έχω δει ποτέ. Δεν υπήρχαν μάσκες ούτε τηρήθηκε η παραμικρή απόσταση. Είναι πραγματικά επικίνδυνο».

Η γυναίκα κάλεσε αρκετές φορές την τοπική αστυνομία, αλλά είπε ότι κανείς δεν ήρθε στην παραλία. «Ολοι κάναμε θυσίες τους τελευταίους μήνες, αλλά καθώς θέλουμε να βγούμε μια βόλτα αφού μείναμε στο σπίτι για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, καταστάσεις όπως αυτές δεν είναι ασφαλείς. Αν αρρωστήσω, θα κινηθώ εναντίον του κράτους», υποστηρίζει.

Οι κανόνες ασφαλείας σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, όπου οι λουόμενοι μπορούν να νοικιάσουν ξαπλώστρες και ομπρέλες, ήταν πιο εύκολο να διατηρηθούν. Παρόλο που τα μέτρα για δωρεάν παραλίες είναι τα ίδια -οι άνθρωποι μπορούν να συγκεντρωθούν σε ομάδες που δεν ξεπερνούν τα τέσσερα άτομα, διατηρώντας απόσταση 1,5 μέτρου από τους άλλους και απαγορεύονται τα παιχνίδια στην παραλία- ήταν πιο δύσκολο να επιβληθούν οι κανόνες.

Κάποιες περιοχές έχουν λάβει μέτρα. Οι αρχές στην Ισκια, ένα νησί στα ανοικτά της Νάπολης, την περασμένη εβδομάδα επέβαλαν έναν νόμο αποκλεισμού, ο οποίος θα απαγορεύσει την πρόσβαση στην παραλία για το υπόλοιπο της θερινής περιόδου, σε όσους παραβιάζουν τους κανονισμούς ασφαλείας.

Ο Εντζο Φεραντίνο δήμαρχος της περιοχής, είπε σε τοπικές εφημερίδες: «Πρέπει να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας να πηγαίνουμε στην παραλία με ασφάλεια».

Σε κάποιες παραλίες έχουν επίσης αυξηθεί οι περιπολίες, αλλά δεν λείπουν τα επεισόδια. «Οταν υπάρχει έντονο κοινωνικό άγχος, αυτό είναι συνηθισμένο», δήλωσε ο Τζουζέπε Πανταλέο, ψυχολόγος σε πανεπιστήμιο στο Μιλάνο. «Ετσι είτε τους αντιμετωπίζουμε όλους ως πιθανή πηγή μόλυνσης, κάτι που κάπως δικαιολογείται, καθώς τα δεδομένα εξακολουθούν να είναι άσχημα, είτε πηγαίνουμε στο αντίθετο άκρο και αρνούμαστε εντελώς τον κίνδυνο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...